Plener fotograficzny

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

wow, jaka reklama Nikona! <lol>
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Gabriel, moze w tym jakas racja. Patrzac na D200, ilosc samych guzikow na obudowie jest, mozna by powiedziec, imponujaca ;) Okolo 40 do 50 procent zdjec robie na Idioten Auto, ale, to juz po wielu testach i po regulacji kilku ustawien (najwazniejsza ostrosc, ktora w D200 jest kiepska, itd itd). Reszte to raczej robie bardziej na manual, bo jak pisalem, uwielbiam wnetrza kosciolow, i witraze, a do tego trzeba dobre kilka rzeczy ustawic. Czy mowisz ze Canon w takich sytuacjach i na Idioten Auto zrobi lepsze? To ciekawe.

Z drugiej strony, kupowac D200, lub D300, lub 5D aby robic zdjecia wylacznie na auto to strata kasy. Mysle ze z tym sie wszystcy tu zgodzimy? ;)

Tr0n - co do sprobowania objektywu to bylbym chetny. Jak juz jestes "prawie fentange" to moze byc wpadl na whiskacza i bysmy spedzili wieczor porownojac nasze fallicznie zastepujace zabawki <mrgreen> Po co mi 17 calowy czlonek jak mam Nikona 18-200 VR!
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
Tr0n

Post autor: Tr0n »

gabrjel pisze:D200 -> D80 bo w D200 załatwiłem migawkę i naprawa trwała ze 4 miechy to po 3 pierwszych tygodniach się zbuntowałem i wypożyczyli mi D80 a jak po 4 miechach przysłali D200 to i o D80 się nie dopominają bo zażądałem wymiany na D300, którego jak mi siadła migawka znowu w D200 w końcu dostałem...
Khem khem, wiesz starymi Nikkorami i Jeszcze D2X to mozna było rzeczywiście gwoździe przybijać ale już teraz daj spokój, kup młotek

PS. Co ty z tym aparatem robiłeś? Może chciałeś filmy kręcić w wysokiej rozdzielczości???
Pozdrawiam
Tr0n
Awatar użytkownika
Tr0n

digilante pisze:Gabriel, moze w tym jakas racja. Patrzac na D200, ilosc samych guzikow na obudowie jest, mozna by powiedziec, imponujaca ;)
NO i dobrze, nie muszę co chwila włazić do menu, uwielbiam ergonomie Nikona
digilante pisze:Z drugiej strony, kupowac D200, lub D300, lub 5D aby robic zdjecia wylacznie na auto to strata kasy. Mysle ze z tym sie wszystcy tu zgodzimy? ;)
Yes, Yes, Yes - jak mawia polski wieszcz
digilante pisze:Tr0n - co do sprobowania objektywu to bylbym chetny. Jak juz jestes "prawie fentange" to moze byc wpadl na whiskacza
OK, bo ja codziennie na budowie jestem, zadowalam się raczej soczkami bezalkoholowymi
digilante pisze:bysmy spedzili wieczor porownojac nasze fallicznie zastepujace zabawki <mrgreen> Po co mi 17 calowy czlonek jak mam Nikona 18-200 VR!
Wybacz, jestem żonaty <mrgreen>
Pozdrawiam
Tr0n
Awatar użytkownika
Tr0n

szymbi pisze:wow, jaka reklama Nikona! <lol>
Kolega od Soniaka ?? sio, sio <bije>
Pozdrawiam
Tr0n
Awatar użytkownika
digilante

