Do administratorów forum i jego użytkowników,
Poddaję pomysł wymiany walut (na początek może być EUR/PLN) na naszym forum, w ramach dobro-koleżeńskiej pomocy, z korzyścią dla forumowiczów, po kursie średnim NBP, czyli z pominięciem różnicy w cenie kupna/sprzedaży oraz innych kosztów transakcyjnych/bankowych. Idea jest taka, aby forumowicze pomagali sobie, a nie zarabiali na innych bawiąc się w spekulacje (jak w walutomacie, zapewne niektórym znanym). Naturalnie pozostaje kwestia wzajemnego zaufania. Forumowicz A przelewa PLN z własnego konta polskiego na konto polskie forumowicza B, a ten - ekwiwalent EUR z konta własnego np. luksemburskiego na konto luksemburskie forumowicza A. O tym kto, ile, kiedy, i w jakiej walucie potrzebuje moglibyśmy się dowiadywać z tabeli na podobieństwo przejazdów pasażerskich/przewozów paczek.
Naturalnie można to też wykonać w pełni profesjonalnie, ale jak sądzę wymagane byłyby umowy forum z bankami, rozszerzenie statutu, dodatkowe instrumenty informatyczne i finansowe na platformie. Proszę więc póki co rozważyć moją propozycję j/w, a osoby zainteresowane tematem proszę o wpisy poniżej, ew. kontakt na priva.
Pozdrawiam
Kantor wymiany walut
Moderator: LuxTeam
Kantor wymiany walut
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie
[G.J.Gigol]

Oops, przepraszam najmocniej, już drugi raz zapominam, że w "drobnych ogłoszeniach" nie ma miejsca na dyskusję i dziękuję administratorom za przesunięcie tematu do kawiarenki
aby nie mnożyć tematów, pozwolę sobie tutaj skopiować koleżeńską wypowiedź kol. starego
początek cytatu
stary
Wysłany: Dzisiaj 8:11 odpowiedz na Kantor wymiany walut
panda napisał jako nowy niedoświadczony użytkownik
"proszę o wpisy poniżej,"
Tylko moderatorzy mogą odpowiadać w tematach na tym forum. to jest oczywista cenzura dla nie moderatorów < beczy >
koniec cytatu.
swoją drogą uważam, że to dobry pomysł, aby nie było miejsca na komentarze w dziale "ogłoszenia drobne"
aby nie mnożyć tematów, pozwolę sobie tutaj skopiować koleżeńską wypowiedź kol. starego
początek cytatu
stary
Wysłany: Dzisiaj 8:11 odpowiedz na Kantor wymiany walut
panda napisał jako nowy niedoświadczony użytkownik

Tylko moderatorzy mogą odpowiadać w tematach na tym forum. to jest oczywista cenzura dla nie moderatorów < beczy >
koniec cytatu.
swoją drogą uważam, że to dobry pomysł, aby nie było miejsca na komentarze w dziale "ogłoszenia drobne"

Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie
[G.J.Gigol]

mam nadzieje ze zrozumiałeś ze to było tylko z
pomysł ok coś stylu dawnych "koników" spod pekao tylko ze oni to robili zawodowo a nie sporadycznie a po zmianie ustroju czyżby potracili prace ???
albo mieli dosyć stania i pootwierali "kantory"
sam pamiętam kiedy tylko sporadycznie , tu na "zgniłym zachodzie " , czasami w pobliżu jakiegoś dworcowego lub lotniskowego biura wymiany o złodziejskim kursie( bardzo tanio skupowali i tez drogo sprzedawali ) zamieniało się zielone na lokalna walutę....
Dla tubylców co nigdy nie stykali się z tzw czarnorynkowa gospodarka to było przeżycie kilkuminutowe : co można zrobić interes korzystny dla dwóch stron z pominięciem pośrednika !!!!!

pomysł ok coś stylu dawnych "koników" spod pekao tylko ze oni to robili zawodowo a nie sporadycznie a po zmianie ustroju czyżby potracili prace ???
albo mieli dosyć stania i pootwierali "kantory"
sam pamiętam kiedy tylko sporadycznie , tu na "zgniłym zachodzie " , czasami w pobliżu jakiegoś dworcowego lub lotniskowego biura wymiany o złodziejskim kursie( bardzo tanio skupowali i tez drogo sprzedawali ) zamieniało się zielone na lokalna walutę....
Dla tubylców co nigdy nie stykali się z tzw czarnorynkowa gospodarka to było przeżycie kilkuminutowe : co można zrobić interes korzystny dla dwóch stron z pominięciem pośrednika !!!!!
no i bardzo słuszniestary pisze:mam nadzieje ...

cieszę się, że jest odzew w temacie i proszę o więcej: pomysły, obawy, zainteresowanych kupnem/sprzedażą. Wyjaśnię, że chodziło o niewielkie kwoty, albowiem dzisiaj miałem już propozycję wymiany 25 000 EUR <lol>
[G.J.Gigol]