Dojaz do Lux

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

laura

Dojaz do Lux

Post autor: laura »

na wstępie: przepraszam , jeśli taki wątek był (a pewnie i był), ale szukałam przez ostatnią godzinę archiwum i wymiękłam (pracuję od kilku dni od 3 rano i zasypiam nad tym archiwum ) a chcę jutro kupić bilet

O co chodzi?

w połowie października muszę się dostać do Luksemburga (16 - 20.10)

i tutaj pytanie: jak najprościej i w miarę tanio tam się dostać
wyjazd/wylot z Polski: Gdańsk, Wawa lub Katowice z tego co zdążyłam się zorientować to najlepiej byłoby do Frankfurtu albo Brukseli

tylko co potem, jakie są tego (mniej więcej koszty) i ile to trwa?

ktoś może wie o takich połączeniach gdzie na miejscu byłoby się rano (7-10 rano? ) - dla mnie byłoby idealnie ;)

z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

wątek był przerabiany setki razy,ale...

najlepiej samolotem z Katowic (lub Wroclawia, Gdanska, Poznania) na Frankfurt-Hahn, a stamtad kursuje autobus rejsowy, co 1 godz. do Luksemburga. Bilet u kierowcy kosztuje bodajze 22 euro, ale jak kupisz przez internet na www.flibco.lu to moze trafisz cos tanszego
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
delfina

Post autor: delfina »

Własnie Ryanair ma bilety po 33PLN (cena total, bo oplaty = 0PLN), wiec polecam Gdańsk-Frankfurt Hahn, a potem jak pisała kajapapaja: flibco.lu - autobusy co 1h kursuja, cena od 5-22EUR, wiec łącznie moze Ci wyjsc max 30EUR :)
delfina

Post autor: delfina »

tylko nie wiem, co z ta wczesna godzina, bo np. z Gdańska w nocy sie przyjeżdża do Luxa
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Flibco jezdzi praktycznie non-stop
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
laura

dzieki więkie..

godzina to już najmniej wazna.. trafiłam na jakiś wątek w archiwum gdzie dojazd wychodził około 5 h wiec trochę mnie to przeraziło

z tego co zauważyłam to ten autobus jezdzi prawie caly czas, wiec nie przyjdzie mi na lotnisku wakatowac, a w Lux to już sobie dam radę :)
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

laura pisze:godzina to już najmniej wazna.. trafiłam na jakiś wątek w archiwum gdzie dojazd wychodził około 5 h wiec trochę mnie to przeraziło
Dojazd 5-godzinny nie jest niczym szczególnym, ale to nie z Hahn, lecz z Charleroi, z Kolonii czy Dortmundu, dokąd autobusy Flibco nie docierają i trzeba się tłuc pociągami (najczęściej z przesiadkami).
laura

anwi pisze:
laura pisze:godzina to już najmniej wazna.. trafiłam na jakiś wątek w archiwum gdzie dojazd wychodził około 5 h wiec trochę mnie to przeraziło
Dojazd 5-godzinny nie jest niczym szczególnym, ale to nie z Hahn, lecz z Charleroi, z Kolonii czy Dortmundu, dokąd autobusy Flibco nie docierają i trzeba się tłuc pociągami (najczęściej z przesiadkami).
dlatego tez zapytałam bardziej zorientowanych jak najlepiej i najprościej
jeszcze wykombinowałabym sobie jakiś dojazd "z 5 przesiadkami i spedzilabym pol dnia na dojazdach" zamiast w Lu

dziekuje wszystkim za pomoc, nie wiedzialam nawet o promocjach za 33 zł, dzieki temu za 100 zł w obie strony mam podróź.. o pareset zł miej niz myslalam
ODPOWIEDZ