A myslis ze mi sie slina nie leje od czasu jak tylko dowiedzialem sie ze wyszly na rynek. Czekam tylko az zona zacznie pracowac... Kupi mi... ;) Chce ten 24mm - z takim to by mozna zrobic piekne zdjecia w katedrach, tylko ze f3.5 i bez VR... ciezko bedzie, bo generalnie nienawidze ISO 400 lub ISO 800 bo w D200 troche to spieprzyli... a aby teraz wziasc dobre zdjecie w katedrze na ISO 200, f3.5, 1/20 lub nawet 1/10 sec to bede musial nauczyc sie serce sobie zatrzymywac.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Tr0n pisze:Na 75% jak Bamaza weźmie D200 z obiektywem 24-70 i lampą to po 10 minutach powie "Dziękuję ale chyba was pogrzało jak ja mam robić tym zdjęcia" - Bamaza bez obrazy - chodzi o wagę takiego zestawu, który z doświadczenia wiem że jest zbyt ciężki dla 98% kobiet
bamaza kompletnie bez obrazy, bo zupelnym neptykiem i ignorantem w tym gronie jestem, czego sie absolutnie nie wstydze, aczkolwiek mi zal, ze tak malo wiem... :)
Z moim zainteresowaniem/umiejetnoscia robienia zdjec jest mniej wiecej tak jak z moja gra w siatkowke czy tenisa - bardzo, bardzo lubie to robic...ale nie mozna powiedziec, ze umiem.... <oops>
Spoko, chlopaki, mozecie tu dyskutowac i przerzucac sie modelami aparatow/obiektywow/danymi technicznymi....mnie to i tak albo niewiele, albo wcale nic nie mowi....Ja to jak kobieta (nie jestem i nigdy nie bylam blondynka!!!) - dla mnie aparat, tak jak samochod, komorka czy komputer - musi byc przede wszystkim - LADNY, a poza tym spelniac pewne niezbedne mi funkcje, a jak on to robi - nie zawsze jestem swiadoma....i jakos zyje z ta nieswiadomoscia... :D
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Chłopcy porównywać chcecie milimetry ?
no najpierw
Ooooooooo... ale pomysl. Gwalt zbiorowy... zapisuje sie!
a teraz zabawa w kto ma większego ?!

nie no!

a co do Idioten Camera to przecie nie ustawiasz do każdej foty czasu/przesłony ręcznie ?
a Idioten Camera to nie tylko czas/przesłona, ale ostrość, focus, EV i kilka innych... zgranie wszystkiego Nikonowi nie wychodzi za dobrze...

co do ostrości to szkło...

a co do czasów to kup statyw.... ALE do kamery studyjnej - taki jebi...nie ciężki (~10kg) - z szkłem 300-800 które same w sobie waży koło 8kg jest extra stabilny (aha do statywu jest przyczepiony obiektyw nie body... przy takie wadze złamało by mi body na pół....
Ostatnio zmieniony 03-07-2008, 13:16 przez gabrjel, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Tr0n pisze:
szymbi pisze:wow, jaka reklama Nikona! <lol>
Kolega od Soniaka ?? sio, sio <bije>
Przepraszam, raczej miało być "antyreklama" (przygody z migawką). A ja osobiście nie jestem stroną w dyskusjach Nikon vs Canon, używam Pentaxa i jestem zadowolony.
Awatar użytkownika
digilante

Tr0n pisze:Wybacz, jestem żonaty <mrgreen>
Ja tez, ale co to ma do rzeczy? <mrgreen>

My prowadzimy dom scisle alkoholowy... no ale moze jaka woda w kranie sie znajdzie. Zona chinska herbatke zrobi ;)
Awatar użytkownika
bamaza42

digilante pisze:a aby teraz wziasc dobre zdjecie w katedrze na ISO 200, f3.5, 1/20 lub nawet 1/10 sec to bede musial nauczyc sie serce sobie zatrzymywac.
...a nie prosciej wyposazyc sie w statyw?.... sory, jak od rzeczy w tym momencie gadam.... :)
Awatar użytkownika
digilante

Gabriel, sorry, ale D200 jest znany ze ma za miekka ostrosc - popatrz nawet w dpreview.com. Generalnie pisza ze kupic i od razu dac ostrosc 1 lub 2 punkty w gore...
Awatar użytkownika
digilante

Bamaza - tak oczywiscie ze statyw bylby rozwiazaniem, ale

1. W wiekszosci kosciolow statywy sa zabronione. Trzeba by pisac miesiace wczesniej do diocezy o pozwolenie.

2. Paryz, 35 stopni, masa ludzi, jestem wykonczony... strasznie niechcialoby mi sie targac statywu, a dobry statyw to ciezki statyw. Takie profesjonalne to 10+ kilo.
Awatar użytkownika
bamaza42

digilante pisze:My prowadzimy dom scisle alkoholowy...
digi - dla scislosci, to chyba Ty prowadzisz dom alkoHolowy (to tak, zeby zapamietac, ze H a nie CH...), bo z tego co pamietam, to Twoja zona raczej nie uzywa.... :D
Awatar użytkownika
digilante

Nie wprowadzaj mnie w depresje Bamaza. Jak ja sie moglem ozenic z kims co tak malo pije. Ale to pewnie dobrze, nie? ;)
ODPOWIEDZ