NOWY PASZPORT przez konsulat?!

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Hosia

NOWY PASZPORT przez konsulat?!

Post autor: Hosia »

Bilet kupiony, a paszport wygasł ...

Czy ktoś z Was wnioskował do konsulatu w Luksemburgu o wydanie nowego paszportu? Jak wyglądają formalności?
- czy/jak ze strony konsulatu można pobrać wniosek?
- gdzie można zrobić zdjęcie paszportowe?

Podzielcie się wskazówkami, proszę.
ania_411

Post autor: ania_411 »

to moze dowod osobisty jest wazny??
MaWi

Post autor: MaWi »

Hosia pisze:Bilet kupiony, a paszport wygasł ...
Nie wiem, na kiedy masz wykupiony ten bilet, ale jesli przed listopadem, to moze byc klopot. Na tej stronie masz wszystkie informacje: http://www.luksemburg.polemb.net/index.php?document=31 lacznie z ta, iz na paszport czeka sie minimum 2 miesiace, a w skrajnych przypadkach nawet 4 do 6!

Gdybys potrzebowala informacji bezposrednio ze zrodla, mozesz tez zadzwonic pod 26 00 32 albo napisac maila do Konsulatu: lulukkon@msz.gov.pl
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Widzę ze jakieś PRL owskie podejście do sprawy

a jeśli nie wydadzą paszportu bo brak zaproszenia lub zaświadczenia o posiadaniu waluty

<hejka>
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Hosia

To mam problem, bo wyjazd jest w polowie października, poza UE...
Dziękuję za informacje!
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

To niestety masz jedyne wyjscie - malo wygodne, ale za to chyba najpewniejsze - udac sie do PL, do miejsca stalego zameldowania (o ile takowe jeszcze w PL posiadasz) i wyrobic tam paszport. Zdaje sie, ze trwa to teraz normalnie okolo 4-6 tygodni (upewnij sie!), a w jakichs wyjatkowych sytuacjach mozliwe jest przyspieszenie....niestety bedzie Cie to kosztowalo 2 wyjazdy do PL, bo nie da sie tego zalatwic przez pelnomocnika (odbior na pewno, zlozenie wniosku chyba niestety tez...)
biedronka11

Post autor: biedronka11 »

Dlaczego od razu tak pesymistycznie? ;) Jedziesz do konsulatu, wczesniej zrob zdjecie, np. w auchan, zloz podanie o paszport tymczasowy-nie pamietam ile kosztuje-ale jest duzo tanszy niz dziesiecioletni, wazny rok na wszystkie kraje swiata, i do dwoch tygodni masz go w rece ;) Sama obrocilam na takim paszporcie Afryke, wiec wiem co pisze ;) Potem juz tylko milego lotu, a przed uplywem roku, nie zapomnij zlozyc podania o paszport dziesiecioletni ;)
Awatar użytkownika
bamaza42

ot, widzisz - jest rozwiazanie...a czlowiek to sie cale zycie uczy... :)
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Ale do niektórych państw to chyba nie będzie pasować..... np USA
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Hosia

Biedronko! Z nieba mi spadłaś. Paszport tymczasowy rozwiązałby problem. Dzięki.
Wszystko okaże się we wtorek (w poniedziałek konsulat jest zamknięty), wtedy wrócę na forum i podzielę się zdobytymi informacjami.
Awatar użytkownika
tommy

Post autor: tommy »

Wyrabialismy ostatnio paszport dla zony w konsulacie, koszt ok 110 euro o ile dobrze pamietam, czas oczekiwania niecale 3 tygodnie. Super mila obsluga i profesjonalizm.
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Ja tez czekalam okolo 3 tyg. i obługa z podejściem do interesanta! bardzo pozytywnie!
dag
MaWi

Post autor: MaWi »

dslonce pisze:Ja tez czekalam okolo 3 tyg. i obługa z podejściem do interesanta! bardzo pozytywnie!
Jak znam pracownikow Konsulatu, to pozwole sobie na stwierdzenie, ze jesli uprzejmie poprosisz, to kto wie – moze paszport i to normalny bedzie "w trybie pilnym i na poduszkach" :) jeszcze przed poczatkiem pazdziernika. Na pewno warto zapytac.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

MaWi pisze:
dslonce pisze:Ja tez czekalam okolo 3 tyg. i obługa z podejściem do interesanta! bardzo pozytywnie!
Jak znam pracownikow Konsulatu, to pozwole sobie na stwierdzenie, ze jesli uprzejmie poprosisz, to kto wie – moze paszport i to normalny bedzie "w trybie pilnym i na poduszkach" :) jeszcze przed poczatkiem pazdziernika. Na pewno warto zapytac.
Akurat zamieniłem słówko jakoś tam czas temu ile trwają najdłuższe sprawy... i tak max to 3-4 tygodnie jeśli chodzi o paszport, a to dlatego że trzeba do wyprodukować (2-3 tygodnie) i wysłać (1 tydzień)...

Więc czy w PL czy LU czas będzie zbliżony, nie wiem jak było przed marcem tego roku, ale z pewnością teraz jest OK, a i można kilka słów zamienić z inteligentnym i gadatliwym pracownikiem konsulatu/ambasady.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
bamaza42

gabrjel pisze:z inteligentnym i gadatliwym pracownikiem konsulatu
...czyzbys chcial cos zasugerowac?..... <bezradny>
ODPOWIEDZ