palenie papierosow w restauracjach
Moderator: LuxTeam
palenie papierosow w restauracjach
Czy w Luksemburgu obowiazuje zakaz palenia papierosow w restauracjach/brasserie i innych lokalach oferujacych posilki? Wydawalo mi sie, ze tak, ale dzis bylam na lunchu i obok mnie panowie odpalali papierochy. Ciesze sie, ze im nie przeszkadzalo ani to ze siedze obok i jem obiad ani moje dziecko w wozku... Poskarzylam sie oczywiscie kelnerce, ale ona mi na to, ze po g 14 mozna palic... Juz mi wszystko jedno, bo tam nie wroce, ale tak z ciekawosci - jak to jest z tym paleniem??
Ale w Niemczech to na pewno obowiazuje zakaz palenia w restauracjach i kawiarniach, prawda? czy znowu wszystko mi sie miesza?
Mozna gdzies sie poskarzyc na taki lokal lamiacy przepisy?
Ale w Niemczech to na pewno obowiazuje zakaz palenia w restauracjach i kawiarniach, prawda? czy znowu wszystko mi sie miesza?
Mozna gdzies sie poskarzyc na taki lokal lamiacy przepisy?
Agata
Niestety miala racje. W godzinach jedzenia nie wolno (czyli CHYBA 12:00-14:00 i cos tam 18:00-20:00), ale po za tym mozna.
Pochadzac z RPA gdzie sie prawie w ogule nie pali (nie ma takiej kultury), a po drugie gdzie prawa sa bardzo srogie, jest to dla mnie nie do wiary ze wyksztalceni ludzie tutaj tylko pala, pala, pala, i wywalaja te papierosy przez te okna samochodow i wejscia budynkow. Idiotyzm.
RPA ma duzo problemow, wiec zadko sie slyszy o ich sukcesach z walka o palenie. Teraz nie wolno palic w zadnym publicznym miejscu, czy to w srodku czegos czy na zewnacz. Tak dobrze te prawa sa reklamowane, ze bylo fajne zdazenie kiedy czteroletni chlopczyk zadzwonil do ministerstwa zdrowia, i powiedzial ze rodzice pala w domu, i czy "to nie jest przypadkiem dla mnie nie zdrowe"
Od tego telefonu zaczela sie dyskusja o akurat tej sprawie. Mysle ze za kilka lat moze byc zabronione palic w aucie, lub w czesci domu gdzie sa dzieci.
Nie moge pojac czemu tutaj tak nie jest.
Pochadzac z RPA gdzie sie prawie w ogule nie pali (nie ma takiej kultury), a po drugie gdzie prawa sa bardzo srogie, jest to dla mnie nie do wiary ze wyksztalceni ludzie tutaj tylko pala, pala, pala, i wywalaja te papierosy przez te okna samochodow i wejscia budynkow. Idiotyzm.
RPA ma duzo problemow, wiec zadko sie slyszy o ich sukcesach z walka o palenie. Teraz nie wolno palic w zadnym publicznym miejscu, czy to w srodku czegos czy na zewnacz. Tak dobrze te prawa sa reklamowane, ze bylo fajne zdazenie kiedy czteroletni chlopczyk zadzwonil do ministerstwa zdrowia, i powiedzial ze rodzice pala w domu, i czy "to nie jest przypadkiem dla mnie nie zdrowe"

Od tego telefonu zaczela sie dyskusja o akurat tej sprawie. Mysle ze za kilka lat moze byc zabronione palic w aucie, lub w czesci domu gdzie sa dzieci.
Nie moge pojac czemu tutaj tak nie jest.
Ostatnio zmieniony 11-12-2008, 23:48 przez digilante, łącznie zmieniany 1 raz.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
To powinno wyjasnic wszystko: http://info-tabac.lu/index.php/informat ... uxembourg/ <cry>
W Niemczech obowiazuje, ale chyba jeszcze nie we wszystkich landach. Z cala pewnoscia obowiazuje juz w Nadrenii-Palatynacie, a bodaj od tego poniedzialku takze w Saarlandii
W Niemczech obowiazuje, ale chyba jeszcze nie we wszystkich landach. Z cala pewnoscia obowiazuje juz w Nadrenii-Palatynacie, a bodaj od tego poniedzialku takze w Saarlandii
Też mnie denerwuje ta niekonsekwencja tutaj, bo widać, że ludzie próbują prowadzić zdrowy tryb życia, uprawiają sport, potrafią godzinami rozmawiać o zdrowej żywności, ale papierochy kopcą na potęgę. Zanim rano dojadę do pracy (pociąg i autobus z przesiadką na Gare), to się czuję zaczadzony jakbym sam jednego wypalił. Oczywiście, nikt nie pali w autobusie czy w pociągu, ale jak dojeżdżamy na stację to już widzę jak miętoszą w dłoniach papierosy gotowe do zapalenia kiedy tylko ich stopa dotknie peronu. 

