zwrot przez CMEP-za koszt okularow
zwrot przez CMEP-za koszt okularow
Witajcie ,
Mam pytanie do tych co przeszli na wlasnej skorze zakup okularow w LUX i zwrot kosztow przez kase chorych LUX
w zwiazku z tym mam pare pytan mianowicie:
1.zakup PL czy LUX?
2.PL wiadomo taniej jak to ma sie do zwrotu czy kasa chorych nie robi problemow i na ile zwraca itp mile widziane wasze doswiadczenia -czy musze miec jakies dodatkowe dok jezeli zdecyduje sie na kupno w PL itp .na co warto uwazac a czym nie nalezy sie przejmowac
3.jezeli lux to ile to mnie moze kosztowac i ile jest zwracane itp
bede wdzieczna za wasze podpowiedzi i doswiadczenia strone CMEP znam ale wiadomo praktyka a teoria .
Z gory dziekuje za wasze sugestie-a
Mam pytanie do tych co przeszli na wlasnej skorze zakup okularow w LUX i zwrot kosztow przez kase chorych LUX
w zwiazku z tym mam pare pytan mianowicie:
1.zakup PL czy LUX?
2.PL wiadomo taniej jak to ma sie do zwrotu czy kasa chorych nie robi problemow i na ile zwraca itp mile widziane wasze doswiadczenia -czy musze miec jakies dodatkowe dok jezeli zdecyduje sie na kupno w PL itp .na co warto uwazac a czym nie nalezy sie przejmowac
3.jezeli lux to ile to mnie moze kosztowac i ile jest zwracane itp
bede wdzieczna za wasze podpowiedzi i doswiadczenia strone CMEP znam ale wiadomo praktyka a teoria .
Z gory dziekuje za wasze sugestie-a
Kupilismy tutaj, zonie i mnie. Ceny (bez ramek, czyli tylko szkla i montowanie) ok 300 do 500 euro (ale wzielismy wysoka jakosc meterialow), jak masz wieksze problemy z oczami to moze byc nawet 700 euro za dwa szkla (n.p. bifocal z astygmatyzmem).
CMEP zwrocilo nam okolo 30% kosztu (moze wiecej, bylo cos tam 100 iles euro) jezeli dobrze pamietam. Jezeli jestes czlonkiem CMCM to oni tez cos zwracaja.
CMEP zwrocilo nam okolo 30% kosztu (moze wiecej, bylo cos tam 100 iles euro) jezeli dobrze pamietam. Jezeli jestes czlonkiem CMCM to oni tez cos zwracaja.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
zwrot kosztow
to faktycznie musze zmienic kase chorych -co bylo zawsze moim dylematem dzieki za podpowiedzi -a czy taniej nie wyjdzie w pl i czy nie byloby problemu ze zwrotem?
Zanim zmienisz, dowiedz sie dokladnie o innych sprawach tez (t.z. nie tylko o okularach).
Byly o tych sprawach juz watki. CMEP placi 90% prawie wszyskich innych kosztow, a ta inna chyba 80% lub 85%. Byl tez watek o fototerapii - mi zwracaja 100% kosztow zabiegow w szpitalu, a inna pani dostala ogromny rachunek...
Wiec warto przeczytac regulaminy dokladnie, popatrzyc na swoje zdrowie i czego sie potrzebuje najwiecej. Mi zaplacic kilkaset Euro za okulary raz na kilka lat to nic w porownaniu na przyklad do kosztow fototerapii, gdybym je musial pokrywac.
Byly o tych sprawach juz watki. CMEP placi 90% prawie wszyskich innych kosztow, a ta inna chyba 80% lub 85%. Byl tez watek o fototerapii - mi zwracaja 100% kosztow zabiegow w szpitalu, a inna pani dostala ogromny rachunek...
Wiec warto przeczytac regulaminy dokladnie, popatrzyc na swoje zdrowie i czego sie potrzebuje najwiecej. Mi zaplacic kilkaset Euro za okulary raz na kilka lat to nic w porownaniu na przyklad do kosztow fototerapii, gdybym je musial pokrywac.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
No i jeszcze jedna istotna roznica (przynajmniej w Luksemburgu) – jak idziesz do apteki z karta ubezpieczalni prywatnej (CMEP lub inne), to placisz od razu nizszy rachunek. Po prostu leki dostajesz juz z czesciowa refundacja. Przychodzac z kasy instytucji UE (JSIS) placisz pelna cene, i dopiero refundacje dostajesz po wyslaniu rachunkow.
Sa tez istotne roznice w pobieraniu za granica swiadczen zdrowotnych pomiedzy ubezpieczonymi w kasie unijnej i JSIS, ale to juz tez bylo omawiane ( http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=880 )
Sa tez istotne roznice w pobieraniu za granica swiadczen zdrowotnych pomiedzy ubezpieczonymi w kasie unijnej i JSIS, ale to juz tez bylo omawiane ( http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=880 )
Re: zwrot kosztow
Podejrzewam, że w PL wyjdzie ci taniej niż w Lux <lol> . Kupowałam okulary jakieś 2lata temu właśnie w PL i CMEP zwrócił mi za nie bez problemu, trwało to około 3 tygodni. Z kolei koleżanka kupowała okluary ostatnio w Niemczech, po wysłaniu faktury do CMEP nie miała od nich żadnego odzewu. Dopiero teraz jej odpisali, że że potrzebują 3 miesięcy, żeby coś "sprawdzic"...Dziwne...aga19748 pisze:to faktycznie musze zmienic kase chorych -co bylo zawsze moim dylematem dzieki za podpowiedzi -a czy taniej nie wyjdzie w pl i czy nie byloby problemu ze zwrotem?
CMEP zwraca za oprawki max 40EUR, a co do szkieł to zależy jaką masz wadę/szkła, poczytaj sobie tutaj http://www.secu.lu/legis/convucm/ucmame ... fs2003.htm .
wasze rady
serdecznie dzieki za wasze podpowiedzi ah i jeszcze jedno pytanie czy jest cos takiego jak gwarancja i ile ona trwa bo faktycznie jak jest to nie ma sensu kupowac w PL bo w razie problemow -?