jakie swiadczenia w ciąży, pod koniec ciąży, po ciazy?
jakie swiadczenia w ciąży, pod koniec ciąży, po ciazy?
Witam Was serdecznie
. Mieszkamy we francji tuz przy granicy z luxemburgiem,Jestem obecnie w ciazy w 13 tygodniu. mam juz karte ciazy i dotychczasowe badania krwi ,moczu ,usg ktore nalezało wykonac.słyszelismy z mezem ,ze pod koniec ciazy w luxemburgu mozna starac sie o cos w rodzaju becikowego takiego ktore dostaje sie jeszcze przed porodem? niepowiem bardzo by to ułatwiło nam zgromadzenie wyprawki dla maluszka...w domu jest jeszcze jeden smyk a maz sam pracuje -tez w luxemburgu,do lekarza ginekologa chodze w luxemburgu,czytam cos ,ze musze miec jakies formularze jakies pieczatki?gdzies je wysłac nic z tego nie rozumiem czy moze orientujecie się jak to wszystko pokolei powinno byc pozałatwiane od poczatku do konca zebym mogła cos takiego otrzymac? BARDZO prosze o jakikolwiek odpowiedzi na PRIVA bede BARDZO wdzieczna. pozdrawiam cieplutko

-
Stella,
hej z tej sttony Magda, pisze do Ciebie w sprawie wszystkich tych formalnosci zwiazanych z rodzinnymi pieniazkami na dziecko. Mam termin na porod na poczatku sierpnia wiec bylby czas chyba powoli zaczac zalatwiac te formalnosci. Problem w tym ze w cnpf proponuja rozne allocations - postnatale, familiale, de naissance itd. oczywiscie probowalam sie vezposrednio dowiedziec u zrodla ale droga mailowa i przez telefon - ta droga uzyskanie informacji graniczy z cudem. Moze sie orientujesz juz troche w tych sprawach? Jeszcze jedna sprawa mnie gnebi - urlop macierzynski. Z roznych stron dostaje sprzeczne informacje, oficjalnie jest 8 tyg przed porodem i 8 tyg po porodzie,z tym ze doszly mnie sluchy ze mozna do samego porodu ciagnac L4 i calosc maciezynskiego po porodzie wykorzystac.. Wiesz cos moze na ten temat? Pozdrawiam Magda
hej z tej sttony Magda, pisze do Ciebie w sprawie wszystkich tych formalnosci zwiazanych z rodzinnymi pieniazkami na dziecko. Mam termin na porod na poczatku sierpnia wiec bylby czas chyba powoli zaczac zalatwiac te formalnosci. Problem w tym ze w cnpf proponuja rozne allocations - postnatale, familiale, de naissance itd. oczywiscie probowalam sie vezposrednio dowiedziec u zrodla ale droga mailowa i przez telefon - ta droga uzyskanie informacji graniczy z cudem. Moze sie orientujesz juz troche w tych sprawach? Jeszcze jedna sprawa mnie gnebi - urlop macierzynski. Z roznych stron dostaje sprzeczne informacje, oficjalnie jest 8 tyg przed porodem i 8 tyg po porodzie,z tym ze doszly mnie sluchy ze mozna do samego porodu ciagnac L4 i calosc maciezynskiego po porodzie wykorzystac.. Wiesz cos moze na ten temat? Pozdrawiam Magda
mp
Magdula, tu masz wszystko na temat urlopu macierzynskiego:
http://www.guichet.public.lu/fr/citoyen ... index.html
wogole polecam stronke guichet.lu, jest bardzo pomocna w wyszukiwaniu odpowiedzi na rozne pytania zwiazane z zyciem w Luksie
http://www.guichet.public.lu/fr/citoyen ... index.html
wogole polecam stronke guichet.lu, jest bardzo pomocna w wyszukiwaniu odpowiedzi na rozne pytania zwiazane z zyciem w Luksie
-