wybory

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

AD pisze:tak, tak - zachęcam (jeśli to ma w ogóle jakiś wpływ)
Masz na myśli wybory czy zachęcanie?
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
AD

Post autor: AD »

Eeeee, Wilkusie, wszystko jedno ;)... (choć chodziło o zachęcanie). Złośliwie napisałam, bo śmieszą mnie i takie posty jak liberała, i agitacja (jakos miejsce nie-to i wydaje mi sie naiwna), i składanie deklaracji na T-shirtach (itp. drobne pajacowanie) ;) Nie traktuję tego poważnie. Zagłosuję na tego, czy tamtego... - wolę dyskusje w ktorych jest jakaś treść (a jesli jeszcze poparta pewną wiedzą, łooo!) <lol>

No ale, każdy jest inny, "wolnoć Tomku..." ;) Za to sam temat wyborów - istotny.
liberal

wybory

Post autor: liberal »

Witam AD,

Dziekujemy za Twoj feedback i zachecanie do wziecia udzialu w wyborach. Im wiecej glosuje tym lepiej:)
Demokracja daje nam zagwarantowane prawo do wyrazania swoich opinii i to jest piekne takze na tym forum:)
Jesli oczywiscie chcesz rozwinac swoja opinie dlaczego chce zaglosowac na swojego kandydata a nie innego to tutaj bedzie to super miejsca do rozpoczecie tego

Jaka bylaby to interesujaca debata merytoryczna:)

Milego dnia,

Liberal
AD

Post autor: AD »

Tak, tak, Liberał, tak. Snopki siana... Jedzą krowy... Chałupy przykryte okapem. O! Pies na uwięzi... O! Koń... Krowa, kura, kaczka (to ostatnie najbardziej wyborcze <mrgreen> )... Kura, kaczka, drób... Droga... Chyba na Ostrołękę. W tak pięknych okolicznościach przyrody... I niepowtarzalnej... [może nie do końca cytat ale zapożyczone ;)]

Eustachy gdzieś zniknął, Ty - bredzisz... co Wy, razem coś popalacie, czy co? :)
Awatar użytkownika
samotnik

Post autor: samotnik »

Ja się już wstydzę za marszałka... nie ma to jak przypominać Rosjanom, ze Polacy zdobyli kiedyś Moskwę :D
Naprawdę marszałek jest super mężem stanu i ma tak wielka kulturę i ogładę polityczną....
Chyba wole dowcip JKM'a :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

kulture ma na pewno....co do polityki...to w tej dzungli doprawdy trudno sie poruszac.....trzeba miec tez to "cos"....spora doze bezczelnosci, tupetu, braku skrupulow....fakt, tego mu byc moze brakuje....tak jak i premierowi (obecnie przewodniczacemu PE) Buzkowi kiedys.....
liberal

wybory

Witaj AD,

Znam ten film, bardzo dobry i kultowy REJS, ogladalem go kilka razy:)

Witaj samotnik,

Wiesz wszystkim sie male wpadki moga przydazyc i tak stalo sie tamtym razem w Moskwie.
Ja sadze tak jak Ty, ze kilka lat Marszalkowania nadaje mu przewage. Procentowac moze bardzo na stanowisku Prezydenta jego zdolnosc do kompromisu i konsensusu oraz spokojne podejscie do rozwiazywania klotni politycznych miedzy roznymi partnerami politycznymi. Tam mi sie jawi z perspektywy jego dzialalnosc obecna jako Marszalka.

A dowcip masz racje JKM jest tez fajny:) hehe
Dominika25

Post autor: Dominika25 »

AD, jak to na Kaczynskiego? Prosze Cie :D Jak wygra to dopiero bedzie obciach!
Dominika25

Post autor: Dominika25 »

I jeszcze cos do Yody: moze rzeczywiscie czasami troche brak mu oglady, ale przynajmniej jest dobrym i uczciwym czlowiekiem. a nie to co kaczynski - jego przez cale zycie zadna baba nie chciala <lol>
Michello

Post autor: Michello »

Dominika25 pisze:AD, jak to na Kaczynskiego? Prosze Cie :D Jak wygra to dopiero bedzie obciach!
Cool myslisz...:) a walnelas juz dowod swojej babci?
"If you think you can, you can, if you think you can't - you're right..." Henry Ford
liberal

dowod

A do mnie babcia zadzwonila i podyskutowalismy o wyborach sobie.

