VAT Reclaimable ?
VAT Reclaimable ?
Witam - pytanie techniczne, właściwie to do finansistów
Biorąc pod uwagę np:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1
Jest ładnie napisane "(VAT reclaimable - 19%)"
a w LUX jest TVA 15%
więc czy różnica te 4% jest jakoś odzyskiwalna ?
przy 20000€ 4% robi różnicę - bo to "tylko 800€"
Biorąc pod uwagę np:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1
Jest ładnie napisane "(VAT reclaimable - 19%)"
a w LUX jest TVA 15%
więc czy różnica te 4% jest jakoś odzyskiwalna ?
przy 20000€ 4% robi różnicę - bo to "tylko 800€"
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Witam,
Zapis ten jest tylko istotny dla firm (tutaj zyskujesz na rozliczeniu VAT'u należnego), zakupu poza unię (jak każdy export, można znaleźć ogłoszenia gdzie jest podana cena netto z zaznaczeniem, że jest to export price) lub dla osób fizycznych w sytuacji, kiedy samochód nie nabył jeszcze statusu używanego, czyli wiek poniżej 6miesięcy i/lub przebieg niższy niż 6.000 km. Wtedy faktycznie możesz odzyskać 19% VAT z Niemiec i zapłacić VAT w kraju rejestracji.
Auto, które wrzuciłeś niestety się nie załapie jeśli jesteś osobą fizyczną.
Pozdrawiam.
Zapis ten jest tylko istotny dla firm (tutaj zyskujesz na rozliczeniu VAT'u należnego), zakupu poza unię (jak każdy export, można znaleźć ogłoszenia gdzie jest podana cena netto z zaznaczeniem, że jest to export price) lub dla osób fizycznych w sytuacji, kiedy samochód nie nabył jeszcze statusu używanego, czyli wiek poniżej 6miesięcy i/lub przebieg niższy niż 6.000 km. Wtedy faktycznie możesz odzyskać 19% VAT z Niemiec i zapłacić VAT w kraju rejestracji.
Auto, które wrzuciłeś niestety się nie załapie jeśli jesteś osobą fizyczną.
Pozdrawiam.
Auto nie jest nowe ale używane... czyli
płacę w DE netto a w LUX dopłacam TVA/VAT ?
Jak to się ma praktycznie ?
Co jest wymagane ?
Czy przypadkiem nie muszę mieć firmy ?
Jaka jest procedura po przyjeździe - płacę to w Urzędzie Celnym, w Impotsach ? kto co i jak ?
płacę w DE netto a w LUX dopłacam TVA/VAT ?
Jak to się ma praktycznie ?
Co jest wymagane ?
Czy przypadkiem nie muszę mieć firmy ?
Jaka jest procedura po przyjeździe - płacę to w Urzędzie Celnym, w Impotsach ? kto co i jak ?
W Twoim przypadku auto jest używane i jako osoba fizyczna, która chce zarejestrować auto w innym kraju członkowskim zaplacisz w Niemczech cenę brutto. Nie masz mozliwości zaplacenia netto.
Czysto teoretycznie: Jeśli masz zarejestrowaną na siebie firmę w Lux, która jest podatnikiem VAT (wspomniany przez Misia euroNIP, czyli numerek do VAT z LU na początku) to kupując auto w Niemczech możesz odliczyć ich VAT (19%) - podatek naliczony, od VAT'u należnemu skarbowi Luksemburskiemu - podatek należny, czyli nijako odzyskać różnicę.
Sądzę, że procedura jest taka jak przy normalnej rejestracji auta z zagranicy.
Coś mi się wydaje, że w Twoim przypadku pozostanie Ci kupić auto za cenę brutto.
Czysto teoretycznie: Jeśli masz zarejestrowaną na siebie firmę w Lux, która jest podatnikiem VAT (wspomniany przez Misia euroNIP, czyli numerek do VAT z LU na początku) to kupując auto w Niemczech możesz odliczyć ich VAT (19%) - podatek naliczony, od VAT'u należnemu skarbowi Luksemburskiemu - podatek należny, czyli nijako odzyskać różnicę.
Sądzę, że procedura jest taka jak przy normalnej rejestracji auta z zagranicy.
Coś mi się wydaje, że w Twoim przypadku pozostanie Ci kupić auto za cenę brutto.
Euro NIP
czyli mój normalny NIP + literki PL z przodu...
jaki to ma sens jeśli kupuję jako Luxmeburczyk/Rezydent ?
A w tej chwili jako osoba prywatna w LU nie potrzebuję NIP'u do czegokolwiek - taką informację mam z wczoraj z Impots Public...
ktoś biegły jest czy to wiedza tajemna dla handlarzy samochodami ? ktoś się ogłaszał nawet i po kilku majlach cisza od niego...
a lestat dzięki
- pisaliśmy w równym czasie
czyli mój normalny NIP + literki PL z przodu...
jaki to ma sens jeśli kupuję jako Luxmeburczyk/Rezydent ?
A w tej chwili jako osoba prywatna w LU nie potrzebuję NIP'u do czegokolwiek - taką informację mam z wczoraj z Impots Public...
ktoś biegły jest czy to wiedza tajemna dla handlarzy samochodami ? ktoś się ogłaszał nawet i po kilku majlach cisza od niego...
a lestat dzięki