kurs luksemburskiego organiz. przez gminę
kurs luksemburskiego organiz. przez gminę
Witam, czy orientuje się ktoś, kiedy gminy organizujące kursy luksemburskiego będą rozsyłać jakieś ulotki? Na stronach gmin nie mogę znalęźć takiej informacji, a chodzi mi zwłaszcza o gminę Bettembourg lub okolice, pozdrawiam, Ewa
-
Moze troche poza tematem, ale luksemburskiego mozna sie uczyc on line: tutaj
, zupelnie gratis.
, zupelnie gratis.
Bo tak szczerze powiedziawszy, jak sie zajrzy tutaj: http://www.men.public.lu/sys_edu/form_v ... angues.pdf (co wydaje sie byc oficjalnym, pelnym wykazem kursow jezykowych w GDL), to nie ma czegos takiego jak kurs luksemburskiego w Bettembourgu. Jest Dudelane, Petange, nawet w Esch/Alzette jest. No, ale w Bettemburgu to tylko italjańskij...
Najlepiej podejdz do twojej gminy i zapytaj, bo w zeszlym roku Bettembourg organizowal kurs luksemburskiego http://www.bettembourg.lu/index.php?opt ... bourgeoise . Moze jest jeszcze troche za wczesnie? Patrzac na daty z zeszlego roku, do zapisow zostal jeszcze ponad miesiac
Mojej gminy tez nie ma na liscie MENu, a z tego co wiem, organizuje kursy (bodajze o ile sie zbierze odpowiednia ilosc chetnych).
Mojej gminy tez nie ma na liscie MENu, a z tego co wiem, organizuje kursy (bodajze o ile sie zbierze odpowiednia ilosc chetnych).
No, a w mojej bylo wlasnie dokladnie odwrotnie. Organizowali, bylo na stronie, ale jak sie poszedlem zapisac, to sie okazalo, ze kursu nie bedzie, bo za malo jest chetnych. Nic dziwnego. W gminie niemal sami Luksemburczycy mieszkaja. Nawet obywateli odleglego panstwa europejskiego polozonego u wybrzezy Atlantyku jak na lekarstwo... Taka gmina <roll>mary_81 pisze:Mojej gminy tez nie ma na liscie MENu, a z tego co wiem, organizuje kursy (bodajze o ile sie zbierze odpowiednia ilosc chetnych).
Wiekszosc gmin ma poslizg organizacyjny dlatego nie ma jeszcze informacji na stronach.tomasz pisze:Na stronach gmin nie mogę znalęźć takiej informacji
Wiem ze pytalas o kursy w Bettemburgu ale pozostalych zainteresowanych informuje ze na stronie www.landakademie.lu mozna znalezc oferte kursow w tzw. LEADER+ Regionen, czyli w regionie Redange-Wiltz i Clervaux-Vianden.
byłam w gminie, rzeczywiscie mają poślizg, informacje i ulotki ukażą sie po 15 września. Niestety (dla mnie) ten kurs jest dla osób francuskojęycznych, wolalabym dla germańcow... A tak swoją drogą, czy na tym kursie można obyć sie bez znajomosci francuskiego? To oczywiście pytanie dla tych, ktorzy już uczestniczyli. Pozdrawiam, Ewa
Na kursach, na których do tej pory byłam, wręcz przestrzegano nas przez używaniem innego języka niż ten, którego się uczyliśmy. Czyli na francuskim wszystko tłumaczone było tylko po francusku. Tak samo powinno być na luksemburskim.
A w tym ogłoszeniu o kursie rzeczywiście było napisane, że to dla osób znających francuski? Choć pewnie bez ulotek to było raczej słowo mówione.
A w tym ogłoszeniu o kursie rzeczywiście było napisane, że to dla osób znających francuski? Choć pewnie bez ulotek to było raczej słowo mówione.
Danka
Tomasz
Jesli znasz juz niemiecki( co wynika z twojego postu) ze zrozumieniem luxemburskiego nie bedzie problemu. Powiem nawet, ze bedzie ci duzo latwiej niz osobom francuskojezycznym.
Z tego co wiem osoby prowadzace kursy to luxemburczycy, wiec nie powinnas miec problemu z porozumiewaniem sie. Zawsze mozesz poprosic o powtorzenie po niemiecku.
Jak pisze Danusia ( potwierdzam to rowniez z wlasnego doswiadczenia) na kursach jezykowych generalnie konwersacja odbywa sie w jezyku, ktorego sie akurat uczysz.
Jesli znasz juz niemiecki( co wynika z twojego postu) ze zrozumieniem luxemburskiego nie bedzie problemu. Powiem nawet, ze bedzie ci duzo latwiej niz osobom francuskojezycznym.
Z tego co wiem osoby prowadzace kursy to luxemburczycy, wiec nie powinnas miec problemu z porozumiewaniem sie. Zawsze mozesz poprosic o powtorzenie po niemiecku.
Jak pisze Danusia ( potwierdzam to rowniez z wlasnego doswiadczenia) na kursach jezykowych generalnie konwersacja odbywa sie w jezyku, ktorego sie akurat uczysz.
czy moglby mi ktos powiedzieć, jak otworzyć ten kurs online dla niemieckojęzycznych? Kiedyś mi sie udalo, a teraz juz przesiedzialam nad tym dobrych kilka chwil i nic. Może ktos potrafi? Pozdrawiam, Ewa
http://www.quattropole.org/fr/e-learnin ... manophones
http://www.quattropole.org/fr/e-learnin ... manophones