Luksemburkie obyczaje: wymiana okien?

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
Awatar użytkownika
eustachy

Luksemburkie obyczaje: wymiana okien?

Post autor: eustachy »

Witam serdecznie,

nosze się z zamiarem wymiany okien. Mieszkam w budynku wielorodzinnym i zastanawiam się czy i gdzie powinienem zwrócić się o pozwolenie?

I z innej beczki... czy w sierpniu wszelkie prace remontowe w mieszkaniu muszą być wstrzymane? Czy ten przepis dotyczy tylko placów budów?

Z góry dziękuję za konstruktywna pomoc.
Z uszanowaniami,
EU
mil.ka

Re: Luksemburkie obyczaje: wymiana okien?

Post autor: mil.ka »

eustachy pisze:czy w sierpniu wszelkie prace remontowe w mieszkaniu muszą być wstrzymane? Czy ten przepis dotyczy tylko placów budów?
Przepis nie dotyczy miejsc, tylko firm wykonujacych uslugi remontowo-budowlane. Jest to urlop obowiazkowy i za prace w tym okresie groza kary.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Tutaj masz wszystkie informacje dotyczace congés collectifs

http://www.itm.lu/conges-collectifs

Okna mozna wymieniac w tym okresie. Problem polega raczej na czym innym:
- wiekszosc firm i tak zamyka na conajmniej 2 tygodnie
- zanim zbierzesz oferty i zamowisz okna - mina 2-3 tygodnie
- od daty zamowienia mozesz liczyc spokojnie 3-4 tygodnie
- dodatkowo producenci np szkla tez zamykaja czesto na 3 tygodnie i jesli zamowienie nie zdazy wyjsc przed urlopem, to leci znowu czas

- aby wymienic okna w budynku wielorodzinnym musisz uzyskac zgode wspolnoty, moze wymienicie wszyscy (bedzie taniej, bo wieksze zamowienie)
- po uzyskaniu zgody wspolnoty, trzeba zglosic do gminy (jesli okna zostaja takie same - tylko zgloszenie, nie trzeba uzyskiwac pozwolenia na budowe)

Reasumujac, nie wymienisz okien w te wakacje. Trzeba niestety przewidziec troche czasu na przygotowania papierkowo - ofertowe.

Powodzenia,

Wasz architekt
MaWi

Post autor: MaWi »

jespere pisze:- dodatkowo producenci np szkla tez zamykaja czesto na 3 tygodnie i jesli zamowienie nie zdazy wyjsc przed urlopem, to leci znowu czas
Ja tylko chcialem potwierdzic, ze rzeczywiscie w zwiazku z "conge collectif" nie tylko firmy budowlane zamykaja swoje podwoje, ale takze wiele tych, ktore sprowadzaja materialy budowlane "zawieszaja" zamowienia na czas "urlopu przymusowego". Tzn. sama firma dziala, ale mozesz u nich kupic wtedy jedynie to, co maja na stanie i nie wymaga zamowienia i sprowadzenia. Oczywiscie mozesz zamowienie zlozyc, ale moze sie okazac, ze zamiast typowych 2-3 tygodni oczekiwania, bedziesz musial poczekac 4-6 tygodni (a wiec najpierw odczekac az sie skonczy "conge collectif" a potem jeszcze odczekac, az zamowienie zostanie zrealizowane). Oczywiscie dotyczy to firm, ktore dzialaja na terenie Luksemburga (nawet jesli niekoniecznie sa firmami luksemburskimi!).
aniasalomea

Post autor: aniasalomea »

A ja bym sie tak bardzo nie martwila tym sierpniem, poniewaz generalnie od momentu przyjecia zlecenia do jego realizacji czeka sie wiecej niz 4 tygodnie.
Wiem z wlasnego doswiadczenia, termin 8 do 10 tygodni to zupelna norma:)
MaWi

Post autor: MaWi »

aniasalomea pisze:A ja bym sie tak bardzo nie martwila tym sierpniem, poniewaz generalnie od momentu przyjecia zlecenia do jego realizacji czeka sie wiecej niz 4 tygodnie.
Wiem z wlasnego doswiadczenia, termin 8 do 10 tygodni to zupelna norma:)
Troche gorzej, jak te 8-10 tygodni zaczyna byc liczone... od dnia konca conge collectif, bo wtedy do tych 8 tygodni nalezy dodac jeszcze 4. No, ale to juz w roznych firmach moze byc roznie, wiec nie bede straszyc ;)
ODPOWIEDZ