Jakie świadczenia przysługują?

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
danielh

Jakie świadczenia przysługują?

Post autor: danielh »

Witam,
to mój pierwszy post na tym forum, więc pozdrawiam wszystkich.
Może na początek przedstawię swoją sytuację: od 8 lat jestem zatrudniony w luksemburskiej firmie, ale ze względu na specyfikę pracy nie mieszkam w Luksemburgu (jestem marynarzem). Na nasze pierwsze dziecko otrzymujemy Kindergeld i Kinderboni. Teraz moja żona jest ponownie w ciąży i zastanawiamy się które ze świadczeń przysługują nam, biorąc pod uwagę fakt, że nie mieszkamy w Luksemburgu. Z broszury w języku niemieckim, którą znalazłem w internecie wynika, że większość świadczeń jest dla mieszkańców. Jednak personalny u nas w firmie twierdzi, że jeśli żona spełni warunki (ginekolog, dentysta itp.) to należą nam się również pozostałe świadczenia (becikowe itd.). Obiecał to jeszcze sprawdzić, ale znając bałagan panujący w naszej firmie, wiem, że na obietnicy raczej się skończy. Próbowałem szukać na własną rękę, ale trudno znaleźć coś w języku niemieckim lub angielskim, a niestety francuskiego nie znam.
Będę bardzo wdzięczny za oświecenie jakie zasiłki w tej sytuacji nam się należą lub skierowanie na stronę gdzie można o zasadach przyznawania owych zasiłków poczytać w języku niemieckim, angielskim lub niderlandzkim.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
danielh

Post autor: danielh »

Czyli teoretycznie większość świadczeń się nie należy, ale warto złożyć dokumenty, bo jednak czasami są wypłacane. Zauważyłem jedynie, że muszę dopisać żonę do swojego ubezpieczenia i uzyskać dla niej nr ubezpieczenia społecznego (do tej pory była ubezpieczona w Polsce). Dużo nie zmądrzałem, ale miło wiedzieć, że ktoś w podobnej sytuacji takie świadczenia uzyskał.
ODPOWIEDZ