konto dla studenta
konto dla studenta
Mam pytanie. Mój syn stara się w Luxie o stypendium (studiuje w Polsce) i musi założyć tu konto w jakimś banku. Który bank załatwia to bez problemów i szybko. Synek może przylecieć tylko na jeden dzień. Z góry dzięki i pozdrawiam.
-
hej, ja ma konto w Fortisie. co prawda zle sie o nim ostatnio slyszalo,ale teraz gwarantem jest panstwo,wiec wyglada to ciekawiej. Zalozylam konto w 30minut. bez zadnych oplat.jesli konto bedzie funkcjonowac poprawnie przez 6miesiecy,dostaje sie linie kredytowa na 1500 euro. zycze pwodzenia z uzyskaniem stypendium. bo z tego co wiem,aby otrzymac zwykle stypendium/nie na prywatne badania/, nalezy miec obywatelstwo,albo byc rezydentem i placic podatki od 6miesiecy w Luksemburgu /albo rodzice musza to robic/.
ping.
W moim przypadku (firma ma konto w Fortisie no i mam CDI) dostałem od razu linię kredytową w koncie (1500€) i kartę Visę Classic z 1000€ do 32 czy 33 dni bez odsetek...
Coś się zmieniło w tym klimacie ?
Poza tym kontaktowałem się z Fortisem mając już CDI przed wyjazdem do Lux i wszystko było załatwione na miejscu.... pojawiłem się tylko podpisać... no i coś było nie tak z kartami... i na nie poczekałem troszkę dłużej....
Coś się zmieniło w tym klimacie ?
Poza tym kontaktowałem się z Fortisem mając już CDI przed wyjazdem do Lux i wszystko było załatwione na miejscu.... pojawiłem się tylko podpisać... no i coś było nie tak z kartami... i na nie poczekałem troszkę dłużej....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Z pismem z Ministerstwa Szkolnictwa Wyzszego o przyznaniu stypendium kazdy bank otwiera konto w pare minut i dostaje sie wtedy karte Bankomat, czyli taka, ktora pozwala pobierac pieniadze z konta w kazdym kraju europejskim od wysokosci wkladu na koncie.
Z tego co wiem, to tylko bywaja problemy z Dexia, bo ich karty Bankomat dzialaja tylko na terenie Luksemburga
i obsluga konta w Dexii jest najdrozsza <cry>
Z tego co wiem, to tylko bywaja problemy z Dexia, bo ich karty Bankomat dzialaja tylko na terenie Luksemburga

i obsluga konta w Dexii jest najdrozsza <cry>
Dzięki za odpowiedzi. Problem polega na tym, że mój syn nie dostał jeszcze stypendium, dopiero się o nie ubiega, ale jednym z warunków jest posiadanie własnego konta w Luksemburgu. Postawię trochę inaczej pytanie: czy jest jakiś normalny bank (poza pocztowym), w którym można otworzyć konto dla studenta, na które będzie wpływało "ewentualne" stypendium.
kazdy rodzic, majac konto w Luksemburskim banku, moze otworzyc swojemu dziecku konto w tym samym banku - konto bez mozliwosci kredytowej - nie ma mozliwosci zejscia ponizej zero. Rodzic bedzie w razie problemow rowniez gwarantem konta dziecka. Dlatego takie konto nalezy otworzyc w tym samym banku.
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Uprzejmie informuje, ze nie ma normalnego banku - to moj wniosek po poniedzialkowej wizycie w BCEE, gdzie mam konto.jacek p pisze: czy jest jakiś normalny bank (...)
Pani kierownik oddzialu spytala, czy mam pozwolenie na pobyt we Francji, oczywiscie pytanie to padlo po tym jak jej dalam kwit z Komisji Europ, ze jestem urzedasem i jestem zatrudniona w Luxemburgu. Juz nie wspomne o Europie bez granic, UE i takich tam srutach.
Potem poinformowala mnie o wzroscie oprocentowania kredytu... Oprocentowanie wzrostlo od mojej ostatniej wizyty w lipcu, a EBC ostanio obnizyl stopy, wiec spytalam pania, dlaczego. Dostalam bardzo profesjonalna odpowiedz - sama nie wiem, dlaczego...
Pewnie to prawda, pani nie wie, a ja place wiecej i nie szukam juz normalnosci ;-)
Agata