Dowod moja babcia zawsze ma zawsze przygotowany i przy sobie.

Milego dnia,
tommy.b

Post autor: tommy.b »

Liberał, skoro tak się rozczytujesz w Miltonie Friedmanie - to dlaczego głosujesz na p. Komorowskiego?! Przypomnę Ci, że Friedman był nie tylko liberałem gospodarczym, ale też i jasno precyzował rolę państwa - którego sensem istnienia w ogóle jest stanie na straży rozwoju wolnego rynku - zarówno poprzez stymulację wewnętrzną i zdecydowaną politykę zewnętrzną. A do tych rzeczy trzeba mieć te... no... :)

I gdy sobie poczytam w prasie krajowej że środowisko PO, Wyborczej, TVN czy Polityki głośno przytakuje za każdym razem, gdy w trzecioligowej gazetce z Niemiec, Belgii czy Francji napiszą coś krytycznego na byłego prezydenta, były rząd, czy teraz opozycję, to zawsze sobie zadaję pytanie - czy oni, kurka wodna, w ogóle rozumieją co to jest racja stanu?!

Weźmy inny przykład - mieszkasz tu, jak twierdzisz, już kilka lat - porównaj sobie teraz polskie komentarze i rozpowszechniane w Polsce poglądy na temat tego jak wygląda życie na Zachodzie z rzeczywistością. Na przykład: W światopoglądzie, w traktowaniu Cię jako pracownika i klienta, w tym, czym jest czas wolny itd itp. Widzisz różnice? Bo ja tak.

I boję się bardzo, że przez Twój wybór i Tobie podobnych będą się jeszcze one pogłębiać. No ale cóż, mnie tu nie płacą za agitację i nie mam już 20 lat...

Ale zawsze jak słyszę debatę przedwyborczą, patrzę potem jak ludzie głosowali i jak narzekają przypomina mi się - nie wiedzieć czemu - taki stary, dobry dowcip:

Śniadanie. Trzech kolesi w pracy je kanapki.
Anglik:
- Ech, znowu z szynka, nienawidzę kanapek z szynką. Jak jutro dostanę z szynką, to wyskoczę przez okno.
Francuz:
- Ja mam znowu z serem. Jak jutro dostanę z serem to tez skoczę przez okno...
Polak:
- O żesz, ja mam znowu z dżemem. Jak jutro dostanę z dżemem to wyskoczę z okna!
Na drugi dzień wszyscy dostali z tym samym co poprzednio i wyskoczyli przez okno, pozabijali się...
Na wspólnym pogrzebie...
Żona Anglika:
- Byliśmy takim wspaniałym małżeństwem. Dlaczego nie powiedział, że nie chce kanapek z szynką?
Żona Francuza:
- U mnie to samo, mógł powiedzieć choćby słówko...
Żona Polaka:
- Ja to nic nie rozumiem. Przecież on sam sobie robił kanapki do pracy...

Liberał - życzę Ci żebyś dobrze wybrał i pamiętaj, że Komorowski to nie Tusk. I nie daj się chłopie wmanewrować w tzw. wybór mniejszego zła. To znaczy zagłosować na Komorowskiego, żeby nie wróciła wizja IV RP. To już chyba będzie lepiej, żebyś nie szedł do wyborów...

PS.: Hehe. A zauważyliście Koleżanki i Koledzy, że Ci wszyscy co to tak nagabują za panem Komorowskim zarejestrowali się tu nie wcześniej jak w maju tego roku - to tak na marginesie.
tommy b
liberal

Witam Tommy,

Dziekuje za wiadomosc
Glosowac bede na Marszalka Komorowskiego wlasnie dlatego ze sadze, ze jest on w stanie stac na stazy wolnego rynku i jego rozwoju. I ma to tego predyspozycje wbrew opiniom:)
Jesli chodzi o racje stanu to jestem przekonany ze Marszalek ma poczucie
i zrozumienie dla racji stanu co juz mozna bylo zauwazyc wiele razy w roli np. Ministra Obrony Narodowej itd.

