Strona 3 z 5

: 06-09-2013, 15:53
autor: ogrodniczka
jakiegoś szału kulinarnego dziś dostałam.
Rano tarta ze śliwkami, potem barszcz czerwony czysty i teraz krokiety z kapustą i grzybami.
chyba trzeba jakiś wątek z łatwymi, dobrymi przepisami założyć.

: 06-09-2013, 16:21
autor: bamaza42
<lol> masz jakas sprawe do extreeme?.... <mrgreen>

: 06-09-2013, 18:38
autor: bamaza42
Biała pisze:Mam nadzieję, że będą śliwki
To jak juz zgłębisz temat, to daj znać, ok?

: 06-09-2013, 19:27
autor: bamaza42
ogrodniczka pisze:a na quiche macie jakiś fajny przepis?
to jeszcze raz, teraz przepis:
Quiche lorraine

Składniki

Ciasto brisée:250g mąki
125g masła lub margaryny
1 żółtko („facultatif”)
Szczypta soli
100(?) ml (1dl) b. zimnej wody

Wypełnienie: 3 jajka
1 op. Śmietany (crème fraîche) – 125g
150 g „lardons” czyli pokrojonego boczku/bekonu (albo szynki, ale klasyczny z boczkiem)
Tarty ser – gruyer albo ementaler (z gruyerem jeszcze nie próbowałam)
Sól (odrobina) i pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Prygotowanie ciasta brisée:
Włożyć do salaterki mąkę i miękkie masło pokrojone w kawałki. Mieszać/zagniatać koniuszkami palców aż do uzyskania sypkiej mieszanki. Dodać sól i żółtko, wymieszać, dodać wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę i dać „odpocząć” w lodówce 30 do 120 minut.

Rozgrzać piekarnik do 220 C.
Rozwałkować ciasto, wyłożyć do formy na tarte. Podpiec - 10 minut.

Wypełnienie: Rozbić (ubić) jajka w naczyniu. Dodać śmietanę, boczek i ser, mieszając. Posolić,
popieprzyć do smaku, dodać szczyptę gałki.
Wyjąć tarte z piekarnika, wylać nadzienie. Piec ok. 25 minut.

Dégustez votre quiche lorraine chude ou froide, Alec un verre de vin blanc.

To jest "klasyka"
Ja robię jeszcze wariacje, boczek/szynkę zastępując - łososiem wędzonym i koperkiem (zamiast gałki), albo w wersji vega - porem w cienkich plasterkach, sparzonymi w lekko osolonym wrzątku...możliwości wariacji są (prawie) nieograniczone. Wielkie pole dla kreatywności kulinarnej! ;)

: 07-09-2013, 10:41
autor: aniah
zachecona licznymi przepisami wczoraj wyprobowalam ten proponowany przez anwi http://babeczka.zuzka.pl/...to-ze-sliwkami/ i zdecydowanie polecam
ogrodniczko to wydaje sie byc to czego szukasz- "przepis na mięciutkie, pachnące, zółciutkie ciasto ze słodką sliweczką"

: 07-09-2013, 18:18
autor: ogrodniczka
dzięki aniah, poprzednia tarta juz zjedzona (znajomi), jutro nawiedzają nas kolejni więc na magiel towarzyski idzie babeczka zuza. Dam znać jak poszło :)
Bamaza dzięki z a przepis na quiche. śliwki w Steinsel od 12 go wrzesnia. Drzewa się już uginają.

: 07-09-2013, 21:18
autor: Biała
ogrodniczka pisze:śliwki w Steinsel od 12 go wrzesnia. Drzewa się już uginają.
Napisali na petitweb, że od dzisiaj można zbierać:

Du 7 septembre au 13 octobre
Cueillette des pommes
http://www.petitweb.lu/blocnotes/agendabis.htm

pojechaliśmy na darmo, na płocie napisane, że od 12-tego. :( Następnym razem trzeba będzie jednak "lokalsów" na zwiad najpierw wysłać ;)

: 07-09-2013, 22:16
autor: bamaza42
ogrodniczka pisze:śliwki w Steinsel od 12 go wrzesnia
kurcze, szkoda...12-tego wyjezdzam, wracam 25...moze jeszcze cos zostanie?... <bezradny>

: 08-09-2013, 06:32
autor: ogrodniczka
ta babka zuzy...
dodatek oleju? o to bedzie dobre? maslo mi sie dobrze kojarzy - zastanawiam sie czy mozna zamienic na masło...
dzis "lecę" przepis Danki dopóki sie nie upewnię że z tym olejem jest rzeczywiście smaczne.
Jest????

: 08-09-2013, 15:37
autor: aniah
ja zrobilam dokladnie wg przepisu czyli z dodatkiem oleju i wyszlo znakomicie- jedynym moim suplementem bylo 1/2 fiolki aromatu waniliowego

: 09-09-2013, 05:47
autor: ogrodniczka
No cóż, a ja zrobiłam ciasto Danki.
chyba mam "czarny palec kulinarny" ponieważ wyszło niedobrze.
Trzymałam się przepisu i ciasto nie wyszło rzadkie tylko bardzo gęste. Czy 3 szklanki mąki to nie za dużo? Wręcz wkręcało mi się w firletki mixera (najpierw ubijałam białka na najwyższym biegu, ale mąkę i potem masło wmieszałam na najniższych obrotach.
Chyba ciasto przetrzymałam za długo ponieważ spód był twardy a ciasto nie było pulchne. Piekłam, w 180 stopniach godzinę. Cukru dałam szklankę ale nawet mało słodkie wyszło choć zawsze daję najniższą możliwą dozę cukru.
I tak je zjedliśmy całe, ale zastanawiam co zrobiłam zle?

no to teraz to z olejem...

: 09-09-2013, 07:55
autor: anwi
Tak ogrodniczko, olej i maślanka, a ciasto naprawdę łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne :-)

: 09-09-2013, 14:22
autor: danka44
ogrodniczka pisze:No cóż, a ja zrobiłam ciasto Danki.
chyba mam "czarny palec kulinarny" ponieważ wyszło niedobrze.
Och, szkoda :( Kilka dni temu robiłam i gdybym wiedziała, że ktoś zechce je piec, to bym zrobiła zdjęcia z poszczególnych etapów i efektu końcowego.

: 09-09-2013, 16:12
autor: asiunia
Jak zyje nie robilam ciasta ze sliwkami, bo za nimi nie przepadam. Ale tak mnie zainspirowalyscie, ze nie moglam sie powstrzymac. Upieklam czczoraj przepis anwi i wyszlo bardzo dobre. Maslanki nie mialam wiec dodalam kefir. Rewelacja. Uwazam, ze duze ciasto wychodzi z tej ilosci skladnikow, mieciutkie i wyrosniete. Juz teraz tylko ciasta sliwkowe bede piekla;)

: 09-09-2013, 16:12
autor: ogrodniczka
No coś Ty, ciasto już zjedzone i dzięki za przepis ale zastanawiam się dlaczego takie gęste wyszło..

kefir mi wypili więc dziś odpalam ciasto Białej.
no nie asiunia , jestem zazdrosna!!! <beczy>