Ubezpieczenie mieszkania

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
magdziec

Ubezpieczenie mieszkania

Post autor: magdziec »

Witajcie, moze ktos z Was wie jaki rodzaj ubezpieczenia wynajmowanego mieszkania jest obowiazkowy w Luksemburgu? We wzorze umowy o wynajem czytam, ze powinnam ubezpieczyc mieszkanie od "risque locatif", pozaru, zalania, kradziezy (mebli, sprzetu dospodarstwa domowego - jesli ktos chcialby ukrasc piekarnik <lol> , sprzetu audiowizualnego - ktory przyniose sobie sama bo wlasciciel nie zapewnia, przedmiotow dekoracyjnych - lampy(?) nic innego do dekoracji nie ma w mieszkaniu), stluczenia lustra (male lustro w lazience, wyglada na kupione w supermarkecie). W internecie znalazlam informacje jedynie o ubezpieczeniu przed pozarem. Dziekuje wszystkim za informacje
magdziec

I jeszcze jedno: umowa o wynajem powinna byc zarejestrowana? Bo mam taki zapis: "si le present bail est enregistre', les frais d'enregistrement sont a' charges de la partie qui en demande l'enregistrement". Czyli wlasciciel chce wynajac jakby "na czarno"?
marzencia

Post autor: marzencia »

HEJ

MY MIESZKANIE MAMY UBEZPIECZONE W VIVIUM
NA ROK OK 200 EUR CALOŚĆ NA 160TYS EUR Z TYM ZE NASZE RZECZY ZNAJDUJACE SIE W TYM MIESZKANIU WYCENILISMY NA 20 TYS EUR WIEC RESZTA TO NALEZNOSC DLA WLASCICIELA WRAZIE W <lol>
SLYSZALAM ZE FOYER TEZ MA DOBRE CENY - W NIM MAMY AKURAT UBEZPIECZONE AUTO <roll>
OGOLNIE JAK POJDZIESZ Z UMOWA WYNAJMU TO DORADCA UBEZPIECZALNI DA CI RACZEJ TAKI STANDARDOWY WZOR UMOWY
PYTAJA PRZYNAJMNIEJ NAS JAK DUZE JEST MIESZKANIE CZY ZNAJDUJE SIE NA PARTERZE ITD <roll>
POWODZONKA :D
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

magdziec pisze:ubezpieczyc mieszkanie od "risque locatif
- to jest wg mnie tzw. OC - odpowiedzialnosc cywilna - czyli jak np. zalejesz sasiada, ale nie tylko - obejmuje to rowniez szkody na terenie posesji....mnie sie bardzo taka opcja w ubezpieczeniu przydala (jeszcze w PL), jak moje dziecko "zdemolowalo" rowerkiem auto sasiada stojace na terenie posesji...
magdziec pisze:stluczenia lustra (male lustro w lazience, wyglada na kupione w supermarkecie).
- ta czesc ubezpieczenia - mysle, ze nie chodzi o lustro, a o szklo w ogole (drzwi, okna, itp...) - tez bardzo przydatna. Moja landlady np. wyciagala z ubezpieczenia kase np. za stluczone szklo w lampce lazienkowej...
magdziec

Dzieki, Dziewczyny, za rady, moze rzeczywiscie lepiej dmuchac na zimne :-) A czy rejestrowalyscie gdzies umowe o wynajem? Czy juz samo zawarcie umowy wyraza zgodnosc z prawem? Bo nie wiem o co chodzi ...
magdziec

Dzieki, Dziewczyny, za rady, moze rzeczywiscie lepiej dmuchac na zimne :-) A czy rejestrowalyscie gdzies umowe o wynajem? Czy juz samo zawarcie umowy wyraza zgodnosc z prawem? Bo nie wiem o co chodzi ...
marzencia

W NASZYM PRZYPADKU NIGDZIE DODATKOWO UMOWY NIE REJESTROWALISMY.UWAZAM IZ SAMO JEJ ZAWARCIE I ZLOZENIE PODPISU NA EGZEMPLARZACH SWIADCZY O ZGODNOSCI Z PRAWEM :/ POZA TYM NIE SLYSZALAM ZEBY KTOS DODATKOWO REJESTROWAL ZAWARCIE TAKIEJ UMOWY A W SUMIE TO I GDZIE?
marzencia

