Akt notarialny sprzedaży nieruchomości w GDL - ciekawostki

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
Awatar użytkownika
panda

Akt notarialny sprzedaży nieruchomości w GDL - ciekawostki

Post autor: panda »

witam,

właśnie otrzymałem projekt aktu sprzedaży domu (kupowanego od dewelopera w trakcie budowy) i niektóre jego postanowienia wzbudzają co najmniej zdziwienie. Nasza pozycja negocjacyjna jest prawie żadna, chciałem się jednak zorientować, czy tylko nas tak próbują wkręcać. Może takie zapisy to standard w tym pięknym kraju? Np:

- termin oddania domu liczony od chwili podpisania umowy notarialnej - i maksymalne odkładanie w czasie podpisania tejże, przez działających w komitywie notariusza i dewelopera
- ubezpieczenie budowy od pożaru przez dewelopera - ale na koszt nabywcy - czyli deweloper wybiera zaprzyjaźnioną firmę ubezp., a my płacimy ustaloną przez nich składkę
- nabywca ponosi pełną odpowiedzialność za "nieuniknione" szkody wyrządzone sąsiadom w czasie budowy
- przerzucenie na nabywcę powstałych w czasie trwania budowy kosztów zużycia prądu, ogrzewania, wody
- nabywca płaci lichwiarskie odsetki za każdy dzień opóźnienia, a deweloper płaci nieadekwatną do kosztu alternatywnego najmu karę umowną za opóźnienie oddania domu, tylko za pełne miesiące, i to tylko jeśli nie wystąpiła bardzo szeroko zdefiniowana siła wyższa
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

panda pisze:- przerzucenie na nabywcę powstałych w czasie trwania budowy kosztów zużycia prądu, ogrzewania, wody
to jest co najmniej dziwne, nie sądziłem że coś takiego się w ogóle praktykuje; mój deweloper nic takiego nie robił - za wszystkie media płacił sam, co więcej zostawił mi zatankowany zbiornik z olejem i przez pierwsze pół roku mieszkania płacił za prąd ;) ale to już inna historia
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

zapisz sie do organizacji konsumentow

http://www.ulc.lu/

Za symboliczna skladke roczna mozesz tego typu sprawy przedyskutowac z ich prawnikiem. To wcale nie jest tak, ze nic nie mozesz zrobic z kontraktem. Czasy, kiedy na twoje miejsce czekalo juz 10 osob bezpowrotnie minely.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

rada jespere jest OBOWIĄZKOWA
a tydzień temu wszelkie informacje ustne i papierowe na temat tzw nieruchomości ,i tematów z tym związanych można było otrzymać tu

http://www.tout-luxembourg.com/semaine- ... 10-205.php

następne wydanie za rok
Awatar użytkownika
simmo

Post autor: simmo »

co do kosztow ogrzewania, to rzeczywiscie spotkalem sie z tym w innych umowach. Termin liczony od chwili podpisania umowy - takze (aczkolwiek odkladanie w czasie juz zastanawia).

Ale ogolnie - nie sadze by ktos kogos staral sie 'wkrecac', a juz raczej na pewno nie jest to umowa sporzadzona pod 'jelenia' z nadzieja, ze uda sie go wykiwac. Przynajmniej, jesli masz do czynienia ze znanym na rynku deweloperem.
Awatar użytkownika
panda

Bardzo dziękuję za wypowiedzi, skorzystałem z niektórych rad. Jestem już po konsultacji z prawnikiem ULC i okazuje się, że niestety prawie wszystko jest możliwe, prawo luksemburskie określa tylko ogólne zasady.

Zachęcam także innych forumowiczów do dzielenia się podobnymi "kwiatkami" z własnych doświadczeń i Waszymi sposobami radzenia sobie z nimi.

Pozdrawiam.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
panda

np. czy Wasz akt notarialny określa, w jakim terminie wykonawca zobowiązany jest do dokonania napraw ewentualnych wad zgłaszanych już po przekazaniu domu ? Tutejsze prawo zdaje się nie regulować i tej kwestii. Może kol. simmo pamięta takie zapisy w umowach, które widział ? Obiecuję punkt ;)
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Panda, Off Top :)

A zmieniłeś już Rav4 na autobus po kosmicznym strzale ?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Developerów (promoteurs) tu nie brak .

odwiedź kilku innych niby ze jesteś zainteresowany zabierz propozycje łącznie z propozycja umowy DO PRZESTUDIOWANIA I NAMYŚLENIA to będziesz mógł porównać ich warunki

albo skontaktoj sie znimi ,nie osobiscie tylko listownie lub mailowo , mowiac ze jestes poza ksiestwem aby to przeslali do Pl lub innegego dosyc oddalonego kraju dokumentcje co ciebie interesuje . powazni i UCZCIWI wysylaja takze projekt umowy .

a te umowy PRZED podpisaniem zawsze można modyfikować tzn skreślić nawet ręcznie na WSZYSTKICH egzemplarzach niechciane klauzule i dopisać te które nam odpowiadają a jeśli developer się nie zgadza to konkurentów nie brak

i jeden mały detal porównaj tez wersje językowe do czasami są różnice EN FR DE
Awatar użytkownika
panda

gabrjel pisze:A zmieniłeś już Rav4
jeszcze nie, ale czytasz w moich myślach kol. gabrjel ;) . Świetne autko i żal mi się z nim rozstawać, co planuję najdalej za miesiąc-dwa. Rzucę temat na forum, może ktoś zainteresowany będzie.
stary pisze:odwiedź kilku innych niby ze jesteś zainteresowany...
Dzięki kol. stary, ciekawie kombinujesz ;), i zrobiłbym tak, gdybym miał więcej czasu.

pozdr.
ODPOWIEDZ