francuski w Luxie - konieczność?!
Moderator: LuxTeam
Od razu pisze, ze nie cztalam calego watku bo czasu nie mam, ale widze, ze chodzi o prace i jezyki. W zwiazku z tym chcialabym poinformowac ewentualnych zainteresowanych, ze moj przyjaciel, ktory ma w Luxie wlasne biuro rachunkowe potrzebuje rak do pracy. Jezykiem niezbednym jest angielski, wszystkie inne jezyki
(w tym jezyki ze wschodu:) ) sa duza zaleta. Najlepiej nadawalby sie ktos kto sie przynajmniej troche zna na ekonomi, ale niekoniecznie. Jesli ktos z Was jest zainteresowany to po szczegoly prosze walic do mnie na priva:)
(w tym jezyki ze wschodu:) ) sa duza zaleta. Najlepiej nadawalby sie ktos kto sie przynajmniej troche zna na ekonomi, ale niekoniecznie. Jesli ktos z Was jest zainteresowany to po szczegoly prosze walic do mnie na priva:)
Kilku moich znajomych poleca tę szkołę jeśli chodzi o naukę francuskiego: http://www.restena.lu/amifra/html/amienglish.htm . Podobno można tam zacząc naukę w dowolnym momencie (pod warunkiem, że mają miejsca), a nie jak w niektórych szkołach 2 razy do roku. Ich biuro jest otwarte wieczorami, godziny i namiary znajdzisz na stronie. Semestr letni zaczynają chyba 5 marca. Obawiam się, że na CLL będzie trochę za późno, bo zapisy już się skończły. No chyba, że chcesz zacząc od przyszłego semestru.Martysz19 pisze:No właśnie, takie są niestety moje obawy. Planuję oczywiście iść na kurs francuskiego - by the way - znacie jakieś dobre i nie strasznie drogie szkoły językowe?? - ale chciałabym zacząć pracować zanim nauczę się języka..No cóż, zobaczymy..
Ja osobiście zapraszam na lekcje Italiano Commerciale, które odbywają się na uniwerku w Lux i są kompletnie bezpłatne. Wprawdzie zaczęliśmy już w październiku, ale dla kogoś, kto zna perfect język, fakt że zaczniesz teraz raczej nie powinien byc problemem. Kończymy w czerwcu egzaminem CIC (kto chce oczywiście). Są też lekcje włoskiego livello avanzato, ale to pewnie masz na żywo w domu . Info o kursach italiano na uniwerku + dni i godziny znajdziesz tutaj: http://www.italianistica.media65.lu/des ... rectid=246 . Gdybyś potrzebowała więcej info na ten temat, pisz a chętnie odpowiem.
Co do pracy w Lux, to ja też nie znam francuskiego, a jakoś udało mi się znaleźc pracę. Szczerze, to nie znam nawet niemieckiego, bo moja kombinacja języków jest identyczna jak twoja, tyle że w miejscu niemieckiego jest hiszpański. Głowa do góry, coś na pewno znajdziesz, powodzenia!
Cóż więcej mogę dodac...benvenuti in Lussemburgo