Recycling kartonow

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Nowa

Recycling kartonow

Post autor: Nowa »

Mam mnostwo wielkich pudel kartonowych po meblach i nie mam pojecia jak sie ich pozbyc. Nie chce ich tak poprostu wyrzucic na smietnik (i tak by sie tam nie zmiescily) <mrgreen>

Czy jest jakies miejsce w Luxie gdzie moglabym je podrzucic do recyclingu?

Jak narazie nei mam samochodu, ale nie podejrzewam, ze ktorakolwiek z firm recyclingowych w Luxie oferuje odbior tego typu rzeczy?

Radzcie forumowicze, radzcie ;)

Dzieki i milego weekendu
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Normalnie mozna je odwiezc do centrum recyklingu - jest w kazdej gminie.
Poza tym kazda gmina ma rowniez program zbierania szkla i papieru.
W wiekszosci gmin nalezy po prostu w tym dniu wystawic karton przed dom.
Ale juz np w miescie lux za wywoz papieru sie placi i sa do tego specjalne niebieskie kontenery.
wiekszosc gmin oferuje tez wywoz uciazliwego odpadu - na zamowienie. trzeba skontaktowac sie z gmina i usiscic stosowna oplate.
MaWi

Post autor: MaWi »

Skoro mieszkasz na Bonnevoie to najblizej masz do recyclingowej centrali-wszystkich-central w Luksemburgu mieszczacej sie obok stadionu Josy Barthel przy rte d'Arlon. Jesli jestes w stanie zapakowac te kartony do wlasnego samochodu, mozesz je odwiezc wlasnie tam. Przyjma bez pobierania zadnych oplat.

Ponadto, zgodnie z tym co pisal moj przedmowca, w kazdej gminie raz w miesiacu jest dzien makulatury. Uczestnicy programu, a wiec mieszkancy, ktorzy oprocz wywozu smieci placa ambonament za wywoz makulatury i w zwiazku z tym wyposazeni zostali w tzw. "niebieskie kubly", wrzucaja makulature wlasnie do tych kublow i w ten okreslony dzien w miesiacu wystawiaja owe kubly przed dom.

Moje doswiadczenie jeszcze z Walfer wskazuje, ze w tym dniu panowie od recyclingu zabieraja nie tylko zawartosc kublow, ale takze wszystko co papierowe i co zostalo w tym dniu wystawione na ulice obok kublow. Mozna wiec kartony, ktore najprawdopodobniej nie byloby latwo upchac do kublow, po prostu zgniesc i powiazac i zlozyc obok niebieskiego kubla na ulicy (oczywiscie tak, by nie tarasowaly chodnika czy jezdni).

Niestety nie w kazdej gminie zaklad oczyszczania miasta jest rownie tolerancyjny. W miejscu, gdzie zamieszkuje obecnie nie ma zwyczaju zbierania makulatury z ulicy, nawet w dniu jej wywozu. Kartony pozostawione obok niebieskiego kubla sa niestety przez ekipe MPO konsekwentnie ignorowane.

Jak jest w Bonnevoie – teo niestety nie wiem.

I na koniec – w kilkunastu miejscach w Luxie wystawione sa takze osobne kontenery na makulature, gdzie mozesz wrzucic wszystko co z papieru. Niestety wloty tych kontenerow sa dosyc male (dostosowane mniej wiecej do makulatury typu gazetowego), totez wiekszy karton trzeba by bylo przed wrzuceniem pociac. Mysle, ze w tej sytuacji najlepiej jest jednak skorzystac z uslug centrali przy rte d'Arlon.
Nowa

Post autor: Nowa »

Dzieki serdeczne

Tak tez zrobie. Milego weekendu zycze - ja wybieram sie na swiateczny market. Ludzie w pracy zachwalaja, to zobaczymy czy taki bedzie super

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

To ja moze jeszcze dorzuce pare groszy do tematu - rowniez tytulem sprostowania - bo sie tym tematem jakis czas temu interesowalem.
Nie wszystkie gminy maja swoje centrum recyklingu; jest ich w tej chwili (centrow, nie gmin) w Luksemburgu 24, wszystkie mozna znalesc na tej mapie; gminy oznaczone kolorem bialym nie maja wlasnych centrow (glownie na wschodzie kraju) i tam tez odbywa sie zbieranie surowcow wtornych w systemie "od drzwi do drzwi" - i jest to w odstepach dwutygodniowych a nie miesiecznych
W tym samym serwisie jest tez wyszukiwarka, ktora pozwala na znalezienie informacji zwiazanych z recyklingiem w kazdej luksemburskiej gminie.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
ODPOWIEDZ