podwyżka czynszu za wynajem

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
ogrodniczka

podwyżka czynszu za wynajem

Post autor: ogrodniczka »

Kto się orientuje jak wygląda od strony prawnej możliwość podwyższania czynszu za wynajmowany dom? Od 5 lat nie mieliśmy podwyżki, jednak landlord zdecydował o podwyżce 200 Eur ( ok. 8 %) wspominając w liście do nas, że ma prawo podwyższania o 10 % . Nie było szczegółów wiec nie wiem czy to 10 % to jego prawo raz rok, czy na dwa lata. Nie wiem. Czy w ogóle ma prawo? i o ile?
Podczas naszego zamieszkania wyremontował malutką łązienkę w basemencie.
marcin

Post autor: marcin »

z tego co pamietam to mozna podniesc czynsz, ale to nie jest taka latwa procedura. Nie chce wprowadzac blad wiec nie bede pisal szczegolow (chyba zalezalo to jak wasz czynsz ma sie do obecnej sredniej za dany typ lokum ale nie pamietam tego dobrze), ale w 2008 roku wydano taka broszurke omawiajaca wszelkie zmiany w prawie lokatorow. Niestety nie moglem jej znalezc. Dostalem ja kiedys od Triana po tym watku

http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=2791

moze on to jeszcze gdzies ma.
Izabela_ijk

Post autor: Izabela_ijk »

Niedawno Komisja "wydala" vademecum dotyczace wynajmu po angielsku i francusku (dostepne na wewnetrzynych stronach instytucji) i jesli chodzi o podwyzszanie czynszu to jest tam nastepujacy paragraf:

"Increases in the cost of living and falls in the value of the currency are often a lessor's main reasons for wanting to increase the rent. So that lessors can adapt to actual economic circumstances, the Law allows them to impose an increase on a lessee, based on adjustment indices, on expiry of six months of a tenancy, and then every two years."

Wiec wyglada na to, ze podniesc czynsz moze, tylko nie jestem pewna czy az o 8%.
Trian

Post autor: Trian »

Broszurka o której wspomniał Marcin jest z listopada 2006 i jest dostępna tutaj:

bail-loyer-legislation

Tabelka współczynników indeksacji (czy jak to nazwać) pewnie jest już nowa. Może to to:

impotsdirect

Jeśli dobrze rozumiem to wysokość podwyżki zależy od zmiany tych współczynników. Niestety dokładnego wzoru nie podejmuję się wyprowadzić.
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Dziekuję Wam za posty. Widzę,że znalezienie jednoznacznej odpowiedzi nie będzie łatwe.
ODPOWIEDZ