Strona 1 z 1

Sol zydowska

: 14-09-2011, 18:33
autor: digilante
Mam ciekawy przepis ktory bym chetnie uzyl, ale tam pisze specyficznie ze mieso ma lezec iles tam czasu w "soli zydowskiej". Z tego co wyczytalem jest to sol w platkach (plateczkach), ktora sie uzywa aby odwodnic lub odkrwawic mieso.

Czy ktos by wiedzial jak to by sie tu nazywalo i gdzie mozna kupic?

: 14-09-2011, 19:09
autor: xtheo7
Platki soli - w "naszej" okolicjy produkuje ja Cypr, Izrael i chyba Turcja. Mozesz ja kupic wysylkowo w Szwajcarii:

http://www.epicier.ch/contents/fr/d1048_sel.html

szukaj flocons de sel lub Sel pyramide de Chypre Flocons

Nie gwarantuje koszernosci

: 15-09-2011, 12:46
autor: digilante
Dzieki! Koszerne czy nie to mnie nie obchodzi ;)

: 15-09-2011, 16:00
autor: kajapapaja
digi - przepis jest po polsku? bo nigdy nie spotakała sie z takim określeniem....

: 15-09-2011, 16:01
autor: Borys
Jak go znam to przepis jest pewnie po niemiecku. Ewentualnie w afrikaans.

: 15-09-2011, 16:47
autor: digilante
Hehehe... tak Borysku, przepis w afrikaans. Ja tez przedtem nigdy o tym nie slyszalem.