Jesli chodzi o moj staly pobyt tutaj, to jest juz 3 lata ale od 2003 przyjezdzalem na staze wakacyjne. I tak sie zasiedzialem na stale tutaj:)

Ja powiem Ci sczerze ze nie boje sie ze moj wybor i innych takich jak jak moze spodowac poglebianie sie roznic o ktorych piszesz w swojej wypowiedzi. Bedzie wrecz przeciwnie.

Mi tez nie placa za agitacje, to jest moja suwerenna decyzja o wspieraniu tego czy tamtego kandydata, jestem politycznie wyczulony od dawno I tak zostalo. Staram sie wybierac kandydata zawsze ktora ma sile popchnac kraj do przodu i nie blokowac go.

Nie wybieram zadne mniejsze zlo, ja wybieram pewna przyszlosc aby w koncu Prezydent mogl z rzadem wspolpracowac i nie bylo dobrze znanej “wojny na gorze”.

Bylem juz wczesniej tutaj zarejestrowany juz jakies 3 lata temu, i od roku sie nie logowalem, a potem zalozylem sobie nowy login;) I tak sobie pisze
Michello

Post autor: Michello »

liberal pisze:Witam Tommy,

Dziekuje za wiadomosc
Glosowac bede na Marszalka Komorowskiego wlasnie dlatego ze sadze, ze jest on w stanie stac na stazy wolnego rynku i jego rozwoju. I ma to tego predyspozycje wbrew opiniom:)
Jesli chodzi o racje stanu to jestem przekonany ze Marszalek ma poczucie
i zrozumienie dla racji stanu co juz mozna bylo zauwazyc wiele razy w roli np. Ministra Obrony Narodowej itd.

Jesli chodzi o moj staly pobyt tutaj, to jest juz 3 lata ale od 2003 przyjezdzalem na staze wakacyjne. I tak sie zasiedzialem na stale tutaj:)

Ja powiem Ci sczerze ze nie boje sie ze moj wybor i innych takich jak jak moze spodowac poglebianie sie roznic o ktorych piszesz w swojej wypowiedzi. Bedzie wrecz przeciwnie.

Mi tez nie placa za agitacje, to jest moja suwerenna decyzja o wspieraniu tego czy tamtego kandydata, jestem politycznie wyczulony od dawno I tak zostalo. Staram sie wybierac kandydata zawsze ktora ma sile popchnac kraj do przodu i nie blokowac go.

Nie wybieram zadne mniejsze zlo, ja wybieram pewna przyszlosc aby w koncu Prezydent mogl z rzadem wspolpracowac i nie bylo dobrze znanej “wojny na gorze”.

Bylem juz wczesniej tutaj zarejestrowany juz jakies 3 lata temu, i od roku sie nie logowalem, a potem zalozylem sobie nowy login;) I tak sobie pisze
Drogi kol. Liberale,
ciesze sie ze troche oszlifowales swoje wypowiedzi ( w porownaniu z tym twoim wejsciem smoka.. czytaj tania propaganda inicjujaca watek).

Caly czas uwazam jednak to co piszesz za b. ogolne banialuki (w porownaniu z podejsciem do tematu kol Tommy'ego czy Pandy).

Czy wiesz, ze mozna byc liberalem i patriotą zarazem? liberalem i osoba wierzącą? liberalem i zwolennikiem rozliczenia przeszlosci z roznego rodzaju kapusiow (duza czesc przechcila sie z czerownych na tzwe. liberalow - fyi)? liberalem gospodarczym i konserwatystą w podejsciu do historii i tradycji? liberalem godpodarczym i przeciwnikiem tzw. "spoleczenstwa postepowego"?

Spojrz na wpis Twojego starszego kolegi o nicku daredevil (tez liberal)

http://daredevil.salon24.pl/193839,tani ... orowskiego
"If you think you can, you can, if you think you can't - you're right..." Henry Ford
tommy.b

Post autor: tommy.b »

No cóż, Liberał, w takim razie gratuluję społecznego zaangażowania - szanuję to i popieram, bo to niezwykle cenna cecha. Jak się kiedyś spotkamy w niedzielne, słoneczne popołudnie na Knudlerze to być może i - pomimo różnic światopoglądowych - hehe - wypijemy coś z miejscowych trunków. Co preferujesz?
tommy b
ODPOWIEDZ