Poszukujemy mieszkania 3 pok. pow.120 m

Lokum na początek, wynajem, zakup nieruchomości...
AggieB

Poszukujemy mieszkania 3 pok. pow.120 m

Post autor: AggieB »

Witam,

Od grudnia przeprowadzamy sie do Luksemburga, z malutkim dzieckiem. Jestesmy w trakcie wertowania ogloszen na athome.lu i umawiania spotkan na przyszly tydzien, ale sporo ogloszen jest nieaktualnych lub nikt nie odpowiada.
Szukamy spokojnego domu lub mieszkania z min. 3 sypialniami, w poblizu sklepow, zlobka, czyli w miescie.
Maz bedzie pracowal w Kirchberg, wiec zalezy nam , zeby dojazd nie przekraczal 30 min. Idelanie by bylo to 5 km. Pewnie to wygorowane oczekiwania, ale moze ktos ma jakies namiary (nie z athome.lu)? Bede wdzieczna.

Czy sa inne portale z ofertami wynajmu nieruchomosci? Przegladalam immotop i luxbazar, ale jest kiepsko. Nie mamy relo agenta i musimy dzialac sami, nie znamy francuskiego, co jest utrudnieniem.
Max. budzet to 2600 EUR plu rozsadne oplaty (max. 350 EUR).

Z gory dziekuje,
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Trzeba uscislic terminy:
czy dla ciebie trzypokojowe mieszkanie oznacza living plus dwie sypialnie CZY trzysypialnie.

O ile czasami daje sie znalezc mieszkania z dwoma sypialniami w ok. 100 m2, o tyle mieszkan z trzema sypialniami jest dosc malo, zwlaszcza przeznaczonych na wynajem. Jak przed laty szukalem do kupienia mieszkania z trzema sypialniami, to przez rok znalazlem DWA. Teraz pobudowali ich wiecej, ale nadal jest malo.
Przy twoim budzecie zastanowilbym sie czy nie szukac malego domu, tj. 150 - 170 m2 powiezchni calkowitej.
Niestety, bez agencji, toje szanse znalezienia szybko czegos bezp. u wlasciciela sa raczej nietegie. Jesli przyjechalas na kontrakt, to sporobuj wynegocjowac z twoim pracodawcom chociaz pokrycie kosztow agencji.
dawid

Post autor: dawid »

Luxemburg pod wzgledem wynajecia mieszkania nie jest latwy.My juz szukamy 7 msc i nic. Agencje robia terminy ale wlasciciel wybiera lokatorow jak na castingu kto mu bardziej pasuje. Zazwyczaj nawet nie oddzwaniaja i nie powiadamiaja o decyzji. Nikt nie wie jakie sa do konca kryteria wynajmu, kazda agencja ma inne.
AggieB

Poszukujemy mieszkania z 3 sypialniami, czyli 4 pokojowego, jak na tutejsze warunki lub domu. Nie wiem, jak wypadniemy w castingu. Na razie jeden z wlascicieli okreslil, ze nie zyczy sobie dzieci i zwierzat oraz zdefiniowal, ze najemca ma zarabica netto ponad 6 000 EUR miesiecznie... Troche rece opadaja...
Oczywiscie pracodawca placi za agencje, ale teraz jestesmy w kontakcie z 10-15 i kazda pokaze nam 1 max. 2 mieszkania, ktore spelniaja kryteria. Agenci chyba za nic biora te pieniadze, bo nikt nie pokazuje mieszkan, ktorych nie mozna znalezc w internecie, czyli ja wykonuje prace...

W sumie zamierzamy obejzec wszystko co bedzie w miescie i w budzecie, bo gdybysmy dysponowali kwota 3500-4000 EUR to chyba nie byloby problemu.
Maat

Post autor: Maat »

AggieB pisze:Na razie jeden z wlascicieli okreslil, ze nie zyczy sobie dzieci i zwierzat
To tez juz slyszelismy, tzn. nasza pani z agencji o tym wspomniala. Tak samo, jak i o tym, ze bardzo duzo sie buduje, ale prawie wszystko to max. 2 sypialnie, budowane specjalne pod mlode, bezdzietne pary, albo singlow, ktorzy pomieszkaja rok, dwa, nigdy ich w domu nie bedzie i potem sie wyprowadza ciagnac dalej.
AggieB pisze: Oczywiscie pracodawca placi za agencje, ale teraz jestesmy w kontakcie z 10-15 i kazda pokaze nam 1 max. 2 mieszkania, ktore spelniaja kryteria. Agenci chyba za nic biora te pieniadze, bo nikt nie pokazuje mieszkan, ktorych nie mozna znalezc w internecie, czyli ja wykonuje prace...
Sprobujcie sie skontaktowac z jakas "relocation agency", ktora za Was bedzie to wszystko koordynowala, tzn. oni wyszukuja oferty (mozesz tez robic to sama, zbyt wiele ofert chwilowo i tak nie ma) umawiala na terminy i chodza z Wami ogladac te mieszkania. Na poczatku tez myslalam, ze oni nie robia w sumie nic konkretnego, bo wyszukac i termin zrobic sobie moge sama i obejrzec mieszkanie tak samo, ale po trzytygodniowej "wspolpracy" wydaje mi sie, ze agencja ta ma jakies uklady z agencjami, ktore reprezentuja wlascicieli mieszkan i chyba predzej dos dostaniesz, jesli agent powie wlascicielowi, ze jego zdaniem najlepsza osoba na to mieszkanie bedziesz TY.
My co prawda pomimo agencji i "ukladow" i tak dalej nic nie mamy, ale ogladalismy dopiero 3 mieszkania i wsrod tych nie bardzo bylo z czego wybrac. Jutro idziemy kolejne 4 ogladac, w sumie zadne nie jest optymalne, ale my nie mamy zbyt wiele czasu, by dluzej czekac.