I mnie to wnerwia! A juz najbardziej to taki zwyczaj, ktorego, wyjezdzajac z Polski, bylem pewien, ze juz nigdy nie bede ofiara. Mianowicie taki palacz peronowo-przystankowy kurzy do ostatniej chwili, a wchodzac do autobusu czy pociagu zaciaga sie po raz ostatni, za to mozliwie jak najglebiej, tak jak by chcial wycisnac z peta ostatnie soki, i... wydmuchuje to wszystko juz wewnatrz autobusu/wagonu prosto w oczy biednych pasazerow. Najczesciej zreszta juz po tym, jak zamkna sie za nim drzwi. Normalnie komora gazowa! <zniesmaczony>
A my mamy sasiada, w domu przeciwko nas. Samotny mlody facet, wlasciciel duzego blizniaka, ma nowe BMW, fajny motocykl BMW. Latem wyjezdza do pracy o 6-tej aby byc spowrotem w domu okolo 15-tej. Piec minut pozniej wyjezdza top-model rowerem. Po godzinie powraca caly spocony. Stoi przed domem aby ochlonac i w tym samym czasie wypala dwa papierosy. Piec minut pozniej ma juz inne buty, inne ubranie sportowe i leci na dwu godzinny bieg. Wraca wykonczony, i znowu dwa papierosy. Konczy wieczor godzina rozciagania sie i jakby takich "aerobics". Razem cztery godziny sportu, prawie codziennie, i jak tylko ma moment to pali... nie rozumiem tego.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
...digi, chyba zaczne Was czesciej odwiedzac...digilante pisze:Samotny mlody facet, wlasciciel duzego blizniaka

A z tym sportem i paleniem - wiesz, jak duzo pali, to musi duzo cwiczyc, zeby byc w formie....
A jak chodzi o palenie w miejscach publicznych...
Ci co mnie znaja, wiedza, ze tez popalam, ale NIGDY nie robie tego w jakichkolwiek wnetrzach, ani tak, zeby komus moglo to przeszkadzac.... I sama nie znosze jesc w "napalonym" pomieszczeniu, jechac "napalonym" pociagiem, itp.... I tak samo bardzo mi przeszkadza palenie innych ludzi na przyklad na koncercie... Czy w innym zatloczonym miejscu...
A ja nie palę już ponad 35 dni ...
Zaczynam czuć zapachy dookoła mnie...
Ciuchy nie śmierdzą tytoniem (te które wyprałem z płynem do płukania)
Rano się budzę bez kaszlu
No i więcej kasy w kieszeni - bo 1 sztanga na miesiąc to teraz ponad 40€ (Marl....o Light 100)....
Pomogło mi samozaparcie i lek na bazie Cytozyny... - TABEX... po doświadczeniach znajomych wiem że dostarczanie organizmowi nikotyny w dowolnej formie nie pomaga w rzuceniu a wręcz przeciwnie... - czyli żadnych plastrów, gum do życia czy inhalatorów...
A Tabex został mi polecony przez doktora w PL - jest na receptę i jest psychotropem działającym na mózg w taki sam sposób jak nikotyna - walczy o te same ośrodki które wykorzystuje nikotyna do uzależnienia...
Po tej kuracji NIE MUSZĘ koniecznie zapalić papierosa ... MOGĘ ... i zapaliłem 4 papierosy ... ale nie ciągnie mnie do nich... chciałem spróbować jakie to gówno... po 2 tygodniach kiedy organizm nie będzie miał nikotyny sami zobaczycie... warto spróbować aby stanąć po drugiej stronie barykady i poczuć dym papierosowy jako NIE PALACZ
Zaczynam czuć zapachy dookoła mnie...
Ciuchy nie śmierdzą tytoniem (te które wyprałem z płynem do płukania)
Rano się budzę bez kaszlu
No i więcej kasy w kieszeni - bo 1 sztanga na miesiąc to teraz ponad 40€ (Marl....o Light 100)....
