zniżki od ubezpieczyciela

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
aliza

zniżki od ubezpieczyciela

Post autor: aliza »

Witam,
Nabyliśmy nowe auto w Lux, zarejestrowaliśmy je, teraz walczymy (można by rzec) z ubezpieczycielem, a konkretnie z przysługującymi mężowi zniżkami. :/
Pobraliśmy zaświadczenie od powszedniego ubezpieczyciela w PL, ale dla tutejszego agenta owe zaświadczenie jest jakby... niekompletne, brakuje szczegółowych danych dotyczących... no właśnie samych zniżek, ( w zaświadczeniu są informacje dot. okresu ubezpieczenia danych pojazdów, tabela określająca liczbę wypadków, która jest pusta bo mąż nie miał wypadków, poza tym, nr polisy, data wystawienia i dane męża, a w Lux chcą czarno na białym wpis o wysokości zniżek i zaświadczeniu, że wypadków nie było)
dzwoniliśmy do polskiego ubezpieczyciela, ale ten tłumaczy nam , że innego zaświadczenia nie wystawi, bo takie które już mamy jest zgodne( z jakimiś tam) standardami unijnymi i innego nam nie wystawią. <bezradny> i dodali, że nie tylko my mamy z tym "problem"

Dla agenta w Lux to tak jak by zniżki się nie należały ( dodam, że ubezpieczyciel w Lux: Foyer) <beczy>

Oczywiście rozumiem, że można by zacząć od tzw. stawki zero
ale skoro od 10 lat płaciliśmy na te zniżki w PL (i niby jakieś zniżki są) a tu mamy zacząć znów od nowa.... to może by spróbować z innym ubezpieczycielem?
Czy ktoś miał tego typu problem?
Jakieś rady?
Proszę o jakiekolwiek odpowiedzi.... :?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eustachy

Post autor: eustachy »

Ze swojego doświadczenia w tej materii polecam AXA ubezpieczenia.
Jeśli zgłosisz się do Pana Humberta Casanovy;
http://editus.luxweb.com/web/ED/en/3928 ... html?map=1
nie powinnaś mieć problemów z naliczeniem zniżek. Ma doświadczenie z polskimi dokumentami i chyba nie trzeba ich tłumaczyć. Warto tez ubezpieczyć się na dodatkowe pakiety t.j. mieszkanie, dom, NW bo proponowali ciekawe rabaty.
Polecam i pozdrawiam.
EU... :)
Borys

Post autor: Borys »

Powtorze za poprzednikiem.

Humbert Casanova , AXA nieopodal dworca. Przyjechalem z zaswiadczeniem otrzymanym w Polsce i od reki dostalem MAX tutejszych znizek czyli 55 % jesli dobrze pamietam. Nie certolcie sie z tymi co nie chca Wam uznac znizek. Zreszta ubezpieczycie sie w AXA ze znizkami , jesli z jakichs powodow nie bedzie Wam pasowalo ichnie ubezpieczenie to po skonczonym roku ubezpieczeniowym mozecie przejsc do innego ubezpieczyciela a wtedy to juz AXA bedzie miala obowiazek takowe zaswiadczenie wystawic.

Niestety nie polecam wszelakich NNW, ubezp domow, czy trzody chlewnej przy okazji zawierania umowy OC bo uwazam to za zwykle naciagactwo. Ale to juz tylko taka moja prywatna teoria.
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Ja moze tylko dodam, ze mialam dokladnie taki sam problem z PZU....z tego zaswiadczenia, jakie wystawiaja, niby wynika to samo, ale inaczej sformulowac nie chca - no i nie bylo w ogole mowy o podaniu wysokosci znizki, z argumentem, ze przeciez w kazdym kraju znizki sa inne...itp.... Ja ubezpieczam sie przez Van Brede - oni tez maja doswiadczenie z polskimi dokumentami i wiedza jak przekonac ubezpieczycieli....wiec jezeli z jakichs wzgledow pasuje Wam Foyer, to zgloscie sie do brokera....moze nawet korzystniejsza oferte wytarguje?...
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

w Baloise chcieli ode mnie tylko oswiadczenie na honor (affidavit), od kiedy mam prawo jazdy i ze jezdzilam bezwypadkowo. Dali mi 55% znizki.
Danka
odette

