DO PANÓW ELEKTRYKÓW

Wszelkie dyskusje typu OffTopic

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
kasiulkapl

DO PANÓW ELEKTRYKÓW

Post autor: kasiulkapl »

Czy ktos moze powiedziec co to moze byc: w trzy pietrowym budynku nagle na 2 pietrze nie ma pradu w niektorych obwodach jak np. gorne oswietlenie i niektore gniazdka; gdy tymczasem w mieszkaniu na parterze jest prad w oswietleniu gornym i w niektorych gniazdkach. Wszystkie bezpieczniki sa ok i w mieszkaniach, i centralne w piwnicy. Potem nagle prad pojawia sie wszedzie zeby po paru godzinach zniknac, tym razem z niektorych gniazdek, po czym pojawia die znowu ale tylko w niektorych gniazdkach, a wszystkie bezpieczniki sa nadal ok. Czy ktos potrafi to wyjasnic?
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Gdzieś przewód nie został poprawnie złączony....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
soltuś

Post autor: soltuś »

Brak styku najprawdopodobniej na zasilaniu bezpieznika
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

tiaaa...ale ktorego bezpiecznika?...raz jednego, potem innego?...
Jaki przewod?.... ;) Przeciez w temacie napisane, ze do elektrykow....
Zglosilo sie LEO, ze to problem po ich stronie...ale nadal nie rozumiem, jak to mozliwe?...przeciez oni prad dostarczaja tyko do budynku, wydawalo mi sie ze nie moga wylaczac raz jednego, raz innego obwodu wew budynku - ba! mieszkania...bo co dziwne, w poszczegolnych mieszkaniach wylaczaja sie rozne obwody...Ale zagadka!
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

bamaza42 pisze:Zglosilo sie LEO, ze to problem po ich stronie...ale nadal nie rozumiem, jak to mozliwe?...przeciez oni prad dostarczaja tyko do budynku, wydawalo mi sie ze nie moga wylaczac raz jednego, raz innego obwodu wew budynku - ba! mieszkania...bo co dziwne, w poszczegolnych mieszkaniach wylaczaja sie rozne obwody...Ale zagadka!
myślę, że kluczem do rozwiązania zagadki jest hasło trójfazowy przesył prądu
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
bamaza42

byc moze....ale mozliwym jest, ze do kazdego mieszkania w budynku trafia inna z 3 faz?.... troche to dla mnie abstrakcyjne...
MaWi

Post autor: MaWi »

bamaza42 pisze:ale mozliwym jest, ze do kazdego mieszkania w budynku trafia inna z 3 faz?.... troche to dla mnie abstrakcyjne...
ja tam elektrykiem nie jestem, ale wiem, ze to jak najbardziej mozliwe. Prad jest przesylany z elektrowni trojfazowo. Najczesciej juz w rozdzielni w budynku nastepuje rozdzielenie na poszczegolne fazy i to co masz w gniazdku czy w zarowce na suficie to prad 1-fazowy, pochodzacy z jednej z faz. Moze sie zdarzyc, ze "wysiadzie" jedna faza i wtedy pradu nie ma jedynie w tych miejscach, gdzie ta konkretna faza byla przesylana. Mnie to od poczatku zalatywalo faza, ale ze nie jestem elektrykiem, to nie chcialem zasmiecac watku <mrgreen>
Awatar użytkownika
bamaza42

dzieki MaWi, mnie sprawy techniczne tak trzeba - jak chlopu, lopata ;)
Ok, przyjmuje do wiadomosci, ze faza, ze jakas nie dociera, czy cus, ale jak to jest mozliwe, ze w tym samym budynku w kazdym mieszkaniu ta faza dociera/nie dociera gdzie indziej (zakladajac oczywiscie, ze tak samo sa podzielone na gniazdka/zarowki...) <bezradny>

Ale ok, moze lepiej nie bede juz probowala zrozumiec... <oops>
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

bamaza42 pisze:byc moze....ale mozliwym jest, ze do kazdego mieszkania w budynku trafia inna z 3 faz?.... troche to dla mnie abstrakcyjne...
nie tylko możliwym, ale wręcz pewnym - do każdego mieszkania docierają wszystkie trzy fazy, i są mniej-więcej równo rozdzielone pomiędzy różne odbiorniki (gniazdka/punkty oświetlenia), eletryczne płyty grzewcze wymagają zwykle podłączenia trójfazowego (ze względu na swoją wysoką moc), czyli np. część gniazdek w mieszkaniu masz zasilane z fazy 1, część z fazy 2 a pozostałe z 3 (i niekoniecznie wszystkie gniazdka w jednym pomieszczeniu z tej samej fazy), podobnie z oświetleniem
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
kasiulkapl

Post autor: kasiulkapl »

Ale faza...
Awatar użytkownika
bamaza42

Ok, nie bede rozkminiac - jakis problem z tymi fazami jest, bo raz jakas nie dociera do swego przeznaczenia, potem inna, w jednym przypadku plyta kuchenna dziala, w innym nie.....Ale zdaje sie, ze panowie z LEO sie juz problemem (niestety sie powtarzajacym co kilka godzin...) zajeli...i mam nadzieje, ze skutecznie, bo dzis mecz!!!! <gol>
ODPOWIEDZ