Wędkowanie nad moselką
Moderator: LuxTeam
- michal1993
Wędkowanie nad moselką
Witam Mam do was pytanie.Czy ktoś wie czy aby móc wędkować nad moselką potrzebne są jakieś pozwolenia, karty wędkarskie ? Ja wiem że jest okres w którym niemożna łowić tam ryb ale czy jeżeli akurat jest sezon w którym można wędkować to potrzebne są pozwolenia jakieś czy wystarczy kij i żyłka ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi ;]
Z góry dziękuje za odpowiedzi ;]
niestety w tym kraju nawet trzeba miec pozwolenie na oddychanie
http://www.ont.lu/spor-fr-10-81.html
http://www.ont.lu/spor-fr-10-81.html
- michal1993
Nad Mozela to moze nie byc tak latwo, ale nad Sura sprawa wyglada tak, ze niektore jej odcinki naleza prywatnie do przyleglych kampingow lub hoteli. W tej czesci prywatnej pozwolenie wydaje wlasciciel (oczywiscie za oplata) i wtedy mozesz lowic do woli, a raczej za tyle, za ile zaplaciles. Znam co najmniej dwa miejsca na Surze, gdzie takie cos zalatwia sie od reki - Wilspull oraz Bourscheid-Moulin. Wchodzisz, mowisz na recepcji o co ci chodzi, wypelniasz formularz, dostajesz w zamian lokalna karte wedkarska oraz instrukcje – skad dokad jest ich teren wedkarski oraz ile masz prawo zlowic czego. I mozesz od razu moczyc kija.
Aha, jest jeszcze trzecie, ale to nie jest rzeka tylko sztucznie zarybiany staw – Mecheler Etang, wbrew nazwie wcale nie jest w Michelau tylko u ujscia Doliny Gornej Sury, a wiec prawie w Erpeldange.
A moze nad Mozela jest podobnie? Tego nie wiem.
Aha, jest jeszcze trzecie, ale to nie jest rzeka tylko sztucznie zarybiany staw – Mecheler Etang, wbrew nazwie wcale nie jest w Michelau tylko u ujscia Doliny Gornej Sury, a wiec prawie w Erpeldange.
A moze nad Mozela jest podobnie? Tego nie wiem.
- michal1993
permis de pêche
tak, karte wedkarska, czyli 'permis de peche' trzeba wyrobic w lokalnym 'Commissariat de district' i uiscic stosowna oplate.
Oplata zalezy od tego czy lowi sie na wodach wewnetrznych czy wodach granicznych oraz od tego czy lowi sie z lodki czy z brzegu.
Aha, do wyrobienia karty potrzebne jest zaswiadczenie o niekaralnosci 'extrait de casier judiciaire'! Nie zartuje
Co jeszcze? Jesli chodzi o ryby z Mozeli, to nie polecalbym jesc ich czesto bo kumuluja w miesniach rozne chemikalia, ktorych niestety w Mozeli nie brakuje.
Kazdy gatunek, tak jak w Polsce ma tez swoj wymiar i okres ochronny, przy czym jest on inny na wodach wewnetrznych i granicznych (co w tak malym kraju wydaje sie troche smieszne).
Ogolnie Lux jest calkiem dobrym miejscem na ryby Presja wekarska jest znikoma, mimo ze dobrych miejsc jest niezbyt wiele.
Polamania kija!
Oplata zalezy od tego czy lowi sie na wodach wewnetrznych czy wodach granicznych oraz od tego czy lowi sie z lodki czy z brzegu.
Aha, do wyrobienia karty potrzebne jest zaswiadczenie o niekaralnosci 'extrait de casier judiciaire'! Nie zartuje
Co jeszcze? Jesli chodzi o ryby z Mozeli, to nie polecalbym jesc ich czesto bo kumuluja w miesniach rozne chemikalia, ktorych niestety w Mozeli nie brakuje.
Kazdy gatunek, tak jak w Polsce ma tez swoj wymiar i okres ochronny, przy czym jest on inny na wodach wewnetrznych i granicznych (co w tak malym kraju wydaje sie troche smieszne).
Ogolnie Lux jest calkiem dobrym miejscem na ryby Presja wekarska jest znikoma, mimo ze dobrych miejsc jest niezbyt wiele.
Polamania kija!