zwrot VAT w Ikea Arlon i Auchan w Lux

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
mmm191

zwrot VAT w Ikea Arlon i Auchan w Lux

Post autor: mmm191 »

czy ktoś ma może doświadczenia w tej kwestii, gdzie się trzeba udać/ do kogo w tych sklepach i w jakiej fromie następuje zwrot-od razu gotówką czy przelewem? (oczywiście wszystkie potrzebne dokumeny są już przygotowane)
mmm191
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

W Auchan idziesz do punktu obsługi klienta na dole przy wejściu. Jeśli dobrze pamiętam wypłacają od razu gotówką, ale nie jestem pewien.

Jeśli chodzi o IKEA Arlon, dokumenty w oryginale wysyła się do jakiejś firmy zajmującej się tym w Belgii. Formularze i adres dostaniesz w punkcie obsługi klienta w IKEA.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Wpisz w "Szukaj" VAT i wyskoczy całkiem sporo wątków (m.in. związany z Ikeą w Arlon).
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

szymbi pisze:Jeśli chodzi o IKEA Arlon, dokumenty w oryginale wysyła się do jakiejś firmy zajmującej się tym w Belgii. Formularze i adres dostaniesz w punkcie obsługi klienta w IKEA.
Naprawde?..... Ja cale moje mieszkanie meblowalam w IKEA Arlon i nigdy niczego nigdzie nie wysylalam....po prostu przy nastepnej wizycie w sklepie (a bylo tego troche) zawozilam przy okazji papiery i zostawialam w sklepie, w punkcie obslugi klienta, no i czekalam na kase - od 2 tygodni (na poczatku, ok. roku temu), do okolo 3 miesiecy ostatnio....
...no i jakie formularze z IKEA (poza takim z danymi konta, na ktore maja przelac kase)?...przeciez formularze to my mamy z komisji...
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

U mnie zwrot VATu to już niestety historia, więc podane informacje odgrzebuję z pamięci. Jeśli chodzi o Arlon, to jak dokonywałem zakupu poinformowano mnie, że właśnie zmieniają się zasady i "od zaraz" wszystkie zwroty załatwiane są przez ową firmę. Ja akurat wówczas załapałem się jeszcze na zwrot przez punkt obsługi klienta, bo zakupu dokonałem przed tym "od zaraz". Jeśli BaMaZa piszesz, że nadal dokonują zwrotu w POK to widocznie wycofali się z tego pomysłu z zewnętrzną firmą, albo nie ma wymogu korzystania z jej usług.
Awatar użytkownika
bamaza42

...albo sami tam odsylaja - w kazdym razie - przez rok robilam tam zakupy (ostatnie w grudniu 2006) ze zwrotem VAT i nigdy nikt nie wspomnial mi o jakiejs firmie-formularzach-wysylaniu...ale to moglo sie oczywiscie od tamtego czasu zmienic....
mmm191

dzięki Wszystkim pięknie za informacje
pozdr,
Monika
mmm191
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Gwoli scislosci, w Auchan dostaje sie gotowke, ale do pewnej wysokosci. Max, to chyba 300 euro. Mi tyle wyplacili, ale wyjatkowo, z reguly sie czeka.
mmm191

jeszcze jedno, jeśli od razu nie wziełam faktur z IKEA tylko mam paragony z kasy to czy wystawią mi teraz faktury po fakcie jeśli poproszę?
M.
mmm191
Awatar użytkownika
bamaza42

mmm191 pisze:czy wystawią mi teraz faktury po fakcie jeśli poproszę?
Hmmm...pojecia nie mam, ale mysle, ze zalezy to conajmniej od kilku rzeczy, m.in. kiedy byly te zakupy dokonane....a na koniec od dobrej woli pewnie tez
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

mmm191 pisze:jeszcze jedno, jeśli od razu nie wziełam faktur z IKEA tylko mam paragony z kasy to czy wystawią mi teraz faktury po fakcie jeśli poproszę?
Podejrzewam, że faktury są wymagane. Paragon zawiera informację na temat wymiaru podatku, ale nie dokumentuje faktu nabycia konkretnie przez Ciebie (osoba/instytucja zwracająca VAT może to wykorzystac jako argument przeciw). Ja jestem zwolennikiem prób, spróbujesz - może zwrócą, nie spróbujesz - ... na pewno nie zwrócą <lol>.
minka pisze:Gwoli scislosci, w Auchan dostaje sie gotowke, ale do pewnej wysokosci. Max, to chyba 300 euro.
Ja słyszałem także o minimalnej kwocie jednorazowego zakupu brutto, która daje podstawy do zwrotu VAT tj. 100 EUR.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
MaWi

Post autor: MaWi »

panda pisze:Podejrzewam, że faktury są wymagane.
Obawiam sie, ze pytanie kolezanki dotyczylo zupelnie innego zagadnienia. Faktury sa absolutna podstawa do uzyskania zwrotu VAT u p. Webera i nie ma co tutaj probowac zalatwiac tego inaczej. Natomiast jesli chodzi o zamiane paragonu na fakture w IKEI to nie powinno byc z tym problemu o ile nie uplynal jakis tam okreslony przepisami czas, po ktorym IKEA ma prawo odmowic takiej uslugi. Czy jest to tydzien czy miesiac czy rok, to juz z cala pewnoscia mozna sie dowiedziec chocby... w IKEI ;)

A co do dolnego limitu zakupow -- dokladnie tak jest jak glosi to nasz czarnobialy kolega. Ponizej 100 euro nie zwracaja, a raczej nie zawracaja sobie tym glowy. Przy czym oczywiscie liczy sie sumaryczna kwota wszystkich zakupow brutto wypisanych na fakturze, totez czasem warto dokupic jeszcze jakis drobiazg (oczywiscie z listy tych odliczanych), zeby sobie na zwrot zasluzyc.
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

MaWi pisze:jesli chodzi o zamiane paragonu na fakture w IKEI to nie powinno byc z tym problemu o ile nie uplynal jakis tam okreslony przepisami czas

tak faktycznie, całkowicie muszę się zgodzić w dość oczywistej sprawie z zielonym kolegą ;) -można zamienić paragon na fakturę, w Polsce faktura powinna być wystawiona najpóźniej 7-go dnia od chwili zakupu, w Luxie chyba jest podobnie ??
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
mmm191

tak się niestety złożyło, że jeszcze nie dotarłam do Ikea i nie sprawdziłam czy mi dadzą te faktury, ale w między czasie odkryłam na paragonie na samej górze napis po francusku "ce ticket est votre facture" i po luksembursku to samo a trochę niżej miejsce na wpisanie nazwiska i adresu kupujacego, czy w takim razie to znaczy rzeczywiście, że taki paragon jest fakturą, rachunkiem....?
pozdr,.
M.
mmm191
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Niestety nie. Musi byc faktura. Sprawdzone.
ODPOWIEDZ