polsat cyfrowy

Ambasada i konsulat RP, polska szkoła, kościół, stowarzyszenia, polska żywność, prasa, knajpa...
monia404

polsat cyfrowy

Post autor: monia404 »

Witam!!

mam pytanko: wlasnie dokonalam zakupu dekodera polsatu cyfrowego w Polsce. Wczesniej juz mialam Tv satelitarna, ale same angielskie kanaly, wiec postanowilam ja zmienic. Teraz podlaczylam nowy dekoder polsatu, ale... nie dziala zaden kanal :( wyskakuje mi informacja, ze brak sygnalu z anteny... Mozna jakos samemu temu zaradzic, czy powinnam jakiegos fachowca tutejszego wezwac? Macie jakies na miary na kogos takiego? Z gory dziekuje za pomoc, chyba widac, ze nie za bardzo sie znam na tych sprawach ;)

Monia
Monia
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

anteny satelitarne trzeba nastawic na odbior konkretnego satelity. W Europie programy sa nadawane z reguly z 3-4 roznych satelitow na roznych pozycjach. Polsat nadaje prawdopodobnie z innego satelity niz twoja wczesniejsza telewizja angielska, wobec tego ktos bedzie musial ci nastawic antane na nowo w kierunku satelity, z ktorego nadaje Polsat.
iwonau

Post autor: iwonau »

Trzeba sprawdzic czy antena jest ustawiona na satelite Hotbird, u nas dziala wlasnie na takim ustawieniu. Czyli wchodzimy w MENU, Konfiguracja i Instalacja Programow, tam wybieramy satelite Hotbird, pozniej Sprawdz Sygnal i powinny sie pokazac dwa niebieskie paski na dole okna, jeden z nich pokazuje jakos sygnalu (czyli czy miedzy antena a dekoderem jest poprawne polaczenie, jesli nie pokazuje nic lub tylko kilka procent tzn. ze cos jest nie tak z kablem lub antena), drugi pasek pokazuje poziom sygnalu czyli czy antena jest dobrze skierowana na satelite.zeby programy odbieraly kazdy z paskow powinien pokazywac minimum 30 procent. W razie problemow prosze pisac postaramy sie cos zaradzic.
monia404

mam moc sygnalu i jakos sygnalu rowna zeru :( Hot Bird 6/7A/8...
Monia
monia404

Macie moze namiary na jakiegos specjaliste, ktory moglby mi pomoc? orientujecie sie, ile taka usluga moze kosztowac?
Monia
MaWi

Post autor: MaWi »

monia404 pisze:Macie moze namiary na jakiegos specjaliste, ktory moglby mi pomoc? orientujecie sie, ile taka usluga moze kosztowac?
Temat juz kilkakrotnie byl walkowany na forum i dorobil sie ponad 20 calkiem smakowitych odpowiedzi. Oto dwie z tzw. "pierwszych z brzegu":

http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=6013
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=5774

Reszta – po wpisaniu odpowiednich parametrow w forumowej funkcji "Szukaj" powinna wyskoczyc sama :)
gabuniar

Post autor: gabuniar »

witam! czy mozecie cos doradzic?!!!! mamy polsat cyfrowy i nie mozemy zlapac sygnalu. Przeprowadzilismy sie i w nowym miejscu nie mozemy zlapac sygnalu. Nic nie lapie, nawet nie ma szumu. Co moze byc przyczyna? Aaaa abonament mamy oplacony. Meczymy sie juz od tygodnia, pomozcie.
iwonau

Post autor: iwonau »

Sprawdzcie w Menu jakosc sygnalu, instrukcje sa podane wyzej. Prawdopodobnie wystarczy pokrecic antena.
gabuniar

pozyczylismy stary analogowy dekoder od znajomych, bo tak latwiej zlapac sygnal (napewno dziala, bo sprawdzalismy u nich) ale nie mamy wogole sygnalu. Probowalismy tez spr czy na antenie sasiadow cos zlapiemy (oni maja na kanaly portugalskie ustwione) i tez nic nie mielismy. Stawiam wodke i bigos jak ktos pomoze
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Nie za bardzo rozumiem, co przetestewoaliscie u sasiadow z tymi kanali portugalskimi? Receiver czy antenne czy jak?

Problemem, ze nie macie sygnalu, moze byc zla konfgiruacja odbiornika, ktory trzeba recznie nastawic na odpowiedniego satelite (jesli odbiornik ma nastawiony jako "default" Astre a wy ustawiliscie antene na Eutelsat, to nawet przy super ustawieniu odbiornik bedzie pokazywal ze nie ma sygnalu, bo on oczekuje sygnalu z innego satelity). Nie wiem, z czego nadaje Polsat, ale chyba tez z Eutelsat, nastawcie w odbiorniku satelitarnym (z reguly "wejsie A: satelita---> i tam jest wybor wszystkich po kolei) odpowiedniego satelita i szukajcie dopiero wtedy sygnalu
adam4403

Post autor: adam4403 »

Może nie jestem wielkim specem od anten satelitarnych ale swego czasu ustawiałem znajomym anteny do odbioru programów satelitarnych.Poza tym mam ze sobą urządzenie do wyszukiwania sygnału satelitarnego.W wolnym czasie mogę spróbować pomóc.
gabuniar

i nadal nic :(
adam4403

Proszę zadzwonić to może spóbuję pomóc oczywiście nieodpłatnie.Mój numer 621166089
gabuniar

no jest tv!!! adas pomogl!!! :)
adam4403

Ciesze sie ze moglem pomoc.Zreszta milo bylo poznac tak fajnych ludzi,no i obiadek pycha.Dziekuje i pozdrawiam.Mam nadzieje ze spotkamy sie na planowanej imprezce:-))
ODPOWIEDZ