podatki - zwiazki partnerskie
podatki - zwiazki partnerskie
Jak to wlasciwie jest z uznaniem zarejestrowanego zwiazku partnerskiego i podatkami w Luksemburgu? W informatorium polska.lu czytam, ze taki typ podatnika nalezy do tej samej kategorii co malzonkowie, a moj przyszly pracodawca luksemburski mowi, ze tylko za okazaniem aktu malzenstwa bedzie mogl przedstawic mi umowe z 12% podatku. Czy dokument potwierdzajacy partnerstwo powinien byc wydany w kraju pochodzenia/zameldowania czy mozna go uzyskac w Luksemburgu? Gdzie mozna znalesc zrodlowe informacje o przepisach, ktore reguluja te kwestie? Dzieki za odpowiedzi
Tu masz potwierdzenie http://www.impotsdirects.public.lu/az/c ... index.html
la classe 2 comprend:
a) les époux imposés collectivement, ainsi que - à partir de 2008 - les partenaires imposés collectivement
la classe 2 comprend:
a) les époux imposés collectivement, ainsi que - à partir de 2008 - les partenaires imposés collectivement
Danka
to wygląda bardzo dziwnie... twoja umowa a podatek nie ma nic do rzeczy... umowe podpisujesz na kwotę brutto rocznie i twój pracodawca w momencie podpisywania umowy nie musi nawet wiedzieć jaki masz stan cywilny i czy wogólemagdziec pisze: a moj przyszly pracodawca luksemburski mowi, ze tylko za okazaniem aktu malzenstwa bedzie mogl przedstawic mi umowe z 12% podatku.
Kartę podatkową orzymuje się od urzędu skarbowego - ktoś już podał nazwę - i tam jest napisane jaki ma być podatek dla danego osobnika. I to przedstawisz pracodwacy a on odpowiedni naliczy podatek i wpłaci zaliczkę do US.
Jeśli tylko ty będziesz pracować w Lux to i tak będziesz płacić podaki wg. skali podatkowej a nie wg. stawki 12% - takie naliczanie przysługuje tylko dla osobnika, który ma drugą kartę w gospodarstiwe domowym i pracuje w Lux.
Dopiero przy rozliczeniu rocznym - a jest taki obowiązek jeśli chcesz mieć 2. klasę podatku - możecie spróbować rozliczyć ew. nadpłacony podatek.
dag
... Chyba nie do konca zrozumialam jak te sprawy funkcjonuja... Wiec moja pensja netto bedzie taka sama niezaleznie od mojego stanu cywilnego? To znaczy, ze roznica dotyczy tylko rocznego rozliczenia podatkow? Pracodawca wyjasnia to tak: "Your salary after tax would change if you are married, that means you would need a certificate of your marriage to ask for the appropriate tax class".
Niemagdziec pisze:Wiec moja pensja netto bedzie taka sama niezaleznie od mojego stanu cywilnego?
dslonce mowila ze Twoj pracodawca nie ma nic do tego ile podatkow bedziesz placila. Umowa miedzy nim a Toba opiewa na kwote brutto i kropka. Pozniej w zaleznosci od stanu cywilnego pracodawca musi odprowadzic nalezny podatek i wplacic go urzedowi skarbowemu. Nie ma nic skomplikowanego a jesli zwiazek partnerski masz zalegalizowany i ma on takie same prawa wzgledem podatkow jak zwiazek malzenski to bedziesz placila podatki jako osoba w zwiazku. Tak jak w przypadku malzenstwa, musisz przedlozyc odpowiednie dokumenty.
Ura Bura Szef Podwóra