francuski w Luxie - konieczność?!

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

aga19748

Post autor: aga19748 »

no pomysl straszny no nie ale nie rozumie jak ci wszyscy francuzi tu pracuja bo oni angielskiego ni w zab.pozdrawiam zdesperowanych
asiunia

Post autor: asiunia »

Od razu pisze, ze nie cztalam calego watku bo czasu nie mam, ale widze, ze chodzi o prace i jezyki. W zwiazku z tym chcialabym poinformowac ewentualnych zainteresowanych, ze moj przyjaciel, ktory ma w Luxie wlasne biuro rachunkowe potrzebuje rak do pracy. Jezykiem niezbednym jest angielski, wszystkie inne jezyki
(w tym jezyki ze wschodu:) ) sa duza zaleta. Najlepiej nadawalby sie ktos kto sie przynajmniej troche zna na ekonomi, ale niekoniecznie. Jesli ktos z Was jest zainteresowany to po szczegoly prosze walic do mnie na priva:)
asiunia

Post autor: asiunia »

Kochani, dziekuje za liczny odzew, obiecuje odpisac wszystkim ma maile jak tylko wroce do domciu, czyli ok niedzieli bo teraz by mi to za duzo czasu zabralo...
Obiecuje odpisac wszystkim! :))
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Martysz19 pisze:No właśnie, takie są niestety moje obawy. :( Planuję oczywiście iść na kurs francuskiego - by the way - znacie jakieś dobre i nie strasznie drogie szkoły językowe?? - ale chciałabym zacząć pracować zanim nauczę się języka..No cóż, zobaczymy..
Kilku moich znajomych poleca tę szkołę jeśli chodzi o naukę francuskiego: http://www.restena.lu/amifra/html/amienglish.htm . Podobno można tam zacząc naukę w dowolnym momencie (pod warunkiem, że mają miejsca), a nie jak w niektórych szkołach 2 razy do roku. Ich biuro jest otwarte wieczorami, godziny i namiary znajdzisz na stronie. Semestr letni zaczynają chyba 5 marca. Obawiam się, że na CLL będzie trochę za późno, bo zapisy już się skończły. No chyba, że chcesz zacząc od przyszłego semestru.

Ja osobiście zapraszam na lekcje Italiano Commerciale, które odbywają się na uniwerku w Lux i są kompletnie bezpłatne. Wprawdzie zaczęliśmy już w październiku, ale dla kogoś, kto zna perfect język, fakt że zaczniesz teraz raczej nie powinien byc problemem. Kończymy w czerwcu egzaminem CIC (kto chce oczywiście). Są też lekcje włoskiego livello avanzato, ale to pewnie masz na żywo w domu ;) . Info o kursach italiano na uniwerku + dni i godziny znajdziesz tutaj: http://www.italianistica.media65.lu/des ... rectid=246 . Gdybyś potrzebowała więcej info na ten temat, pisz a chętnie odpowiem.

Co do pracy w Lux, to ja też nie znam francuskiego, a jakoś udało mi się znaleźc pracę. Szczerze, to nie znam nawet niemieckiego, bo moja kombinacja języków jest identyczna jak twoja, tyle że w miejscu niemieckiego jest hiszpański. Głowa do góry, coś na pewno znajdziesz, powodzenia!

Cóż więcej mogę dodac...benvenuti in Lussemburgo :D
ODPOWIEDZ