NOWY PASZPORT przez konsulat?!
NOWY PASZPORT przez konsulat?!
Bilet kupiony, a paszport wygasł ...
Czy ktoś z Was wnioskował do konsulatu w Luksemburgu o wydanie nowego paszportu? Jak wyglądają formalności?
- czy/jak ze strony konsulatu można pobrać wniosek?
- gdzie można zrobić zdjęcie paszportowe?
Podzielcie się wskazówkami, proszę.
Czy ktoś z Was wnioskował do konsulatu w Luksemburgu o wydanie nowego paszportu? Jak wyglądają formalności?
- czy/jak ze strony konsulatu można pobrać wniosek?
- gdzie można zrobić zdjęcie paszportowe?
Podzielcie się wskazówkami, proszę.
Nie wiem, na kiedy masz wykupiony ten bilet, ale jesli przed listopadem, to moze byc klopot. Na tej stronie masz wszystkie informacje: http://www.luksemburg.polemb.net/index.php?document=31 lacznie z ta, iz na paszport czeka sie minimum 2 miesiace, a w skrajnych przypadkach nawet 4 do 6!Hosia pisze:Bilet kupiony, a paszport wygasł ...
Gdybys potrzebowala informacji bezposrednio ze zrodla, mozesz tez zadzwonic pod 26 00 32 albo napisac maila do Konsulatu: lulukkon@msz.gov.pl
To niestety masz jedyne wyjscie - malo wygodne, ale za to chyba najpewniejsze - udac sie do PL, do miejsca stalego zameldowania (o ile takowe jeszcze w PL posiadasz) i wyrobic tam paszport. Zdaje sie, ze trwa to teraz normalnie okolo 4-6 tygodni (upewnij sie!), a w jakichs wyjatkowych sytuacjach mozliwe jest przyspieszenie....niestety bedzie Cie to kosztowalo 2 wyjazdy do PL, bo nie da sie tego zalatwic przez pelnomocnika (odbior na pewno, zlozenie wniosku chyba niestety tez...)
-
Dlaczego od razu tak pesymistycznie? Jedziesz do konsulatu, wczesniej zrob zdjecie, np. w auchan, zloz podanie o paszport tymczasowy-nie pamietam ile kosztuje-ale jest duzo tanszy niz dziesiecioletni, wazny rok na wszystkie kraje swiata, i do dwoch tygodni masz go w rece Sama obrocilam na takim paszporcie Afryke, wiec wiem co pisze Potem juz tylko milego lotu, a przed uplywem roku, nie zapomnij zlozyc podania o paszport dziesiecioletni
Jak znam pracownikow Konsulatu, to pozwole sobie na stwierdzenie, ze jesli uprzejmie poprosisz, to kto wie – moze paszport i to normalny bedzie "w trybie pilnym i na poduszkach" jeszcze przed poczatkiem pazdziernika. Na pewno warto zapytac.dslonce pisze:Ja tez czekalam okolo 3 tyg. i obługa z podejściem do interesanta! bardzo pozytywnie!
Akurat zamieniłem słówko jakoś tam czas temu ile trwają najdłuższe sprawy... i tak max to 3-4 tygodnie jeśli chodzi o paszport, a to dlatego że trzeba do wyprodukować (2-3 tygodnie) i wysłać (1 tydzień)...MaWi pisze:Jak znam pracownikow Konsulatu, to pozwole sobie na stwierdzenie, ze jesli uprzejmie poprosisz, to kto wie – moze paszport i to normalny bedzie "w trybie pilnym i na poduszkach" jeszcze przed poczatkiem pazdziernika. Na pewno warto zapytac.dslonce pisze:Ja tez czekalam okolo 3 tyg. i obługa z podejściem do interesanta! bardzo pozytywnie!
Więc czy w PL czy LU czas będzie zbliżony, nie wiem jak było przed marcem tego roku, ale z pewnością teraz jest OK, a i można kilka słów zamienić z inteligentnym i gadatliwym pracownikiem konsulatu/ambasady.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."