Jak chcesz moge Ci do naszej agencji wyslac namiary na priv.
AggieB

Bede wdzieczna za namiar do relocation agency na priv.
Lamepl

Post autor: Lamepl »

czesc, ja wynajalem swoje przez internet i nie bylo problemu. zajelo mi to tylko 5-6 miesiecy.
na pewno znajdziesz cos niedlugo na Kirchbergu, tam jest duzo mieszkan. nie jestem tylko pewien budzetu.

ze sklepow polecam centrum Auchan (tez na Kirchbergu), to cos jak Arkadia w Warszawie. tylko taka w miniaturce. skala 500:1.
a tymi dziecmi sie nie przejmuj, wszyscy Luksemburczycy bardzo je lubia... najlepiej jakby mieszkaly w okolicach Rodange albo Diekirch... albo w tych innych krajach na polnocy i na poludniu...

powodzenia <evil>

PS. nie doczytalem dokladnie... macie zwierzatko? <mrgreen>

w Luksemburgu narod bogaty... 3k za chate nie robi wrazenia... zwlaszcza na agencie nieruchomosci... zreszta na mnie tez juz nie... :p

sa ladne domy za 2k pod Arlon, to troche wiecej niz 30 minut, ale...
Maat

AggieB pisze:Bede wdzieczna za namiar do relocation agency na priv.
Wyslalam Ci emaila z namiarami.

Ale w sumie juz nie jestem pewna, czy te "uklady" w jakis sposob beda w stanie nam, albo i Wam, pomoc. Agent co prawda moze kogos polecic, ale decyzje podejmuje tak czy tak wlasciciel.

Wczoraj ogladalismy 4 mieszkania, na dwa z nich sie zdecydowalismy i czkekamy na wiesci. Jedno z nich bylo od agenta "zaprzyjaznionego", ale czy to cos da, to sie okaze.

Jak sie wybieracie do Lux, polecam przyjechac tak, by tu byc w poniedzialek rano. W poniedzialek i wtorek wychodzi najwiecej ogloszen. Wtedy od razu stad mozecie terminy organizowac i jezdzic ogladac. W weekendy raczej malo kto sie bedzie fatygowal, by wam mieszkanie pokazac.

Oferty, ktore sa na prawde atrakcyjne (nie koniecznie cenowo, lecz tez pod wzgledem polozenia/wyposazenia) znikaja bardzo szybko, czesto w przeciagu jednego dnia, szczegolnie jesli mieszkanie to jest polozone wlasnie w jednej z tych dzielnic, ktore sobie wybraliscie.

Miejcie zeskanowana umowe o prace i kopie paszportow. Tego wymagali ci, ktorych mieszkania ogladalismy. Chca wiedziec, jakie sa nasze zarobki i chca wiedziec z kim maja do czynienia <roll>

Tak czy inaczej, zycze powodzenia! ;)
dawid

mieszkanie

Post autor: dawid »

a czemu nie niemcy , przy granicy ?
nenig ,perl ,
dojazd super :)
osobiście polecam by sie tez tam rozglądać
http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s ... 3l13960r20
polecam zaglądnąć ,
z szefe mozna sie zawsze dogadac
AggieB

Dzieki za rady. Przylatujemy w poniedzialek wczesnym popoludniem i bedziemy do soboty. Zdecydowalismy sie na obejzenie wszystkiego w granicach miasta, co choc troche spelnia kryteria. Mysle, ze ze wzgledu na prace meza jestesmy "idealnymi najemcami", ale czas pokaze... Pozdrawiam serdecznie.
Filonka

Post autor: Filonka »

Cześć
To i ja wtrącę swoje trzy grosze. Przeprowadziłam się do Lux pod koniec sierpnia tego roku. Mnie szukanie mieszkania zajęło właściwie miesiąc- wcześniej wybrałam oferty na athome.lu, sporządziłam listę tych, które chcę obejrzeć. Okazało się, że połowa była już nieaktualna, ale z tego co pozostało, udało mi się wybrać fantastyczne, nowe, trzypokojowe, w dobrym standardzie (co było chyba nie lada wyczynem zważając na to jak wyglądają tu mieszkania starsze). "Relocation agent" umówił wizytę i działał jako pośrednik w rozmowach z agencją. Jedyna rzecz, z której musiałam zrezygnować to metraż- mam mieszkanie nieco poniżej 100 metrów (jeżeli odjąć balkon), ale przy dobrym rozplanowaniu przestrzeni jest bardzo Ok i wcale nie chciałabym większego.
Uważam, że wasz budżet jest wystarczający, aby znaleźć fajne 3-pokojowe mieszkanie na Kirchbergu, pod warunkiem, że będą dostępne. Nadal korzystam z zawiadomień na athome.lu i rzeczywiście strasznie teraz kiepsko z dostępnością fajnych mieszkań. Pewnie będzie wysyp znowu na wiosnę, bo teraz dużo budów w mojej okolicy jest na wykończeniu. Moja rada? Rozszerzcie widełki poszukiwań, jeżeli chodzi o metraż i liczbę pokojów- czasami można znaleźć perełkę poza swoimi kryteriami. Powodzenia!
Maat

Filonka pisze: Uważam, że wasz budżet jest wystarczający, aby znaleźć fajne 3-pokojowe mieszkanie na Kirchbergu, pod warunkiem, że będą dostępne.
<mrgreen>
ODPOWIEDZ