salony prasowe

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
dede

salony prasowe

Post autor: dede »

Witajcie,

Cz znane Wam są salony prasowe (dystrybutorzy prasy) w Luksemburgu, Niemczech, Belgii i Francji? Te najbardziej znane. Tak jak w Polsce jest Empik, Ruch, InMedio...
Jakoś trudno mi znaleźć coś, gdzie jestem pewien, że prawie wszystko znajdę do czytania co jest wydawane przez te kraje.

Jesli możecie to podpowiedzcie proszę.

pozdrawiam
albano1947

Post autor: albano1947 »

Nic mnie o czytelniach prasy w Luksemburgu niewiadomo.. Mozna kupic prase miedzynorodowa na dworcu kolejowym - Gare. Jest tez polska prasa.

Pozdrawiam :)
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

we francji to napewno fnac. www.fnac.com
sa w kazdym wiekszym miescie, maja prase, ksiazki, muzyke i gry. czyli cos jak empik.
dede

No tak rzeczywiście jest FNAC, nawet chyba też w Belgii. Przypuszczam, ze jednak wiecej jest podobnych sieci. Nie sadze by Polska miała najwięcej sieci sprzedazy prasy, bo z 5 dużych by sie znalazło więc przeczuwam, ze choćby we Francji badź w niemczech będzie ich zdecydowanie więcej.

Albano, mi jednak bardziej chodzi o sieć sklepów z prasą danego kraju, a ie jeden punkt. W Polsce kioski RUCHU były najpowszechniejsze, ostatnimi laty powstały tez duże salony z prasą itp. np. Empik. W zasadzie w każdym mieście, czy centrum handlowym są te sieci obecne.

Fnac teraz mi się skojarzył, ale nie potrafię nic więcej w sumie sobie skojarzyć tu i w sasiednich krajach.

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

dede - kioski masz też w Luksemburgu - Auchan, belle-Etoile, gare, Placed'Armes, Hamilius etc... wystarczy dobrez popatrzec
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

W Luksemburgu tez jest - mam logo przed oczami ale za nic nie moge sobie w tej chwili nazwy przypomniec... (takie niebiesko-biale paseczki, a na nich czerwony napis....) - jest w Belle Etoil, na dworcu i w roznych punktach miasta i kraju...
twins

Post autor: twins »

ania_411

Post autor: ania_411 »

polecam CD SHOP w Echternach (mały CACTUS) bardzo duży wybór prasy, płyt, książek, materiałów papiernichych czyli dokładnie to samo co w polskim empiku
pozdrawiam:)
ps. jeśli chciałbyś być obsłużony po polsku pytaj o anie;)
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

Bibliteka Narodowa kolo katedry ma piekna czytelnie, sale z komputerami - jesli nie ma interesujacego Cie czasopisma, to moze znajdziesz go na internecie
wpis, wypozyczanie i korzystanie z czytelni dla mieszkancow gratis
albano1947

Post autor: albano1947 »

Punkty MPiK powstaly za czasow rzadow komuny i tam mozna bylo przy kawie rozkoszowac sie prasa z calego swiata, i szczegolnie ta ktora chwalila nasza dawniejsza rzeczywistosc.. W Luksemburgu niema takiej sieci uslug. Niema tez chyba takiego zapotrzebowania /ewentualnie biblioteki/. Majac tak wiele zrodel informacji jestesmy poprostu przeinformowani. To jest nawet i bardzo meczace . <czytaj>

Pozdrawiam milo :)
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
dede

twins pisze:we Francji RELAY
http://www.relay.fr/indexFlash.php#
Twins, dzieki. :)
Wlasnie o takie sieci mi chodzi. Mamy juz Relay i FNAC. Oba raczej francuskie. A co z Niemcami, Belgią i nie wierze, ze nie ma jakiegos jednego przyzwoitego dystrybutora prasy w Luksemburgu.
Niekoniecznie mi chodzi o czytelnie przy kafce. Marka punktów sprzedazy, ktorej jest wiecej w danym kraju niz jeden salon/sklepik. Z reguly sieci to dziesiatki czy setki takich punktow o tej samej jakosci i nierzadko ofercie.

Albano, zgadza sie, to juz ze 40 chyba lat MPiku jak sie nie myle. A natlok informacji, to fakt. Ale w sumie lepiej jest miec z czego wybierać, anizeli nie miec.

Tak wiec plizz, napiszcie jak coś skojarzycie w tym temacie dystrybutorow prasy/sieci sklepow. Pewnie sa jakies najbardziej znane.

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

bamaza42 pisze:W Luksemburgu tez jest - mam logo przed oczami ale za nic nie moge sobie w tej chwili nazwy przypomniec... (takie niebiesko-biale paseczki, a na nich czerwony napis....) - jest w Belle Etoil, na dworcu i w roznych punktach miasta i kraju...
http://www.mpkshop.lu/
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

O, wlasnie o tym myslalam...o to wlasnie mi chodzilo!... dzieki, mary :)
ODPOWIEDZ