Witam!
Czy ktos moze wie, czy w Luksemburgu istnieje cos takiego jak 'domowe zlobki'? Tzn, ze prywatna osoba (z uprawnieniami) zajmuje sie opieka nad max. trojka dzieci (0-2/3 lat)? Jesli tak, czy cos takiego jest dofinansowywane przez panstwo? I jak trafic na informacje o takich zlobkach. Czy istnieje lista takich zlobkow?
I kolejne pytanie, czy panstwo dofinansowywuje prywatne opiekunki do dzieci?
Dziekuje za pomoc.
domowe zlobki w Luksemburgu
zlobki
prywtne zlobki sa niedofinansowywane.
Jezeli chodzi o zwane przez ciebie domowe zlobki istnieja -sa niby nadzorowane przez Ministerswo i placisz w zaleznosci od twoich przychodow -ale to nalicza opiekunka .
Po moim doswiadczeniu odradzam -owe opiekunki przechodza co prawda szkolenia ,ale ja sie natknelam na taka ktora mogla miec 5 dzieci a jak pozniej sie okazalo miala 8 -czyli nikt tego nie nadzoruje i nie kontroluje.
Dowiedzialam sie od dziecka ktore na szczescie mowilo bo sama bym sie o tym fakcie od opiekunki nie dowiedziala.
W efekcie dzieci nic nie robily caly dzien bo jak kobieta ma wyjsc na spacer z 8-egiem dzieci?
Poza tym jestes na liste i czekasz az cos ci znajda .
jezeli jestes zainteresowana oto strona :
http://www.fironskanner.lu/index.php?me ... 0301&tmp=2
ale osobiscie odradzam ale moze ktos ma pozytywne uwagi ,
PS. moja stawka niewiele sie roznila od stawki w zlobku
Jezeli chodzi o zwane przez ciebie domowe zlobki istnieja -sa niby nadzorowane przez Ministerswo i placisz w zaleznosci od twoich przychodow -ale to nalicza opiekunka .
Po moim doswiadczeniu odradzam -owe opiekunki przechodza co prawda szkolenia ,ale ja sie natknelam na taka ktora mogla miec 5 dzieci a jak pozniej sie okazalo miala 8 -czyli nikt tego nie nadzoruje i nie kontroluje.
Dowiedzialam sie od dziecka ktore na szczescie mowilo bo sama bym sie o tym fakcie od opiekunki nie dowiedziala.
W efekcie dzieci nic nie robily caly dzien bo jak kobieta ma wyjsc na spacer z 8-egiem dzieci?
Poza tym jestes na liste i czekasz az cos ci znajda .
jezeli jestes zainteresowana oto strona :
http://www.fironskanner.lu/index.php?me ... 0301&tmp=2
ale osobiscie odradzam ale moze ktos ma pozytywne uwagi ,
PS. moja stawka niewiele sie roznila od stawki w zlobku
Mysle, ze pytanie 'czy polecasz panstwowe czy prywatne zlobki' jest niestety bez sensu. Zlobek zlobkowi nie rowny. Mozna trafic na dobry panstwowy i zly prywatny albo odwrotnie. Co do ilosci dzieci w zlobkach, to ministerstwo ds rodziny wydaje pozwolnie, w ktorym jest napisane ile dzieci w danej grupie wiekowej moze byc pod opieka 1 opiekunki (musi to byc wywieszone w widocznym miejscu w kazdym zlobku). Wszystko oczywiscie jeszcze zalezy od tego, czy dziecko jest na caly dzien czy nie, bo oni to jakos wyliczaja 'socjalistycznie'.
Co do chorob, to dziecko, ktore siedzialo tylko z Toba w domu, a pojdzie do zlobka/przedszkola/szkoly i po raz pierwszy zetknie sie z grupa dzieci, bedzie ciagle chorowac. Odczekasz rok i wszystkie choroby bedziecie miec za soba.
Pozdrawiam
Co do chorob, to dziecko, ktore siedzialo tylko z Toba w domu, a pojdzie do zlobka/przedszkola/szkoly i po raz pierwszy zetknie sie z grupa dzieci, bedzie ciagle chorowac. Odczekasz rok i wszystkie choroby bedziecie miec za soba.
Pozdrawiam
Agata
Pewnie ze mozesz sobie wybrac osobe ktora bedzie Ci bawila ale musi byc ona opiekunka zatwierdzona przez Lux (Ministerstwo).
Co do pytania o owa opieke -no tak w takim zlobku chociaz wiem ze sa ludzie kompetentni a przynajmniej maja jakis dyplom co nie moge tego powiedziec o opiekunkach zatwierdzanych przez Ministerswo(maja jakis roczny kursik raz w tygodniu)-ktore nie maja zadnej kontorli i kreca sobie pieniadze pod ich poszywka przyjmujac wiecej dzieci niz powinny.
Ale coz Ministerswo brakami kontrol samie sobie winne.
Co do pytania o owa opieke -no tak w takim zlobku chociaz wiem ze sa ludzie kompetentni a przynajmniej maja jakis dyplom co nie moge tego powiedziec o opiekunkach zatwierdzanych przez Ministerswo(maja jakis roczny kursik raz w tygodniu)-ktore nie maja zadnej kontorli i kreca sobie pieniadze pod ich poszywka przyjmujac wiecej dzieci niz powinny.
Ale coz Ministerswo brakami kontrol samie sobie winne.
sprawdzona opiekunka
A moze ktos moze polecic taka zatwierdzona przez Ministerstwo sprawdzona opiekunke?