ogrodniczka pisze:a na quiche macie jakiś fajny przepis?
to jeszcze raz, teraz przepis:
Quiche lorraine
Składniki
Ciasto brisée:250g mąki
125g masła lub margaryny
1 żółtko („facultatif”)
Szczypta soli
100(?) ml (1dl) b. zimnej wody
Wypełnienie: 3 jajka
1 op. Śmietany (crème fraîche) – 125g
150 g „lardons” czyli pokrojonego boczku/bekonu (albo szynki, ale klasyczny z boczkiem)
Tarty ser – gruyer albo ementaler (z gruyerem jeszcze nie próbowałam)
Sól (odrobina) i pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Prygotowanie ciasta brisée:
Włożyć do salaterki mąkę i miękkie masło pokrojone w kawałki. Mieszać/zagniatać koniuszkami palców aż do uzyskania sypkiej mieszanki. Dodać sól i żółtko, wymieszać, dodać wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę i dać „odpocząć” w lodówce 30 do 120 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220 C.
Rozwałkować ciasto, wyłożyć do formy na tarte. Podpiec - 10 minut.
Wypełnienie: Rozbić (ubić) jajka w naczyniu. Dodać śmietanę, boczek i ser, mieszając. Posolić,
popieprzyć do smaku, dodać szczyptę gałki.
Wyjąć tarte z piekarnika, wylać nadzienie. Piec ok. 25 minut.
Dégustez votre quiche lorraine chude ou froide, Alec un verre de vin blanc.
To jest "klasyka"
Ja robię jeszcze wariacje, boczek/szynkę zastępując - łososiem wędzonym i koperkiem (zamiast gałki), albo w wersji vega - porem w cienkich plasterkach, sparzonymi w lekko osolonym wrzątku...możliwości wariacji są (prawie) nieograniczone. Wielkie pole dla kreatywności kulinarnej!