Roaming w Tango

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
IronBone

Roaming w Tango

Post autor: IronBone »

Właśnie zaglądnąłem do cennika tango (gdzie mam telefon) na ceny w roamingu. Zaskoczyło mnie, że Polska jest (przynajmniej przy moim abonamencie) w 2 strefie i że cena za minute dochodzi prawie do 2 euro.
I tu moje pytanie. Zgodnie z dyrektywą komisji http://europa.eu/rapid/pressReleasesAct ... anguage=en

ceny w całej UE powinny być ograniczone. Czy też to co mówi komisja jest tylko propozycja, czy też operatorzy muszą się tego trzymać - mój jak widać się nie trzyma :(
Borys

Post autor: Borys »

Wydaje mi sie ze zle pojmujesz roaming.

Ty patrzysz na koszt polaczen wychodzacych bedac w Luksemburgu ?

Jak wyjedziesz z Luksa i bedziesz "w sieci" jednego z dostawcow zagranicznych wewnatrz UE to wtedy koszt polaczenia czy do luxa czy wewnatrz danego kraju czy tez do dowolnego kraju UE jest jeden i ten sam. Zdaje sie niecale 50 centow. Zas kazda minuta odebranej rozmowy kosztuje Cie chyba 18 centow.

Koszt polaczenia z Polska podczas gdy jestes w Luksie nie podlega pod roaming i co za tym idzie pod dana ustawe.

Z tym ze ja tez mam Tango ( taryfa K O czyli zero abonamentu, placisz tylko za wykonane rozmowy ) i minuta polaczenia z Polska to na stacjonarne 0,29 EUR / min a na komorki 0,37 EUR / min

Nie czaje skad wziales te prawie dwa ojro za minete.

"EDYTA" : juz wiem w czym problem

W cenniku rozne sa "ZONE" dla polaczen wykonywanych wewnatrz kraju oraz rozne dla polaczen wykonywanych w roamingu.

Zona 2 w roamingu dotyczy :

Albanie, Bosnie-et-Herzégovine, Canada, Croatie, Etats-Unis d’Amérique, Groenland, Kosovo, Macédoine, Monténégro (Ex-Yougoslavie), Serbie (Ex- Yougoslavie), Turquie, Guam.

koniec "EDYTY"
Ura Bura Szef Podwóra
IronBone

Post autor: IronBone »

Dzięki za odpowiedź. Po prostu poleciałem na koniec dokumentu gdzie znalazłem:
Zones pour les communications vers l'International

i już nie przesuwałem niżej gdzie są inne Zony. Chyba też to wszystko po doświadczeniach z mizericable, którzy Polski nie widzą w EU
ODPOWIEDZ