Ubezpieczenie mieszkania
Ubezpieczenie mieszkania
Witajcie, moze ktos z Was wie jaki rodzaj ubezpieczenia wynajmowanego mieszkania jest obowiazkowy w Luksemburgu? We wzorze umowy o wynajem czytam, ze powinnam ubezpieczyc mieszkanie od "risque locatif", pozaru, zalania, kradziezy (mebli, sprzetu dospodarstwa domowego - jesli ktos chcialby ukrasc piekarnik <lol> , sprzetu audiowizualnego - ktory przyniose sobie sama bo wlasciciel nie zapewnia, przedmiotow dekoracyjnych - lampy(?) nic innego do dekoracji nie ma w mieszkaniu), stluczenia lustra (male lustro w lazience, wyglada na kupione w supermarkecie). W internecie znalazlam informacje jedynie o ubezpieczeniu przed pozarem. Dziekuje wszystkim za informacje
HEJ
MY MIESZKANIE MAMY UBEZPIECZONE W VIVIUM
NA ROK OK 200 EUR CALOŚĆ NA 160TYS EUR Z TYM ZE NASZE RZECZY ZNAJDUJACE SIE W TYM MIESZKANIU WYCENILISMY NA 20 TYS EUR WIEC RESZTA TO NALEZNOSC DLA WLASCICIELA WRAZIE W <lol>
SLYSZALAM ZE FOYER TEZ MA DOBRE CENY - W NIM MAMY AKURAT UBEZPIECZONE AUTO <roll>
OGOLNIE JAK POJDZIESZ Z UMOWA WYNAJMU TO DORADCA UBEZPIECZALNI DA CI RACZEJ TAKI STANDARDOWY WZOR UMOWY
PYTAJA PRZYNAJMNIEJ NAS JAK DUZE JEST MIESZKANIE CZY ZNAJDUJE SIE NA PARTERZE ITD <roll>
POWODZONKA
MY MIESZKANIE MAMY UBEZPIECZONE W VIVIUM
NA ROK OK 200 EUR CALOŚĆ NA 160TYS EUR Z TYM ZE NASZE RZECZY ZNAJDUJACE SIE W TYM MIESZKANIU WYCENILISMY NA 20 TYS EUR WIEC RESZTA TO NALEZNOSC DLA WLASCICIELA WRAZIE W <lol>
SLYSZALAM ZE FOYER TEZ MA DOBRE CENY - W NIM MAMY AKURAT UBEZPIECZONE AUTO <roll>
OGOLNIE JAK POJDZIESZ Z UMOWA WYNAJMU TO DORADCA UBEZPIECZALNI DA CI RACZEJ TAKI STANDARDOWY WZOR UMOWY
PYTAJA PRZYNAJMNIEJ NAS JAK DUZE JEST MIESZKANIE CZY ZNAJDUJE SIE NA PARTERZE ITD <roll>
POWODZONKA
- to jest wg mnie tzw. OC - odpowiedzialnosc cywilna - czyli jak np. zalejesz sasiada, ale nie tylko - obejmuje to rowniez szkody na terenie posesji....mnie sie bardzo taka opcja w ubezpieczeniu przydala (jeszcze w PL), jak moje dziecko "zdemolowalo" rowerkiem auto sasiada stojace na terenie posesji...magdziec pisze:ubezpieczyc mieszkanie od "risque locatif
- ta czesc ubezpieczenia - mysle, ze nie chodzi o lustro, a o szklo w ogole (drzwi, okna, itp...) - tez bardzo przydatna. Moja landlady np. wyciagala z ubezpieczenia kase np. za stluczone szklo w lampce lazienkowej...magdziec pisze:stluczenia lustra (male lustro w lazience, wyglada na kupione w supermarkecie).
A mogłabyś wyłączyć caps locka? Trochę trudno to się czyta, o netykiecie już nie wspominając:marzencia pisze:W NASZYM PRZYPADKU NIGDZIE ...