Post autor: odette »

Ja kupowalam niedawno ubezpieczenie przez VanBrede (ostatecznie w allianz). Znizki policzyli mi na podstawie tego od ilu lat mam prawo jazdy i oswiadczenia, ze nie mialam wypadkow. Wiec musialam dostarczyc tylko ksero prawa jazdy i to oswiadczenie. W razie potrzeby sluze kontaktem do Brokera na priva.
Awatar użytkownika
mmms

Post autor: mmms »

odette pisze:Ja kupowalam niedawno ubezpieczenie przez VanBrede (ostatecznie w allianz). Znizki policzyli mi na podstawie tego od ilu lat mam prawo jazdy i oswiadczenia, ze nie mialam wypadkow. Wiec musialam dostarczyc tylko ksero prawa jazdy i to oswiadczenie. W razie potrzeby sluze kontaktem do Brokera na priva.
Potwierdzam - ta sama procedura oswiaczenie plus kopia prawa jazdy
I TO ! HIRO HITO!
wak

Post autor: wak »

A czy ktorys z ubezpieczycieli proponuje skladlki w zaleznosci od przejezdzanych rocznie kilometrow? Oczywiscie im mniej tym taniej.
Awatar użytkownika
bamaza42

hmmm...o bonusach z racji wieku slyszalam (tzn. do jakiegos tam wieku jest drozej, powyzej - jakis bonus), oraz z racji plci (znizka dla kobiet)...ale o stawkach wprost proporcjonalnych do (planowanego! ) przebiegu...to nie.... <shock>
Borys

Post autor: Borys »

He he a mnie w LINK4 ostatnio pytali czy mam zone i male dzieci. Jak sie ma to jest kolejne 5 % znizki :D
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Hej Borys praktykoj poligamie to dojdzie Ci do 100% albo i wiecej znizki <rotfl> <rotfl>

lecz ogolnie w tym kraju zasady ubepieczien zostaja te same i firmy moga konkurowac tylko na malych detalach ktore nie zostaly zablokowane przez jakies tam przepisy

lepsze warunki mozna otrzymac w krajach sasiednich

lecz w razie wyplacania odszkodowan zauwazylem ze tutejsze przepisy sa korzystniejsze niz np we Francji
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Bamaza, w wielu krajach (np. w niemczech) jest tak, ze niektore ubezpieczenia oferuja nizsze skladki za nizszy przebieg roczny, bo to nawet logiczne: im mniej sie poruszasz autem, tym mniejsze prawdopodobnienstwo, ze zrobisz wypadek,,,,

Poza tym w Niemczech sa bonusy za samochody garazowane (mniejsze prawdopodobienstwo kradziezy) oraz dla urzednikow panstowowych (podobno jezdza statystycznie ostroznie niz inni). Co kraj, to obyczaj
wak

Post autor: wak »

Pytalem dlatego, iz we Francji w niektorych firmach do 7 000 km/rocznie placi sie niewiele ponad polowe stawki. Tu w lux znalazlem tylko tego typu znizke dla aut ponad 20-letnich.

"lepsze warunki mozna otrzymac w krajach sasiednich" - ale chyba nie mozna ubezpieczyc auta na luxemburskich numerach w innym kraju?
k-th

Post autor: k-th »

Ja nie mialem problemu, ale mi ubezpieczyciel polski - HDI asekuracja - wystawil oprocz zaswiadczenia o bezwypadkowej jezdzie, zaswiadczenie o wysokosci znizek. Mozesz ewentualnie przyniesc ostatni rachunek od polskiego ubezpieczyciela. Tam znizki powinny byc opisane. Ale rzeczywiscie dziwne, ze firma robi Ci problemy.
Awatar użytkownika
bamaza42

a co, jak przekroczy sie zalozona ilosc km w roku?.....ubezpieczyciel sprawdza stan licznika?....
ODPOWIEDZ