Naprawa dachu, kto płaci?

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
Iv.

Naprawa dachu, kto płaci?

Post autor: Iv. »

Witam,

czy ktoś może się orientuje kto ponosi koszta naprawy dachu w wynajmowanym domu? Czy jest to jakoś prawnie regulowane?

Podczas ostatniej wichury poleciało kilka dachówek i właściciel domu obciążył nas połową kosztów naprawy. Zresztą tylko prowizorycznej, aż strach się bać co będzie dalej...

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Borys Vian, Jesień w Pekinie
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Chodziłeś po dachu ze go popsułeś ? coś tu nie normalne bo zewnętrze części i ich utrzymanie należy do właściciela a jeśli wichura to ubezpieczenie lepiej się zbliżyć do UCL
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
gabuniar

Post autor: gabuniar »

polecam wykupienie karty konsumenta! kosztuje 50€ na rok. Pomagaja m.in. w takich sprawach. Podaje adres 55, rue des Brueres L-1274 Howald, tel. 49 49 57
dawid

Post autor: dawid »

nie miał prawa tego zrobic . to jego dach
jak mojemu zgłosiłem ze okna sa stare ,to wymienił mi wszystkie
po prostu znalazł naiwniaków
ale nie dajcie sie
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Nie ma sily aby sam budynek nie byl do tego ubezpieczony, wiec w najlepszym wypadku, wlasciciel dostanie kase od Ciebie i od ubezpieczenia <mrgreen>

A co do "czy mial prawo czy nie" to ja bym powiedzial ze to zalezy od umowy. Normalnie to on powinien zaplacic, ale zanim zaczniesz jakas akcje to najpierw przeczytaj umowe raz jeszcze aby sie upewnic ze nie ma tam wlasnie czegos co by mu dalo szanse na taki numer. Jezeli nie, to bym zrobil kopie komunikacji, i odeslal z grzeczna notatka.
Awatar użytkownika
Iv.

Post autor: Iv. »

Dzięki!
Będziemy zatem walczyć.
Na zielonej trawce, raz dwa trzy; pasły się pratchawce, raz dwa trzy; mówił jeden do drugiego: nie mam cewki Malpighiego.
Borys Vian, Jesień w Pekinie
ODPOWIEDZ