prawo jazdy

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
art920

prawo jazdy

Post autor: art920 »

Witam wszystkich!!
Czy ktos z Was orientuje sie moze gdzie tu sie robi prawo jazdy i ile sobie licza za ta usługę??
W Polsce (a przynajmniej w Lublinie) jest jedna szkola na drugiej, tutaj nie zauwazylem natloku takich osrodkow...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za info
asiunia

Post autor: asiunia »

aga19748

Post autor: aga19748 »

szkoda ze redakcja pod wypowiedziami nie wrzuca zkladki "Wartosciowa odpowiedz" czyli facebook-owe -"to lubie".Ale faktycznie czasami wpisujac slowo klucz pojawia sie 100 roznych tematow nie na temat wiec czasami zleci caly dzien zanim cos sie znajdzie.
Aktualnie jest tyle nowych watkow ze chyba tylko stary moze robic za "recherchera";)
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Aga zwołała mnie :D
asiuna odpowiedziała logicznie ..... i zasługuje na pomogła
anwi to jakbyś przyniosła śniadanie do łózka na tacy ...... i tez zasługuje na pomogła

a ja to raczej mówię : zobacz do lodówki bo tam jest coś w jakimś słoiku

a zainteresowana osoba powinna nie poświęcić 2min na napisanie 2 linijek tylko samemu poszukać a ktoś dla niej będzie poświęcać pol godziny

a dla agi powiem ze mam nadzieje ze tutejsi rodacy skończyli podstawówkę i w wyszukiwarce , na tym forum, trzeba szukać w tym wypadku prawo,prawa, nauka,nauki, jazda,jazdy itp
a do niektórych slow używających polskie znaki to wpisać słowo z polskimi znakami i tez bez tych znaków bo ,niestety ,nie każdy dysponuje takimi albo nie ma ich do dyspozycji ..........
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
lulka

Re: prawo jazdy

Post autor: lulka »

art920 pisze:Witam wszystkich!!
Czy ktos z Was orientuje sie moze gdzie tu sie robi prawo jazdy i ile sobie licza za ta usługę??
W Polsce (a przynajmniej w Lublinie) jest jedna szkola na drugiej, tutaj nie zauwazylem natloku takich osrodkow...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za info
Jestem na bieżąco, więc podaję: ok. 60 jurków wpisowego, 120 teoria, 60 jurków za godzine jazdy - obowiazkowo 16 godzin. Szkół nie ma dużo, a ja pouprawiam rekalmę i polecam ulubioną z instruktorem polskiego pochodzenia http://www.schreiber.lu/

Musisz wiedzieć, że nic szybko tutaj się nie załatwi - o ile teoria (wykłady plus egzamin) to szybciutko - tylko 2-3 tygodnie :) to na jazde musisz poczekać, na egzamin praktyczny musisz poczekać ... Ja zaczęłam zabawę w czerwcu i na razie nie widać jeszcze końca na horyzoncie

Pozdrawiam
dawid

prawko

Post autor: dawid »

Dodam jeszcze ze wykłady są w języku luksemburskim lub francuskim w sumie 12 godz, egzaminy można zdawać po polsku , ale trzeba to zgłosić w szkole jazdy i egzamin odbywa się w towarzystwie tłumacza przysięgłego. Jednak trwa to dość długo, ja czekam już na termin egzaminu z teorii ok 3 miesięcy
art920

stary pisze:Aga zwołała mnie :D
asiuna odpowiedziała logicznie ..... i zasługuje na pomogła
anwi to jakbyś przyniosła śniadanie do łózka na tacy ...... i tez zasługuje na pomogła

a ja to raczej mówię : zobacz do lodówki bo tam jest coś w jakimś słoiku

a zainteresowana osoba powinna nie poświęcić 2min na napisanie 2 linijek tylko samemu poszukać a ktoś dla niej będzie poświęcać pol godziny

a dla agi powiem ze mam nadzieje ze tutejsi rodacy skończyli podstawówkę i w wyszukiwarce , na tym forum, trzeba szukać w tym wypadku prawo,prawa, nauka,nauki, jazda,jazdy itp
a do niektórych slow używających polskie znaki to wpisać słowo z polskimi znakami i tez bez tych znaków bo ,niestety ,nie każdy dysponuje takimi albo nie ma ich do dyspozycji ..........
A ja mam nadzieje, ze nasi rodacy maja troche oleju w glowie i wiedza, ze jesli ktos zakupil komputer tutaj i na codzien pisze w jezyku francuskim, to nie uzywa polskich znakow....
a forum na tym portalu sluzy glownie pomoca, nie wiem czegos - pytam!!
Jesli masz jakies "ale" do tematu zadawanych pytan, to po prostu ich nie czytaj i nie udzielaj glupich i w pewien sposob obrazliwych komentarzy <evil>
art920

dziekujewszystkim za pomoc i pozdrawiam :)
aga19748

Post autor: aga19748 »

A ja mam nadzieje, ze nasi rodacy maja troche oleju w glowie i wiedza, ze jesli ktos zakupil komputer tutaj i na codzien pisze w jezyku francuskim, to nie uzywa polskich znakow....
a forum na tym portalu sluzy glownie pomoca, nie wiem czegos - pytam!!
Jesli masz jakies "ale" do tematu zadawanych pytan, to po prostu ich nie czytaj i nie udzielaj glupich i w pewien sposob obrazliwych komentarzy <evil>[/quote]

Nie przejmuj sie stary to stary i zawsze musi cos dodac by podniesc cisnienie i chyba tak juz zostanie
magdziec

Post autor: magdziec »

Ja odbylam kurs na prawo jazdy w Polsce, zdalam egzamin teoretyczny i brakuje mi tylko praktycznego. Niedlugo przyjezdzam do Luksemburga do pracy - musialabym powtarzac tutaj caly kurs czy mozna uzupelnic tylko brakujace egzaminy?
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Pod względem ekonomicznym radziłbym dokończyć w PL nawet w późniejszym terminie ....ale nie chce podnosić ciśnienia dla agi... ;)
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
magdziec

Post autor: magdziec »

A co obejmuje egzamin praktyczny? Sa zadania na placu jak w Polsce?
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

zapraszam do moich wspomnien kursanta (2009rok):
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=54 ... sc&start=0
Na drugiej stronie jest opis egzaminu.

Tutaj jest przykladowy egzamin (teoria):
http://www2.snct.lu/pdcdemo/index.htm
ODPOWIEDZ