Emmaüs, Croix Rouge etc do oddania ubran

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
gpiesiewicz

Emmaüs, Croix Rouge etc do oddania ubran

Post autor: gpiesiewicz »

witajcie,
moze ktos z was bedzie wiedzial, czy sa jakies kontenery czy miejsca charytatywne dokad mozna oddac ubrania (w bardzo dobrym stanie), jak we FR Emmaüs, Croix Rouge czy np Caritas?
z gory dziekuje!
mlody

Post autor: mlody »

witam
W parkingu Auchan na -1 przy schodach ruchomych stoja kontenery na uzywana odziez.Kontenery sa wyprozniane regularnie przez czewony krzyz.
delfina

Post autor: delfina »

a ja do takich kontenerow mam uraz, po tym jak w Polsce kiedys byla afera z firma zarzadzajaca. Podobno firma ta oprozniala kontenery i tylko jakis procent oddawala dla czerwonego krzyza (aby moc dzieki temu uzywac logo czerwonego krzyza), ale reszte sprzedawala do sklepow z odzieza uzywana!

i dlatego ja oddaje zawsze do kosciola.
Awatar użytkownika
gpiesiewicz

delfina pisze:a ja do takich kontenerow mam uraz, po tym jak w Polsce kiedys byla afera z firma zarzadzajaca. Podobno firma ta oprozniala kontenery i tylko jakis procent oddawala dla czerwonego krzyza (aby moc dzieki temu uzywac logo czerwonego krzyza), ale reszte sprzedawala do sklepow z odzieza uzywana!

i dlatego ja oddaje zawsze do kosciola.
ja nie mialam poki co zlych doswiadczen, ale fakt, w polsce nie zdarzylo mi sie oddawac. nie mialabym nic przeciw oddaniu ubran do kosciola, gdybym wiedziala dokladnie do kogo, gdzie i kiedy.

pozdrowienia dla krajanki (delfiny) ;)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

To jak krajanka, to dopowiem - ja zawsze woze ze soba do PL i oddaje do Caritas przy katedrze w Oliwie. Maja pewnie i inne punkty - ja znam akurat ten, bo blisko mieszkam. A do kontenerow nigdy nie wrzucam, bo jakos zaufania nie mam. Tutaj widzialam kilka razy, jak ludzie wkladali w torbach jakies ubrania do takich kontenerow, ale....
Awatar użytkownika
gpiesiewicz

dzieki za podpowiedz. tym chetniej zawioze do oliwy, ze wlasnie tam bralam slub :)
pozdr!
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

mozna oddawac do "foyer du jour - Stëm vun der Strooss" - np. 105 rue de Cimetière.
Jest pewne, ze trafia dla potrzebujacych.

Jesli chodzi o kontenery - zajmuja sie nimi dwie firmy w Luksemburgu (m.in. Kolping ?! - ktorego przedmiotem dzialalnosci wg zalozyciela jest rozdawanie potrzebujacym !), sortownia ubran jest w Differdange. Wiekszosc ubran jest sprzedawana do "Second hand" w roznych krajach Europy, m.in do Polski. Reszta idzie do Caritasu i opieki spolecznej.
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

dasty pisze:Jesli chodzi o kontenery - zajmuja sie nimi dwie firmy w Luksemburgu (m.in. Kolping ?! - ktorego przedmiotem dzialalnosci wg zalozyciela jest rozdawanie potrzebujacym !), sortownia ubran jest w Differdange. Wiekszosc ubran jest sprzedawana do "Second hand" w roznych krajach Europy, m.in do Polski. Reszta idzie do Caritasu i opieki spolecznej.
To prawda, info o wysylce ubran do sortowni m.in. w Polsce jest nawet na ich stronie http://www.aehgd.lu/activite.html . Moze wiec pieniadze ze sprzedazy tych ubran trafiaja do potrzebujacych tutaj?
ODPOWIEDZ