kupno mieszkania w PL przez cudzoziemca-proszę o pomoc!

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
irja28

kupno mieszkania w PL przez cudzoziemca-proszę o pomoc!

Post autor: irja28 »

Czy ktoś z Was przechodził przez to?
Mamy upatrzone mieszkanie w PL.
Problem mam z finansowaniem. Brakuje nam około 15 tys euro. Nie chcemy brać kredytu w PL tylko konsumpcyjny w Lux (mieszkaniowe zaczynają się od 50 tys euro minimum).

W internecie znalazłam info, że kredyt konsumpcyjny nie może być przeznaczony na zakup nieruchomości (tu właściwie byłoby tylko dofinansowanie :)...czy to prawda? Jeśli tak, to jaka jest inna opcja?

Będę wdzięczna za wszelkie porady (również na co zwracać uwagę przy kupnie i na jakie problemy możemy natrafić) od osób, które kupiły mieszkanie.
aga19748

Post autor: aga19748 »

poszlo na priv
joasia

Post autor: joasia »

szkoda, ze na priv, nas to tez bardzo interesuje... :(
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Jesli eurourzednik lub inna tzw miedzynarodowa instytucja to specjalne transgraniczne finansowania byly przez BHW lub aliatys (eks -UGPFE) nie wiem jak aktualnie
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
irja28

Nie, nie mamy nic wspólnego z administracją unijną etc.
Chodzi o mieszkanie które chcemy potem wynajmować. Wiecie jak to wygląda z podatkami? Czy podatek od dochodu z wynajmu opłaca się wtedy w Lux czy w PL?

Ponieważ mieszkanie ma być kupione na nazwisko mojego partnera zastanawiam się jak bardzo komplikuje się sprawa. Pewnie należy wszystko tłumaczyć etc. Myślałam, żeby załatwić tu w Lux notarialne pełnomocnictwo i już po polsku to wszystko załatwiać.

Według obowiązujących przepisów cudzoziemiec (obywatel państwa UE)nie potrzebuje specjalnego zezwolenia na zakup mieszkania (grunty rolne np wymagają takiego zezwolenia). Mimo to czytałam w necie o przypadkach kiedy para PL-nonPL chciała kupić mieszkanie i ostatecznie kupione zostało na polskiego obywatela bo z zakupem na cudzoziemca była masa problemów.

Aga dzięki za maila, odpiszę zaraz.
Joasia a jak wygląda to u Was?
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

" kupienie nieruchomości przez cudzoziemca" w goglu daje sporo informacji
a sprawa finansowania to odrębna rzecz bo banki chcą się zabezpieczyć ......
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
irja28

daje,daje, oczywiście szukałam informacji w internecie, ale ponieważ sporo jest sprzeczności i nie mogę znaleźć wszystkiego zatem szukam kontaktu z osobami, które na własnej skórze doświadczyły zderzenia z polskim prawem :)
joasia

Post autor: joasia »

u nas sprawa wyglada w ten sposob: chcemy sprzedac moje "panienskie'' ;) mieszkanko w Polsce, i zakupic wieksze. Za sprzedaz mozemy miec ok.jednej trzeciej kwoty potrzebnej na zakup wiekszego, i juz mi powiedziano w bankach (w Polsce), ze nikt nam nie udzieli kredytu... :/
Aha, maz jest non-PL ;) Potrzeba nam ok.100tys.euro - niby niewiele, jak na luxemburskie standardy mieszkaniowe, ale splacamy juz jeden kredyt hipoteczny, na dom, ktory kupilismy tutaj 3lata temu. Generalnie - obawiam sie, ze tutejsze banki nie sa zbyt entuzjastycznie nastawione do tego typu kredytow, na zakup nieruchomosci w jakiejs dalekiej i niepewnej Polsce...Ale na razie jeszcze nie zebralismy sie na odwage, zeby zapytac w naszym banku, zbieramy informacje, jak widac :)
aga19748

kupno mieszkania

Post autor: aga19748 »

Moze popytaj w innych bankach w PL, bo u mnie w WBK nie bylo problemu ale nie chce kredytu w PL.Tyle ze musisz sie okazac kontraktem pracy , a skoro hipoteke masz wiec nie rozumiem utrudnien banku.

