Jedzenie: jak sie nazywa tutaj....
Jedzenie: jak sie nazywa tutaj....
1. "self-raising flour" po angielsku, jak to by tutaj bylo?
2. Pol-wedzony kawal szynki, w siatce, z jednej strony mieso, z drugiej grubsza warstwa tluszczu. Normalnie waga okolo 1.5 do 2.5 kilo, do zrobienia samemu w piekarniku. Cos jak w obrazku:
http://www.countrystoremeats.com/Images ... eham-b.jpg
(aha, i gdzie by takie cacko kupic?)
2. Pol-wedzony kawal szynki, w siatce, z jednej strony mieso, z drugiej grubsza warstwa tluszczu. Normalnie waga okolo 1.5 do 2.5 kilo, do zrobienia samemu w piekarniku. Cos jak w obrazku:
http://www.countrystoremeats.com/Images ... eham-b.jpg
(aha, i gdzie by takie cacko kupic?)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
takie coś widziałem w Polsce, w sklepach, można też we własnym zakresie (dobre mięso, drewno, sznurek, jakaś beczka <mrgreen> etc) , a w okolicy to zobacz może tam http://www.fleischerei-klassen.com/angebote.htm
a tutaj http://www.wikihow.com/Make-Self-Rising-Flour jest wskazówka, jak sobie takie coś samemu zrobic

Niestety nie wiem jak się nazywa jedno i drugie tutaj, więc de facto nie odpowiadam na Twoje pytania, wybacz.
pozdr.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie
[G.J.Gigol]

po niemiecku to powinno sie nazywac "Krustenbraten" albo "Schinkenbraten"
http://www.marions-kochbuch.de/rezept/1046.htm
Mieso nazywa do kupienia u rzeznika nazywa sie
- Schweinebraten mit (Fett)Schwarte
ew. mozesz poszukac pod pojeciem
Schinkenbraten
http://www.wuenschs.de/images/sortiment ... en8320.jpg
a tak w ogole, to wcale sie nie musisz starac samemu, idz do delikatesow "Schlemmermeyer" w centrum Trier, na glownym deptaku po lewej stronie krotko przed Hauptmarkt (Simeonstraße 34) , oni maja zawsze taki Krustenbraten w sprzedazy, jak zamowisz, zrobia extra caly dla ciebie
http://www.marions-kochbuch.de/rezept/1046.htm
Mieso nazywa do kupienia u rzeznika nazywa sie
- Schweinebraten mit (Fett)Schwarte
ew. mozesz poszukac pod pojeciem
Schinkenbraten
http://www.wuenschs.de/images/sortiment ... en8320.jpg
a tak w ogole, to wcale sie nie musisz starac samemu, idz do delikatesow "Schlemmermeyer" w centrum Trier, na glownym deptaku po lewej stronie krotko przed Hauptmarkt (Simeonstraße 34) , oni maja zawsze taki Krustenbraten w sprzedazy, jak zamowisz, zrobia extra caly dla ciebie
Dzieki Panda, Byly.
Schlemmermeyer to znam az za dobrze. Tam to bez problemu karte kredytowa wyczerpuje jak tylko wejde. Drogo, ale jakosc super.
Anyway, nie chce tym razem kupowac - robienie w domu to pol frajdy bo sie to polewa piwem godzinami i glodnym czeka na obiad.
Schlemmermeyer to znam az za dobrze. Tam to bez problemu karte kredytowa wyczerpuje jak tylko wejde. Drogo, ale jakosc super.
Anyway, nie chce tym razem kupowac - robienie w domu to pol frajdy bo sie to polewa piwem godzinami i glodnym czeka na obiad.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
W cactusie nazywa sie to tak: jambon porcine salé/fumé.digilante pisze:Pol-wedzony kawal szynki
Maja prawie zawsze, a jak nie to mozna zamowic. Jest to zapakowane w foli, w siatke mozesz sobie sam wpakowac, ale to nie jest konieczne. No i na koniec to te aparaty zaczynaja sie przewaznie tak od 2,5 kg. Smacznego:)