Another rule is to avoid typing in ALL CAPS or grossly enlarging script for emphasis, which is considered to be the equivalent of shouting or yelling. (z Wiki)
A na jakiej podstawie tak uważasz?marzencia pisze:....UWAZAM IZ SAMO JEJ ZAWARCIE I ZLOZENIE PODPISU NA EGZEMPLARZACH SWIADCZY O ZGODNOSCI Z PRAWEM....
Tylko proszę, nie wspominaj o zdrowym rozsądku.
Sama piszesz: " "si le present bail est enregistre' ". Dopiero zarejestrowanie umowy w AED - Domaines Luxembourg ma dla sądu moc prawną. Choć zapewne jak to w księstwach są od tego pewne wyjątki.
Cena rejestracji ustalana jest procentowo do wartości przedmiotu umowy.
Wprawdzie ja tu tylko raz wynajmowalam mieszkanie (dzieki Bogu!), ale nikt nie wspominal o rejestracji tej umowy (?!). Czy ktos z szanownych forumowiczow rejestrowal (gdzie?...) swoja umowe najmu? A moze takiej rejestracji dokonuje wynajmujacy, czyli wlasciciel mieszkania?....A moze zrobila to za mnie agencja, przez ktora mieszkanie wynajmowalam?....w koncu pobrali za ta usluge 1K €... Jak to tu wyglada?...hala pisze:Cena rejestracji ustalana jest procentowo do wartości przedmiotu umowy
http://www.aed.public.lu/functions/faq/ ... dex.html#1
tu znajdziesz dodatkowe informacje.
Z autopsji wiem, ze zarejestrowanie aktu przydaje sie gdy pojawiaja sie problemy.
Akt z podpisem prywatnym dla sądu jest mniej ważny niż akt potwierdzony.
A czy to dobrze? Mysle ze nie.
tu znajdziesz dodatkowe informacje.
Z autopsji wiem, ze zarejestrowanie aktu przydaje sie gdy pojawiaja sie problemy.
Akt z podpisem prywatnym dla sądu jest mniej ważny niż akt potwierdzony.
A czy to dobrze? Mysle ze nie.
AED w mailu wyjania:
D'après la législation luxembourgeoise, tous les contrats de baux droivent
être enregistrés. L'enregistrement sert à donner une date certaine au
document et à rassurer que les dispositions fixés entre les personnes sont
déterminés. Tous les documents à produire en justice doivent
obligatoirement être enregistrés pour être acceptés.
L'enregistrement se fait au droit proportionnel de 0,6% à calculer sur base
des loyers cumulés de toute la durée du bail et d'une tacite reconduction
(s'ily en a une).
(Exemple: loyer de 750.- euros par mois, durée du contrat deux ans avec
tacite reconduction d'année en année => Perception sur 36 (24+12) mois à
750.- = 27.000.- à 0,6% = 162.-)
A ce prix s'ajoute le droit de timbre qui est de 2 euros par page du
document.
Le droit d'enregistrement sera doublé si l'enregistrement sera fait après
le délai de trois mois à compter de la signature du contrat de bail.
Ces frais sont paybles par la personne qui dépose le document pour
l'enregistrement.
D'après la législation luxembourgeoise, tous les contrats de baux droivent
être enregistrés. L'enregistrement sert à donner une date certaine au
document et à rassurer que les dispositions fixés entre les personnes sont
déterminés. Tous les documents à produire en justice doivent
obligatoirement être enregistrés pour être acceptés.
L'enregistrement se fait au droit proportionnel de 0,6% à calculer sur base
des loyers cumulés de toute la durée du bail et d'une tacite reconduction
(s'ily en a une).
(Exemple: loyer de 750.- euros par mois, durée du contrat deux ans avec
tacite reconduction d'année en année => Perception sur 36 (24+12) mois à
750.- = 27.000.- à 0,6% = 162.-)
A ce prix s'ajoute le droit de timbre qui est de 2 euros par page du
document.
Le droit d'enregistrement sera doublé si l'enregistrement sera fait après
le délai de trois mois à compter de la signature du contrat de bail.
Ces frais sont paybles par la personne qui dépose le document pour
l'enregistrement.