Podrozy Wuja Matta epizod kolejny

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

MaWi

Podrozy Wuja Matta epizod kolejny

Post autor: MaWi »

Swojego czasu obiecywalem, ze sie obraze i wyjade sobie tam, gdzie diabel mowi bileciki do kontroli. Nie obrazilem sie, choc probowalem... Coz poradzic, malo obrazalski jestem <bezradny> Ale za to udalo mi sie wyjechac.

A dokad? Oto jest (kolejne juz) pytanie! Wszystkich żądnych poznawania swiata i chetnych do wspolnej zabawy – zapraszam. Wszystkich ktorzy wiedza, albo dzieki niecnym administratorskim sztuczkom moga sie nieuczciwie dowiedziec gdzie mnie znowu ponioslo – uprzejmie prosze o milczenie. ;)

Zagadka jak zwykle na poczatku bedzie trudniejsza nieco, ale tez na razie nie bede wymagal zbyt wiele – wystarczy sprecyzowanie jakiegos ogolnowojskowego azymutu – jakie to panstwo, ba – jaki to kontynent, to juz bedzie cos!

Zacznijmy wiec moze od pomnikow, bo narod poznaje sie po tym jakie i komu stawia pomniki :) Tak wiec seria pierwsza – trzy obeliski i jedna hacjenda. Oczywiscie bedzie tez ciag dalszy. Wiec staj tjuned!
Załączniki
Chcialo by sie do Hameryki, nie? ;)
Chcialo by sie do Hameryki, nie? ;)
Kolumb, Kopernik, Don Juan, czy inne licho?
Kolumb, Kopernik, Don Juan, czy inne licho?
Tak zwany &amp;quot;wiecznie zywy&amp;quot;. Sa jeszcze na swiecie, jak sie okazuje. Ja w kazdym razie znalazlem!
Tak zwany &quot;wiecznie zywy&quot;. Sa jeszcze na swiecie, jak sie okazuje. Ja w kazdym razie znalazlem!
Maneken Pis, tyle ze na odwrot. Ciekawe czy tez go od swieta ubieraja w... skafanderek ;)
Maneken Pis, tyle ze na odwrot. Ciekawe czy tez go od swieta ubieraja w... skafanderek ;)
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Bergen, Norwegia? Ta restauracja jest za slawna aby jej zdjecie tak wczesnie pokazywac ;-)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
MaWi

Kurcze, ten-ci mnie zdemaskowal! A mialem te restauracje zostawic na pozniej a na razie dac tylko pomniki... ale cos mnie, kurcze, podkusilo.

No, dobra, to kto wie kto naprawde jest na tych pomnikach (przynajmniej dwoch, bo ten chlopiec, to raczej anonimowy jest)?

I pytanie dodatkowe – kto jest najbardziej znanym i niemal czczonym przez miejscowych Bergenczykiem?

W nagrode za odpowiedz digilante, zamieszczam ponizej kolejne zdjecia. Najpierw moze z lotu ptaka. Kazdy wie, jak na mapie wyglada Norwegia – takie wystrzepione cuś. Ale zobaczyc to naprawde – powiem Wam – robi wrazenie! Zreszta popatrzcie sami:
Załączniki
Prawie jak Siekierkowski ;)
Prawie jak Siekierkowski ;)
A fiordy mi jadly z reki ;)
A fiordy mi jadly z reki ;)
To biale z przodu, to chmury, ale to biale z tylu, to... lodowiec!
To biale z przodu, to chmury, ale to biale z tylu, to... lodowiec!
...fiord w calej okazalosci
...fiord w calej okazalosci
zza chmur, z oddali wylania sie...
zza chmur, z oddali wylania sie...
Awatar użytkownika
digilante

To moze dzis jestem "w pelnej formie"... Czy to nie Edward Grieg, slynny muzyk? <roll>
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

MaWi pisze:W nagrode za odpowiedz digilante, zamieszczam ponizej kolejne zdjecia. Najpierw moze z lotu ptaka. Kazdy wie, jak na mapie wyglada Norwegia – takie wystrzepione cuś. Ale zobaczyc to naprawde – powiem Wam – robi wrazenie! Zreszta popatrzcie sami:
A fiordy - jak fiordy? Jadły ci z ręki? ;)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
MaWi

wilqs72 pisze:A fiordy - jak fiordy? Jadły ci z ręki? ;)
Dokladnie. Jak na zdjeciu powyzej (CIMG2048.JPG -- A fiordy mi jadly z reki ;) ) <lol>
digilante pisze:To moze dzis jestem "w pelnej formie"... Czy to nie Edward Grieg, slynny muzyk? <roll>
No, jestes w formie... Nic nie poradze -- pewnie, ze Edziu! Powiem Wam, ze jak sie tutaj jest i spoglada z perspektywy malego czlowieczka na 700 m sciane fiordu, do ktorej, wsrod drzew i skal male ludziki poprzyczepialy nieporadnie swoje domki, to czlowiek zupelnie inaczej zaczyna odbierac takie hiciory jak "W grocie Krola Gor" czy "Taniec Anitry". Nawet "Trolldog" robi zupelnie inne wrazenie na zwyklym smiertelniku, zagrany u podnoza tych gigantow!

A wracajac do zagadek -- digilante -- jak jeszcze zgadniesz co to za goscie na tych pomnikach powyzej, to nie pozostanie mi nic innego, jak przywiezc ci stad jakas nagrode... w plynie ;)

Dzis wieczorem -- nastepna porcja zdjec, chyba, ze mi internet tutaj odetna (co niestety juz sie zdarzylo). Gdyby mnie odcieli -- wrzuce caly moj fotourobek z Bergen juz po powrocie do Luxa.
Awatar użytkownika
digilante

Oooo... za prezent w plynie to moja energia nie ma konca... wszecz google wszystko wie, tylko trzeba go ladnie poprosic:

Wiec ten trzeci pomnik to Ludvig Holberg, http://en.wikipedia.org/wiki/Ludvig_Holberg, i byl pisazem.

A ten drugi, "mlodszy" pomnik to Christian Michelsen, przeszly pierwszy minister. Pomnik stoi w "bypark" niedaleko nowego ratusza.

No.
ODPOWIEDZ