Ranking choinek luksemburskich - i Ty możesz zabrać głos!

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
LuxTeam

Ranking choinek luksemburskich - i Ty możesz zabrać głos!

Post autor: LuxTeam »

Święta za pasem (a nie widać... :( ), tak wiec i świąteczne obowiązki, a w tym polowanie na choinki, rzeź karpi oraz wypruwanie żył i kieszeni, żeby prześcignąć samego siebie w rankingu światecznych prezentów, nadchodzą wielkimi krokami.

Proponujemy Wam, drodzy Forumowicze, abyście sami sobie nawzajem ułatwili wypełnienie tych niezwykle trudnych misji, informując się tu, w tym rozpoczętym przez nas temacie, co, gdzie, jak i za ile można ze świątecznych sprawunków załatwić.

Na początek – ranking luksemburskich choinek. W stałych miejscach pojawiły się już zagrody z drzewkami czekającymi na swoich oprawców (czyli tych, co je kupią, po czym pięknie oprawią w girlandy bombek, łańcuchów i elektrycznych lampek ;) ). Gdzie można dostać najpiękniejsze z nich? Gdzie oferują najtańsze? A przede wszystkim gdzie (o ile w ogóle) natknąć się można na najpiękniejsze z najtańszych i najtańsze z pięknych?

Jeśli Wy to już wiecie (i oczywiście, jeśli zaopatrzyliście się w taki ideał, a więc konkurencja Wam niegroźna) – bądzie tak mili i w przypływie świątecznej serdeczności podzielcie się tą informacją z bliźnimi! My też już mamy swoje preferencje, ale poczekamy z nimi na Wasze interesujące propozycje.

NB. Czy wiecie o tym, że istnieje na świecie (a konkretnie w Hameryce) profesjonalne Narodowe Stowarzyszenie Choinek! Znajdziecie tam wszystkie informacje potrzebne do tego, by wybrać tę jedną, jedyną, najwłaściwszą...
Załączniki
ChTree03.jpg
ChTree03.jpg (67.52 KiB) Przejrzano 4090 razy
LuxTeam
Awatar użytkownika
katarzyna

Post autor: katarzyna »

W zeszłym roku bardzo ładne jodełki (niedrogie) można było kupić w Hornbachu.
MaWi

Post autor: MaWi »

No wiec potwierdzam Hornbacha – ceny choinek umiarkowane, rozmiary takze. Jesli wiec ktos poszukuje czegos zielonego do wys. 150 cm (zdarzaja sie tez pojedyncze egzemplarze do 2 m), to w Bertrange maja za 16 eurasow (czyli wychodzi po 10 centow za centymetr). Chojaki calkiem ladne; pewna wada jest to, ze wiekszosc jest doskonale "wyposazona" u dolu, za to drastycznie lysieje ku gorze, ale jak sie troche pogmera w stercie drzewek, to mozna znalezc calkiem fajne.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

a tak w ogole, to chcialam dodac, dla tych, ktorzy tego nie wiedza (ja sie wczoraj dowiedzialam...), sezon sprzedazy choinek w Wielkim Ksiestwie zakonczyl sie w zasadzie w ostatni weekend (tydzien przed swietami!!!???) A ja planowalam zakupienie drzewka w czwartek albo piatek w tym tygodniu....:) Cale szczescie, ze cos mnie tknelo i wczoraj, w porze luncha wyruszylam po choinke...Gamm Verr - pustki, Cactus Hobbi - zostaly tylko marne swierczki, Batiself - kilka nedznych, wymeczonych, malych jodelek...cierpla mi skora, jak sobie myslalam "co ja powiem dziecku, ktore chcialo kupowac choinke juz 1 i 2 tygodnie temu??!!"...Ale zajechalam jeszcze do Hornbacha, jak do ostatniej deski ratunku - i udalo sie!! :) wprawdzie na pierwszy rzut oka, to choinek bylo nawet sporo, ale takie, jak MaWi napisal - do 150 cm....a ja mialam zapotrzebowanie na taka ok. 2m...ale mily pan wyszperal cos jeszcze w stercie "nowych", nie rozpakowanych drzewek - i mam!, jestem uratowana :)
Tak wiec, tak jak moj poprzednik, wzgledem choinek - polecam Hornbacha (choc chyba raczej na przyszlosc, bo w tym roku....)
Awatar użytkownika
carol12

No i po choince

Post autor: carol12 »

No dobrze Swieta sie skonczyly i z choinki juz wszystko opadlo :-(

Czy ktos orientuje sie moze jak teraz mozna sie takowej pozbyc? Czy przyjezdza jakis specjalny woz komunalny - czy tez trzeba wymyslic wlasny sposob utylizacji?
MaWi

Post autor: MaWi »

Ja mam nastepujace doswiadczenia:

1) jednego roku zawiozlem ja osobiscie o tu: http://www.vdl.lu/Vivre+%C3%A0+Luxembou ... clage.html czyli na rte d'Arlon. O ile pamietam, przyjeli za darmo

2) innej zimy mielismy, z tytulu ogrodka, taki duzy zielony kosz na "odpadki zielone". Ze akurat w zimie takowych nie ma zbyt wiele, wiec choina zostala pocieta na odcinki o dlugosci +-20 cm i w ten sposob znalazla sie w zielonym koszu, po czym odplynela w sina dal

3) w tym roku jeszcze sie nie zastanawialismy... Moze poczekamy do Buergbrennen i zrobimy z niej plonacy krzyz?... ;)
asiunia

Post autor: asiunia »

carol12 pisze:Czy przyjezdza jakis specjalny woz komunalny
Pewnie zalezy od gminy (jak wszystko zreszta). U mnie rzeczywiscie taki woz przyjezdza i zabiera choinke, ktora musi lezec na chodniku tak, by osoba siedzaca na przyczepie mogla ja siegnoc nie schodzac z wozu. Jesli chonika bedzie lezala gdzies troche dalej i nie da jej sie siegnac nie schodzac z wozu to choinka zostanie, nikt po nia nie zejdzie. Raz mialam nauczke, zapamietalam na cale zycie! ;)

BTW: gdyby kogos interesowalo to w Sandweiler beda zabierac choinki 12-stego.
Awatar użytkownika
bamaza42

W tym roku nie mam tego problemu, ale w ubieglym po prostu pocielam sekatorem na kawalki - galezie i tyle, ile sie dalo - pieniek, a potem wszystko to zapakowalam do duzego wora i wywiozlam do najblizszego pojemnika "kompostowego"....
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

bamaza42 pisze:a potem wszystko to zapakowalam do duzego wora i wywiozlam do najblizszego pojemnika "kompostowego"....
Woziłaś drzewo do lasu? <roll> <mrgreen>
Awatar użytkownika
bamaza42

no...jakby sie uprzec, to mozna by tak powiedziec....choc to baaardzo okrezna droga, do tego lasu.... :)
ODPOWIEDZ