Pomogło mi samozaparcie i lek na bazie Cytozyny... - TABEX... po doświadczeniach znajomych wiem że dostarczanie organizmowi nikotyny w dowolnej formie nie pomaga w rzuceniu a wręcz przeciwnie... - czyli żadnych plastrów, gum do życia czy inhalatorów...
A Tabex został mi polecony przez doktora w PL - jest na receptę i jest psychotropem działającym na mózg w taki sam sposób jak nikotyna - walczy o te same ośrodki które wykorzystuje nikotyna do uzależnienia...
Po tej kuracji NIE MUSZĘ koniecznie zapalić papierosa ... MOGĘ ... i zapaliłem 4 papierosy ... ale nie ciągnie mnie do nich... chciałem spróbować jakie to gówno... po 2 tygodniach kiedy organizm nie będzie miał nikotyny sami zobaczycie... warto spróbować aby stanąć po drugiej stronie barykady i poczuć dym papierosowy jako NIE PALACZ
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
A nie boisz sie uzaleznienia od Tabexu?... Pytam powaznie, tez slyszalalm o tym srodku... No wiesz, zeby z palenia nie przejsc na lekomanie....gabrjel pisze:A Tabex został mi polecony przez doktora w PL - jest na receptę i jest psychotropem działającym na mózg w taki sam sposób jak nikotyna - walczy o te same ośrodki które wykorzystuje nikotyna do uzależnienia...
No wiec nawet z moim 'cienkim' francuskim wynika, ze w restauracjach nie pali sie -
A retenir:
Interdiction de fumer dans les lieux suivants accueillant du public (entre autres):
- les restaurants et salons de consommation de pâtisseries (sauf pièce séparée faisant maximum 25% de la surface ouverte au public, avec autorisation préalable du Ministre de la Santé),
- les cafés si on y sert un plat, de 12h a 14h et de 19h a 21h
Jako 'kobieta walczaca' bylam dzis rano w mairie i sie poskarzylam na restaurant-brasserie, ale oni maja takie baby jak ja w nosie i powiedzieli, zebym zglosila sprawe na policji. Pani powiedziala, ze policja przyjdzie na kontrole i moze nawet kazac zamknac taka 'bude', albo - dodalam sarkastycznie - wlepic mandat w wysokosci 20 €. Pania tez ten zart rozsmieszyl...
Moze wie, ze maz wlascicielki 'budy' jest szefem policji? :-(
A retenir:
Interdiction de fumer dans les lieux suivants accueillant du public (entre autres):
- les restaurants et salons de consommation de pâtisseries (sauf pièce séparée faisant maximum 25% de la surface ouverte au public, avec autorisation préalable du Ministre de la Santé),
- les cafés si on y sert un plat, de 12h a 14h et de 19h a 21h
Jako 'kobieta walczaca' bylam dzis rano w mairie i sie poskarzylam na restaurant-brasserie, ale oni maja takie baby jak ja w nosie i powiedzieli, zebym zglosila sprawe na policji. Pani powiedziala, ze policja przyjdzie na kontrole i moze nawet kazac zamknac taka 'bude', albo - dodalam sarkastycznie - wlepic mandat w wysokosci 20 €. Pania tez ten zart rozsmieszyl...
Moze wie, ze maz wlascicielki 'budy' jest szefem policji? :-(
Agata
Bamaza demonizujesz...bamaza42 pisze:A nie boisz sie uzaleznienia od Tabexu?... Pytam powaznie, tez slyszalalm o tym srodku... No wiesz, zeby z palenia nie przejsc na lekomanie....gabrjel pisze:A Tabex został mi polecony przez doktora w PL - jest na receptę i jest psychotropem działającym na mózg w taki sam sposób jak nikotyna - walczy o te same ośrodki które wykorzystuje nikotyna do uzależnienia...
możesz spróbować... w końcu sama palisz... zresztą Tabex jest na receptę... a papierosy nie... zawsze możesz wrócić do dymka...
A po rzuceniu same zalety....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
moze...ale na przekor - latwiej mi powstrzymac sie od palenia wsrod palaczy, niz wsrod nie palacych (przy ktorych oczywiscie nie pale - robie to "na uboczu") i w zasadzie wszystkie "presje" (werbalne) jak dotad wywieraja skutek raczej odwrotny.... 
ale...ale...odeszlismy od tematu - zaraz nas odesla na priva....

ale...ale...odeszlismy od tematu - zaraz nas odesla na priva....