Wypowiedzenie polskiego OC - ciag dalszy

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
zzz

Post autor: zzz »

@daleko_stad

Udało Ci się rozwiązać problem? Właśnie mam to samo - ubezpieczyciel w PL chce ode mnie papieru z urzędu miasta, że wyrejestrowałem auto w PL. Zakładam (tak jak napisał gabrjel), że dostanę taki papier w PL, jak im pokażę papier z LU, że tutaj zarejestrowałem auto. Tylko zastanawiam się, czy wystarczy im oryginał, czy potrzebuję jeszcze tłumaczenie od przysięgłego.
daleko_stad

Post autor: daleko_stad »

@ zzz

Udalo mi sie sprawe zakonczyc dopiero dzis. Wyglada to tak - nalezy dowod tymczasowy/dowod rejestracyjny przetlumaczyc (tlumaczenie przysiegle) i zaniesc do wydzialu komunikacji. Teoretycznie w ramach Unii Europejskiej tlumaczenie nie jest potrzebne, ale jak jest - kazdy wie. Na tej podstawie dostaje sie 'Decyzje' (haha), ktora nastepnie nalezy przedstawic firmie ubezpieczeniowej. Decyzje dostaje sie od reki, po zaplaceniu bodajze 10zl.

Niestety ubezpieczenie zostaje anulowane z data wyrejestrowania, a nie zarejestrowania za granica <evil> Ja o tym nie wiedzialam, dlatego wyrejestrowalam auto przy okazji pobytu w Polsce i stracilam pieniadze za 2 miesiace. Mozna natomiast wyznaczyc pelnomocnika, ktory zlozy papiery za Ciebie i otrzyma decyzje.
zzz

Dzięki!

Kliknąłbym "pomógł", ale niestety - "ograniczenia systemowe" nie pozwalają :/
MaWi

Post autor: MaWi »

zzz pisze:Kliknąłbym "pomógł", ale niestety - "ograniczenia systemowe" nie pozwalają :/
A teraz?
zzz

Teraz jakby lepiej.
Dzięki :)
gabrjel

Post autor: gabrjel »

daleko_stad, a te przerejestrowanie to z jakiegoś konkretnego powodu czy ktoś Cię zmusił ?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
daleko_stad

Post autor: daleko_stad »

Zameldowalam sie tu, wiec i samochod przerejestrowalam. Ot, cala historia :)
ODPOWIEDZ