Cheque-Service

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
ania_411

Cheque-Service

Post autor: ania_411 »

witam!

czy ktos z was zatrudnia opiekunke do dzieci i kozysta z doplat od Cheque-Service ?
i moglby mi po polsku wytlumaczyc na czym to polega?
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Czy nie znasz żadnego z tych języków ? FR DE EN bo przyślą ci broszurkę

http://www.cheque-service.lu/

http://www.gouvernement.lu/dossiers/fam ... nglais.pdf
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
ania_411

stary czy ty potrafisz czytac ze zrozumieniem? <roll>

jesli nie zatrudniasz opiekunki do dzieci i nie kozystasz z cheque-service to po co zabierasz tu glos??
Agnese

Post autor: Agnese »

Cheque -service wykorzystuje się przede wszystkim do opłaty za żłobek i przedszkole, ale można też posługiwać się nim do zapłaty za usługi opiekunki. Opiekunka musi współpracować z państwem. Istnieją np. takie domowe przedszkola (żłobki), gdzie opiekunka zajmuje się góra 5 dzieci. Nazywa się to ASSISTANTS PARENTAUX AGREES. Tu masz listę pań, które się tym trudnią- http://www.guichet.public.lu/fr/citoyen ... ntales.pdf Na początku musisz udać się do urzędu (commune) twojej gminy aby wyrobić sobie karte członkowską cheque-service. Do tego trzeba przedstawić zaświadczenie o swoich zarobkach, na podstawie którego wiliczą ile będziesz płacić za opiekę nad twoim dzieckiem. I tak np. jeśli przedszkole kosztuje około 1000 euro a tobie obliczono, że będziesz płacić tylko 1 euro za godz. (czasami nawet 0,50 centów) i 3 pierwsze godziny są darmowe to wtedy obliczasz ilość godzin razy ta kwota. W ten sposób kosztuje cie ta opieka znacznie mniej a reszte opłacone jest z budżetu państwa. Mam nadzieję, że nie zamieszałam za bardzo ;-) i moje wyjaśnienia są w miare przejrzyste :-) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
olandia

Post autor: olandia »

Zgodnie z moimi informacjami jesli masz wybrana opiekunke i chcesz korzystac z ulg Cheque Service (CS), to opiekunka musi przyjmowac Twoje dziecko w swoim domu lub domu ktory wynajmuje do tego celu (mysle jednak ze jest to jesli przeszla szkolenie i jest wpisana na liste o ktorej mowila Agnese).

Nie jest mozliwe korzystanie z CS jesli opiekunka przychodzi do Twojego domu.
ania_411

dzieki wielkie za odpowiedzi dziewczyny!!

bo zlobek zlobkiem, ale w soboty zamkniete a do pracy trzeba isc <bezradny>
aga19748

Post autor: aga19748 »

Agnese pisze:Cheque -service wykorzystuje się przede wszystkim do opłaty za żłobek i przedszkole, ale można też posługiwać się nim do zapłaty za usługi opiekunki. Opiekunka musi współpracować z państwem. Istnieją np. takie domowe przedszkola (żłobki), gdzie opiekunka zajmuje się góra 5 dzieci. Nazywa się to ASSISTANTS PARENTAUX AGREES. Tu masz listę pań, które się tym trudnią- http://www.guichet.public.lu/fr/citoyen ... ntales.pdf Na początku musisz udać się do urzędu (commune) twojej gminy aby wyrobić sobie karte członkowską cheque-service. Do tego trzeba przedstawić zaświadczenie o swoich zarobkach, na podstawie którego wiliczą ile będziesz płacić za opiekę nad twoim dzieckiem. I tak np. jeśli przedszkole kosztuje około 1000 euro a tobie obliczono, że będziesz płacić tylko 1 euro za godz. (czasami nawet 0,50 centów) i 3 pierwsze godziny są darmowe to wtedy obliczasz ilość godzin razy ta kwota. W ten sposób kosztuje cie ta opieka znacznie mniej a reszte opłacone jest z budżetu państwa. Mam nadzieję, że nie zamieszałam za bardzo ;-) i moje wyjaśnienia są w miare przejrzyste :-) Pozdrawiam.
Ja radze dobrze pilnowac owe ASSISTANTS gdyz ja ucieklam od takiej po miesiacu - dziecko mi przynioslo wszawice, a na dodatek, owa "Assistants" jak sie okazalo mogla miec jedynie 5 dzieci, a okazalo sie ze miala 10 w tym 5 na czarno.I nie placilam tak malo 500 euros w 2009 roku, a wyplate mam raczej srednia.Radze wziasc porzadny zlobek z wykwalifikowanymi osobami. Moze bedzie drozej,ale nie o to chodzi.
Agnese

Do Ani pracującej w soboty.

Post autor: Agnese »

Istnieją żłobki otwarte w soboty. Sama też takiego szukałam i znalazłam :-) Przykładowo w Dudelange i chyba w Mersch.
dolce Agnese
ODPOWIEDZ