rodzinne
-
rodzinne
witam szukam osoby która zna się na prawie do rodzinnego . Mamy problem z otrzymaniem rodzinnego na dzieci czekamy już półtora roku od złożenia wniosku a mąż pracuje już prawie trzy lata w Luksemburgu,mieszkamy we Francji dostarczyliśmy zaświadczenie że nie pobieramy rodzinnego w Polsce już drugi raz przetłumaczony ale tam pisze że nie złożyliśmy wniosku na rodzinne i dlatego nie dostajemy ale w Luksemburgu tego nie przyjmują musimy mieć napisane że nie należy nam się ponieważ przekracza nam zarobek . Więc złożyłam wniosek na rodzinne ale okazało się że nie możemy składać wniosku ponieważ nie mieszkamy w Polsce i Katowice mają wysłać dokumenty do Luksemburga że nam się tam należy albo we Francji tam gdzie mieszkamy więc nie wiemy czy musimy złożyć wniosek we Francji .A w dodatku jestem w ciąży już 6miesiąc będę rodziła w Luksemburgu bo tam chodzę do ginekologa i chcę się dowiedzieć co dokładnie nam się należy bo nie jesteśmy rezydentami Z GÓRY DZIĘKUJĘ
http://www.caf.fr/wps/portal/votrecaf/571
sprawdz tutaj, ew wpisz swoj kod pocztowy we Francji, to wskaze inny oddzial.
Przyznam szczerze, ze Twoj problem jest jakis abstrakcyjny - po co kwit z Polski, skoro tam nie mieszkacie?
Ja mieszkam we Francji, ale pobieram wszystkie dodatki na dziecko w Lux. Musialam tylko do Lux dostarczyc kwit z Francji, ze tam niczego nie pobieram. I juz. Polska nie miala tu nic do gadania.
sprawdz tutaj, ew wpisz swoj kod pocztowy we Francji, to wskaze inny oddzial.
Przyznam szczerze, ze Twoj problem jest jakis abstrakcyjny - po co kwit z Polski, skoro tam nie mieszkacie?
Ja mieszkam we Francji, ale pobieram wszystkie dodatki na dziecko w Lux. Musialam tylko do Lux dostarczyc kwit z Francji, ze tam niczego nie pobieram. I juz. Polska nie miala tu nic do gadania.
-
Nie rozumiem... przeciez certificat de residence potwierdza wlasnie zameldowanie. Jesli wiec policja wam cos takiego dala, to moim zdaniem powinno wystarczyc dla zalatwienia sprawy. No, chyba, ze dla francuskiej biurokracji francuski certificat de residence to zbyt malo, zeby wystawic zaswiadczenie, ze sie we Francji mieszka i nie pobiera zasilku rodzinnego...barbara11111 pisze:nie jesteśmy zameldowani tylko na policji zgłosiliśmy i otrzymaliśmy certificat de residence
-
Hmm... Mielismy podobny problem, trzeba po pierwsze pity z UP bylo pobrac i z tym do MOPSU w Polsce i wykonac kilka do nich telefonów, żeby wystawili papier z powołaniem sie na ustawe , że po przekroczeniu to takiej a takiej kwoty zasilek rodzinny nie moze zostac przyznany z wyliczeniem ,ze na podstawie pitow dochod na czlonka przekracza....i wobec powyzszego sie nie nalezy.... Potem jeszcze samemu na francuski przetlumaczyc ( znaczy z pieczatka tlumacza, nawet nie byl to przysiegly). I voila....
Zajelo nam pół roku , ale sukces...
Mozna i tylko trzeba sie upierac by mops zrobil te wyliczenia....
Zajelo nam pół roku , ale sukces...
Mozna i tylko trzeba sie upierac by mops zrobil te wyliczenia....
-
No wlasnie wasz problem w tym ze pisze ze nie zlozyliscie wniosku o rodzinne w Polsce a w Lux chcecie....oni nie rozumieja ze w Polsce trzeba naprawde nedznie zarabiac...musicie zlozyc ten wniosek i upierac sie zeby napisali odmowe z uzasadnienie i reszts jak w poprzednim poscie( podpowiedził mi màż po walce z urzednikami polskiego MoPsu)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
RODZINNE
JA OSOBIŚCIE dostaje na córkę w lux
mam syna z pierwszego małżeństwa , i od pol roku
dostaje Kinder geld do polski
za caly moj pobyt w lux dostal nadplate
ale bylo latanie ,wysyłania papierów , a jak zwykle nawalała strona polska
a szczególnie mops w gdańsku
oni maja czas 3 miesiące na odesłanie papierów
powodzenia dacie rade
mam syna z pierwszego małżeństwa , i od pol roku