Co RTL wie o polskiej kulturze...

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

MaWi

Co RTL wie o polskiej kulturze...

Post autor: MaWi »

Nie wiem ja Was, ale mnie zszokowalo, iz RTL.lu – lokalna mala stacja, gdzies na zupelnie innym krancu swiata niz Polska, podaje praktycznie jako jedna z pierwszych za granica informacje o tym, iz 12 listopada zmarl Henryk Mikolaj Gorecki ( http://kultur.rtl.lu/kulturpur/news/85223.html ).

Czyli jednak polska kultura w oczach Luksemburga, to nie tylko wycinanki lowickie, Chopin i piwo "Zywiec"? Normalnie sie wzruszylem...
Awatar użytkownika
hurakami

Post autor: hurakami »

Chyba HMG byl duzo bardziej znany (i doceniany) za granica - wiadomosc o jego smierci podaly pewnie wszystkie najwazniejsze serwisy zagraniczne.

Jak wpiszesz w googla 'polish composer' 'polnische Komponist' czy 'compositeur polonais, Gorecki ma prawie wylacznosc na kilku pierwszych stronach! Byc moze spowodowane jest to jego smiercia, ale niewatpliwie swiadczy, ze byl bardzo znany.
Jednak jak poszukasz 'kompozytor polski', Goreckiego na pierwszej stronoe w ogole nie ma.

Nie wiem, jak reakcje w Polsce, slyszalem tylko wiadomosc o jego smierci z komentarzem, ze byl to najwybitniejszy - obok Chopina - kompozytor polski.
Chyba nie jest to poglad powszechnie zakorzeniony w naszej kulturze.

Tak wiec nie po raz pierwszy swego nie znamy
h
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Co gorsza, niektóre z polskich portali informują, że zmarł... Mikołaj Górecki, a toż to przecie syn zmarłego właśnie Henryka Mikołaja Góreckiego. Żenujące.
marcin

Post autor: marcin »

masz racje hurakami, byl chyba najbardziej niedocenianym w Polsce artysta (przynajmniej do lat 90) ale chyba dlatego ze jego muzyka wyprzedzala czasy. Na szczescie "czasy" dogonily muzyke ;) Dla mnie najciekawsza jest III symfonia - powiew goralskiej duszy ...

BTW Anwi, mialas moze lekcje z jego zona, czy tez chodzilas do innej szkoly niz mysle ?
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

marcin pisze:chyba dlatego ze jego muzyka wyprzedzala czasy.
Ja bym się tak daleko nie zapędzała w ocenach.
marcin pisze:byl chyba najbardziej niedocenianym w Polsce artysta
A z tym się już zupełnie zgodzić nie mogę. Może tylko nie miał takiej żony, jaką ma Penderecki i tyle (kwestia promocji). Myśląc takimi kategoriami, trzeba by stwierdzić, że większość kompozytorów w Polsce jest niedoceniana...
marcin pisze:Dla mnie najciekawsza jest III symfonia - powiew goralskiej duszy ...
Bo przyjemna dla ucha, nawet to rozumiem, ale ja dużo bardziej cenię jego wcześniejsze utwory, jak Scontri czy Genesis i wiele innych.

A co do góralskiej duszy - w III Symfonii słychać bardzo silne wpływy muzyki Karola Szymanowskiego, a zwłaszcza jego Stabat Mater, ale kto teraz wie, kto to był Szymanowski...
marcin

Post autor: marcin »

anwi pisze: Może tylko nie miał takiej żony, jaką ma Penderecki i tyle (kwestia promocji). Myśląc takimi kategoriami, trzeba by stwierdzić, że większość kompozytorów w Polsce jest niedoceniana...
czasem wystarczy zmienic fryzure i juz muzyka brzmi inaczej ;)
ODPOWIEDZ