W Lux nie chca dac - jedynie jezeli cos kupisz w Lux - (tyle z moich info w BCEE), nawet 100 000 euros nie chca pozyczyc - no chyba ze masz tu dom kupiony i jeszcze.

Jedyne wyjscie jak jest taka mozliwosc pytac sie we FR lub w Niemczech.

Z moich doswiadczen we FR raczej nie ma problemu - jedynie musisz miec solidne "dossier" i konto jakis juz czas wlasnie w tym banku.

Powodzenia
MaWi

Post autor: MaWi »

Zawsze rozwiazaniem jest wziecie kredytu w banku w Lux na zakup mieszkania w PL obciazajac hipoteke posiadanej nieruchomosci w Lux. Ale rozumiem, ze to nie jest ten przypadek, bo dom w Lux juz jest obciazony hipoteka?
Awatar użytkownika
irja28

joasia

Znajomy z Lux chciał kupić mieszkanie w Belgii i faktycznie miał problem z tutejszymi bankami i kredytem. Argument był taki, że mieszkanie za daleko etc.
Co do kredytu można poratować się konsumpcyjnym (my tak chcemy zrobić), ale tam kwoty nie sięgają chyba 100 tys euro...

w moim wypadku po przebrnięciu przez google, fora prawnicze etc spotkałam się już z tak różnymi interpretacjami...że postanowiliśmy, że mieszkanie kupię na siebie i lubego do niego dopiszę potem, inaczej idzie zwariować.
Czekamy mimo wszystko na odpowiedź z izby gospodarczej tutejszej co tam mądrego napiszą...
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Banki rzeczywiście nie chcą dawać kredytów na kupno nieruchomości w innym państwie - nie chcą mieć problemów z odzyskiwaniem takiej nieruchomości w razie niespłacenia kredytu. Dlatego też żądają zabezpieczenia w postaci nieruchomości w danym kraju (w tym przypadku w Luksemburgu).
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Swego czasu dowiadywalem sie w bankach luksemburskich nt. kredytu na zakup mieszkania w Niemczech, odpowiedziano mi, ze najwyzej w terenach przygranicznych typu Trier, gdzie bank jest w stanie ocenic sytuacje na lokalnym rynku mieszkaniowym.

Jesli chodzi o kredyt hipoteczny w Niemczech, to problemem bedzie zatrudnienie w Luksemburgu, bo jesli ktos zarabia pieniadze w Luksemburgu i one wplywaja na konto w Luksemburgu, banki niemieckie sie boja, ze nie beda w stanie w razie potrzeby zajac tego konta przez komornika. Jak do tego dojdzie kwestia kupna mieszkania za granica, to tych wyjatkow od regul bedzie dla przecietnego banku niemieckiego za duzo i szanse sa znikome, ze ktos wa dam kredyt. Podobnie jest nawet z kredytem konsumenckim, ja mieszkajac w Niemczech i majac niemieckie obywatelstwo chcialem urzadzajac sie na poczatku wziac maly kredyt konsumencki i przez moje zatrudnienie dla Komisji Europejskiej w Luksemburgu i naplyw pieniedzy na konto luksemburskie dwa banki po kolei odmowily mi kredytu na w sumie mala sume.

@Irja: jak chcesz kredyt konsumpcyjny w luksemburskim banku, to powiedz, ze potrzebujesz te 15 tys., na samochod, nikt tego nie bedzie sprawdzal, na co ty te pieniadze przeznaczysz po otrzymaniu kredytu
Awatar użytkownika
irja28

byly
My chcemy kredyt w Lux na mojego partnera, który w Lux pracuje i tu się urodził więc myślę, że problemów nie będzie (ciekawiła mnie tylko kwestia czy z takiego kredytu konsumpcyjnego można sfinansować zakup nieruchomości..)
Z tego co wiem to izba gospodarcza wydała takie broszurki z informacjami jak zakupić mieszkanie w Niemczech,Francji etc. Polski niestety nie przewidzieli ;)
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

jak kupowalem samochod, wzialem kredyt w banku w luksemburgu i nikt sie mnie potem nie pytal, czy ja za te pieniadze kupilem samochod, lodowke, meble czy je po prostu przepilem ;)

a wiec niech maz powie, ze chcecie kupic samochod i dostaniecie te 15 tys. bez problemow
ODPOWIEDZ