Spotkanie w lesie

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

MaWi

Spotkanie w lesie

Post autor: MaWi »

Wybralismy sie wczoraj cala rodzinka na spacerek po okolicznych lasach i pagorkach. W drodze powrotnej na jednej z przepieknych lesnych sciezek, o zmroku napotkalismy bardzo interesujacego przechodnia. Udalo nam sie nawet zrobic mu zdjecie. A myslalem, ze takie stwory, w dobie dziur ozonowych, kontaminacji gleby i powszechnego skazenia wod, mozna spotkac juz tylko w bajkach z minionych wiekow!
Załączniki
salamandra.jpg
Awatar użytkownika
aleksandra12b

Post autor: aleksandra12b »

bardzo przystojny jegomosc :D
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Piękna i "wypasiona" salamandra plamista. Twój obronny jeż ogrodowy mogłby ją capnąc.
Awatar użytkownika
eustachy

Re: Spotkanie w lesie

Post autor: eustachy »

Szczęściarze !

Ja kilkakrotnie widziałem Padalca zwyczajnego.
Tez interesujący, choć nieruchawy :)
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

ostatnio widzialem taka w bieszczadach pare lat temu. jeszcze nie wymarly.
MaWi

Post autor: MaWi »

eustachy pisze:Ja kilkakrotnie widziałem Padalca zwyczajnego.
Padalec to mieszka u nas w ogrodzie pod korzeniami starego jasminowca. Nazywamy go Fredek i chyba nawet polubil to imie :) Ale salamandry plamistej nie widzialem jeszcze nigdy w zyciu, wiec rozumiecie zapewne, ze moje emocje siegnely zenitu, kiedy zobaczylismy ja tak zwyczajnie przechodzaca w poprzek sciezki. Co ciekawsze wcale sie nas nie przestraszyla, tylko dalej kontynuowala spokojny spacer, dajac sie obfotografowac z kazdej strony.

Ja w ogole jestem zdumiony taka iloscia dzikiej przyrody, jaka otacza czlowieka w Ardenach ze wszystkich stron. Kilka tygodni temu spotkalem na drodze na skraju wsi... borsuka! Niestety nie mialem wtedy przy sobie aparatu fotograficznego :(
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

takie plamiaste cuda jeszcze za starych dobrych czasów to i w górach opawskich można było spotkać na szlaku...

a co do domoych zwierzątek - u nas pod schodami zadomowił sie pająk, dzieciaki nazwały go Fredek ( <mrgreen> ), no i teraz jak za każdym razem zabijemy pająka co nam sie po domu niezaproszony szwęda to ryk wniebogłosy, że Fredkowi rodzine ubijamy.... A Fredek rośnie i rośnie....
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Borys

Post autor: Borys »

A ja ostatnio w lesie mialem zupelnie inne spotkanie i tez wzbudzilo ono mnostwo emocji - przy tej okazji najadlem sie i napilem do syta.

Spotkalem Piastdp , Kajapapaja , Digilante , zone Digilante , Guske , Wojtka , Felo , Gabrjela i dzieci wlasnie wymienionych. Malo brakowalo spotkalbym Pande ( tak tak w lasach Luksembuzrga czasem pojawiaja sie Pandy! ) ale tato Panda byl zajety opieka nad mama Panda ktora opiekowala sie malym Pandziatkiem - gatunek zagrozony ale te luksemburskie Pandy widac wiedza jak temu zaradzic.
ODPOWIEDZ