felgi do nowego auta a badanie techniczne w Sandweiler

Dokąd na zakupy, kupno auta, komunikacja publiczna, lekarze, edukacja, banki, ubezpieczenia, telekomunikacja...
marcin

felgi do nowego auta a badanie techniczne w Sandweiler

Post autor: marcin »

na wstepie uprzedze starego, ze szukalem a nie znalazlem ;) tzn cos znalazlem ale nie do konca to, wiec pozwole sobie na otwarcie nowego watku.

Chce kupic nowe auto, a ze czasem robie cos pod prad, to kupuje je w Polsce i bede je rejestrowal tutaj. Bede mial dokument "Certificate of Conformity" wiec z rejestracja nie powinno byc problemow. Poniewaz auto bede odbieral w listopadzie chce dokupic zestaw nowych opon zimowych wraz z felgami i od razu je zalozyc. Z tego co na tym forum czytalem moga byc z tym problemy tzn moga wymagac ode mnie jakis homologacji. Czy ma ktos jakies doswiadczenie z rejestrowaniem aluminiowych felg z Polski ?

drugie pytanie do "znafcow" motoryzacyjnych. Otoz mam do wybory na opony ziomowe rozmiar 215/70 R16 lub 225/60 R17. Wydawalo mi sie, ze wieksze i nieco szersze sa lepsze na zime, ale ktos mi ostatnio mowil, ze jest zupelnie odwrotnie. Jak sobie pogooglowalem to opinie sa sprzeczne. Jakie jest Wasze doswiadczenie na luksemburskich drogach ? (gorki, zakrety) Zime stulecia mielismy juz w zeszlym roku, wiec nastepnych opadow po 40cm dziennie moze juz nie byc przez jakis czas.
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

marcin pisze:drugie pytanie do "znafcow" motoryzacyjnych. Otoz mam do wybory na opony ziomowe rozmiar 215/70 R16 lub 225/60 R17. Wydawalo mi sie, ze wieksze i nieco szersze sa lepsze na zime, ale ktos mi ostatnio mowil, ze jest zupelnie odwrotnie. Jak sobie pogooglowalem to opinie sa sprzeczne. Jakie jest Wasze doswiadczenie na luksemburskich drogach ? (gorki, zakrety) Zime stulecia mielismy juz w zeszlym roku, wiec nastepnych opadow po 40cm dziennie moze juz nie byc przez jakis czas.
ja osobiscie bralbym 16-tki, pal licho roznice w szerokosci, za to roznica w cenie ... a jak juz sam napisales "zdania fachofcuf" sa w tym temacie mocno podzielone
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

opony na zime powinny byc jak najwezsze i tak jak pisze przedmowca lepiej wez wyzszy profil (16, nie 17). Argumentem, ktory mam nadzieje Cie przekona jest to, ze im wezsza opona tym mniejsza szansa na efekt plozy, wezsza opona wciana sie w snieg.

W certyfikacie masz napisane wszystkie dopuszczalne rozmiary dla Twojego auta.
Wybierz najwezsze i najmniejsze R. Wiem, ze auto gorzej wyglada, ale za to mniej zaplacisz za opony i mniejsze ryzyko zniszczenia felgi np na krawezniku.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

W certyfikacie masz napisane wszystkie dopuszczalne rozmiary dla Twojego auta.

nic dodać nic ująć a jeśli chcesz jeździć na niewytypowanych, to założyć przed wizyta w kontroli byle jakie ( nie całkiem łyse) ale w rozmiarach wpisanych w dokumentach...
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
Awatar użytkownika
felo

Post autor: felo »

Na stronach producentow felg zwykle sa dostepne certyfikaty do sciagniecia. Przedstawilem kiedys takowy w Sandweiler i lykneli (tj. wpisali mi do dowodu, ze takie to a takie felgi sa dopuszczone). Chyba cos sie jednakowoz placi za taka przyjemnosc, ale nie pamietam juz... Rzuc okiem tu:

http://www.car-alufelgen.de/felgen-abe-gutachten.html
marcin

Post autor: marcin »

dzieki All,

co do opon przekonaliscie mnie, ze jednak "rozmiar nie ma znaczenia" ;) W tych sprzecznych opiniach zauwazylem ze za wieksza i szersza opona zimowa wypowiadaja sie glownie producenci ....

co do felg, to sprawdzilem i dostane jakis certyfikat. Mam nadzieje ze lykna.
ODPOWIEDZ