W NASZYM PRZYPADKU NIGDZIE DODATKOWO UMOWY NIE REJESTROWALISMY.UWAZAM IZ SAMO JEJ ZAWARCIE I ZLOZENIE PODPISU NA EGZEMPLARZACH SWIADCZY O ZGODNOSCI Z PRAWEM :/ POZA TYM NIE SLYSZALAM ZEBY KTOS DODATKOWO REJESTROWAL ZAWARCIE TAKIEJ UMOWY A W SUMIE TO I GDZIE?
zzz

Post autor: zzz »

marzencia pisze:W NASZYM PRZYPADKU NIGDZIE ...
A mogłabyś wyłączyć caps locka? Trochę trudno to się czyta, o netykiecie już nie wspominając:
Another rule is to avoid typing in ALL CAPS or grossly enlarging script for emphasis, which is considered to be the equivalent of shouting or yelling. (z Wiki)
hala

Post autor: hala »

marzencia pisze:....UWAZAM IZ SAMO JEJ ZAWARCIE I ZLOZENIE PODPISU NA EGZEMPLARZACH SWIADCZY O ZGODNOSCI Z PRAWEM....
A na jakiej podstawie tak uważasz?
Tylko proszę, nie wspominaj o zdrowym rozsądku.
Sama piszesz: " "si le present bail est enregistre' ". Dopiero zarejestrowanie umowy w AED - Domaines Luxembourg ma dla sądu moc prawną. Choć zapewne jak to w księstwach są od tego pewne wyjątki.
Cena rejestracji ustalana jest procentowo do wartości przedmiotu umowy.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

hala pisze:Cena rejestracji ustalana jest procentowo do wartości przedmiotu umowy
Wprawdzie ja tu tylko raz wynajmowalam mieszkanie (dzieki Bogu!), ale nikt nie wspominal o rejestracji tej umowy (?!). Czy ktos z szanownych forumowiczow rejestrowal (gdzie?...) swoja umowe najmu? A moze takiej rejestracji dokonuje wynajmujacy, czyli wlasciciel mieszkania?....A moze zrobila to za mnie agencja, przez ktora mieszkanie wynajmowalam?....w koncu pobrali za ta usluge 1K €... Jak to tu wyglada?...
magdziec

Z mojej umowy wynika, ze agencja nie rejestruje i wlasciciel tez nie ma zamiaru wydawac na to pieniedzy.
hala

Post autor: hala »

http://www.aed.public.lu/functions/faq/ ... dex.html#1

tu znajdziesz dodatkowe informacje.
Z autopsji wiem, ze zarejestrowanie aktu przydaje sie gdy pojawiaja sie problemy.
Akt z podpisem prywatnym dla sądu jest mniej ważny niż akt potwierdzony.
A czy to dobrze? Mysle ze nie.
magdziec

Hala, dziekuje za link. Juz o jedna wotpliwosc mniej. Cala ta moja umowa jakas taka nieprecyzyjna ...albo moze to ja za bardzo czepiam sie szczegolow ;)
magdziec

AED w mailu wyjania:

D'apr&egrave;s la législation luxembourgeoise, tous les contrats de baux droivent
&ecirc;tre enregistrés. L'enregistrement sert &agrave; donner une date certaine au
document et &agrave; rassurer que les dispositions fixés entre les personnes sont
déterminés. Tous les documents &agrave; produire en justice doivent
obligatoirement &ecirc;tre enregistrés pour &ecirc;tre acceptés.

L'enregistrement se fait au droit proportionnel de 0,6% &agrave; calculer sur base
des loyers cumulés de toute la durée du bail et d'une tacite reconduction
(s'ily en a une).
(Exemple: loyer de 750.- euros par mois, durée du contrat deux ans avec
tacite reconduction d'année en année => Perception sur 36 (24+12) mois &agrave;
750.- = 27.000.- &agrave; 0,6% = 162.-)
A ce prix s'ajoute le droit de timbre qui est de 2 euros par page du
document.

Le droit d'enregistrement sera doublé si l'enregistrement sera fait apr&egrave;s
le délai de trois mois &agrave; compter de la signature du contrat de bail.

Ces frais sont paybles par la personne qui dépose le document pour
l'enregistrement.
ODPOWIEDZ