Kategoria podatkowa małżonka pracownika instytucji UE

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
taje

Kategoria podatkowa małżonka pracownika instytucji UE

Post autor: taje »

Drodzy forumowicze,

Sytuacja chyba dość częsta: małżonek pracownika instytucji UE mieszkający i zameldowany w Luksemburgu podejmuje pracę w sektorze prywatnym, przy czym jego zarobki będą stanowiły mniejszość w budżecie domowym.

Czy małżonek pracujący w sektorze prywatnym będzie mógł rozliczać się w kategorii 2? Kategoria 2 byłaby z automatu, gdyby obaj małżonkowie byli rezydentami Luksemburga no ale zgodnie z Protokołem małżonek pracujący w instytucjach zachowuje rezydencję podatkową w Polsce (choć z racji stałego zamieszkania w Lux powinien być uważany za contribuable resident...). Przyznam, że przestudiowałam definicje na stronie guichet i mam wątpliwości. Czy jest jakaś utrwalona praktyka urzędów skarbowych?

Jak to wygląda w waszym przypadku? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Możesz uzyskać kategorie 2, ale poproś w urzędzie skarbowym o odpowiedni formularz (suplement a la demande en regularisation de la fiche de retenue d'impot incomplete), który małżonek musi wypełnić. Nie trzeba było wypełaniać żadnych kwot w euro.
Danka
taje

Danka, bardzo dziękuję! Rozumiem, że w miejscu kwoty zarobków małżonka pracującego dla instytucji zostawiamy puste miejsce a nie wpisujemy zero?

W międzyczasie znalazłam też zwięzły opis tutejszego podatku dochodowego od osób fizycznych przygotowany przez PwC (za 2011), wrzucam linka na wypadek gdyby ktoś potrzebował takiego podsumowania http://www.pwc.lu/en/tax-consulting/doc ... s-2011.pdf

Z tego dokumentu wynika, że nawet nie posiadając rezydencji podatkowej w Lux, można zostać uznanym za rezydenta, jeżeli ma się tutaj zwykłe miejsce pobytu. Co wyjaśnia możliwość zastosowania kategorii 2 dla małżonka pracownika instytucji :)
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

taje pisze:Danka, bardzo dziękuję! Rozumiem, że w miejscu kwoty zarobków małżonka pracującego dla instytucji zostawiamy puste miejsce a nie wpisujemy zero?
zostawiłam puste
Danka
mil.ka

Re: Kategoria podatkowa małżonka pracownika instytucji UE

Post autor: mil.ka »

taje pisze:Drodzy forumowicze,

małżonek pracujący w instytucjach zachowuje rezydencję podatkową w Polsce (choć z racji stałego zamieszkania w Lux powinien być uważany za contribuable resident...). Przyznam, że przestudiowałam definicje na stronie guichet i mam wątpliwości. Czy jest jakaś utrwalona praktyka urzędów skarbowych?

Jak to wygląda w waszym przypadku? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Tak, to prawda. Nasz urzednik skarbowy polecil zlozenie wniosku o opodatkowanie wspolne malzonkow na podstawie jakiegos tam paragrafu (paragraf trzeba bylo dokladnie okreslic) i na tej podstawie zostal przyznany wspolny numer dossier, ktory funkcjonuje. Nie pamietam, jaki to paragraf, ale jesli chcesz, to moge siegnac do dokumentow, bo przy skladaniu rocznej deklaracji podatkowej corocznie nalezy zalacz ten wniosek. I to wystarczy.
taje

Mil.ka, będę bardzo wdzięczna za sprawdzenie tego paragrafu :-)
mil.ka

Post autor: mil.ka »

taje pisze:Mil.ka, będę bardzo wdzięczna za sprawdzenie tego paragrafu :-)
To jest Art. 3d L.I.R. Wraz z deklaracja i tym wnioskiem nalezy zlozyc zaswiadczenie z syspera, ze sie jest zwolnionym z oplacania podatku.

Teraz zerknelam na zeszloroczne deklaracje i widze, ze w samej deklaracji jest nawet specjalne pole 305, ktore mozna zaznaczyc w celu ubiegania sie o wspolne opodatkowanie. Teoretycznie wiec nie potrzeba nawet skladac osobnego wniosku.

Powodzenia!!
taje

Wielkie dzięki!
manio

Post autor: manio »

Cześć,

Przeanalizowałem wszystkie posty na forum związane z podatkami. Mamy z żoną taki sam problem jak poruszony w tym wątku. Ja pracuję w UE, żona znalazła pracę w sektorze prywatnym.

Otrzymała niedawno kartę podatkową ze swoją kategorią „1”. Wiemy, że należy to zmienić na „2”. Pomożecie? ;)

Kontakt z US nie należał do przyjemnych – nie przypuszczałem. Wręcz przeciwnie, dołujący i mieszający z błotem mówiących po angielsku.

Wysłałem również zapytanie do mojego HR. Na odpowiedź będę czekał pewnie długo (już czekam), szczególnie, że jest sezon wakacyjny. Firma zony też dokładnie nie wie co trzeba zrobić, odsyłają do US.

Jesteście ostatnią deską ratunku.

Czy możecie wskazać dokładnie jaki formularz (jego nr) należy uzupełnić i wysłać do US? Wiem, że powyżej jest podana jego nazwa, ale nie udało nam się nic takiego znależć. jest mowa o deklaracji i wniosku.
Czy ten formularz jest dostępny online?

Ta część procesu sprawia nam najwięcej problemu. Nasz francuski jest jeszcze na poziomie zerowym.

Certyfikaty z mojej instytucji mogę otrzymać prawie od ręki (zaświadczenie o zwolnieniu podatkowym itp.)

Dzięki wielkie!
ODPOWIEDZ