Jablka prosto z drzewa

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
xtheo7

Jablka prosto z drzewa

Post autor: xtheo7 »

Jak co roku, sad jablkowy Vergers de Steinsel, polozony pomiedzy Bridel a Steinsel otworzyl swoje podwoje.

Przy wejsciu pobiera sie dowolna ilosc karonowych pudelek oraz cos w rodzaju taczki, a nastepnie samemu sie zrywa jablka z fragmentow sadu aktualnie udestepnionych dla publicznosci. Dzis byly do zbierania dwie odmiany letnie, a mianowicie slodkie i soczyste Delbard Estivale oraz nieco kwaskowe i bogate w pektyne jablka Santana. Oba w cenie 1.25€ za kilogram, co procz przyjemnosci zrywania i konsumowania swiezych i na drzewie dojrzalych jablek, czyni je cenowo konkurencyjne w stosunku do supermarketow.

Na miescu rowniez do nabycia in situ acendi swiezy i pyszny sok jablkowy, czyli Viz, w cenie 1.60€ za litr.

Pod numerem telefonu 661 33 33 00 mozna sie dowiedziec jakie odmiany jablek sa aktualnie udostepnione do sprzedazy.

Otwarte trzy razy w tygodniu, w czwartki, soboty i niedziele od godziny 14-stej do 18-stej mozna . Zachecam rodziny z dziecmi - duza frajda z samodzielnego zrywania jablek.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

A w soboty i niedziele nie jest otwarte jakos od rana?.... Pamietam, ze w poprzednich latach jezdzilam tam w sobotnie albo niedzielne przedpoludnie...
Awatar użytkownika
xtheo7

Tez sie zdziwilem, ale paniusia od wypisywania rachunku wyraznie powiedziala, ze tylko po poludniu. No chyba, ze sie pomylila z powodu zamulenia mozgu swiezo sfermentowanym sokiem jablkowym .....<pifko>

Pewnie podaja godziny otwarcia na ich hot line - reponderze, ktorego numer podalem.
Awatar użytkownika
bamaza42

Wiesz, ja tak sobie teraz mysle, ze zwykle jezdzilam na ich "Apfel Fest"-y, i wtedy to bylo w weekendy i caly dzien...

A ten numer telefonu, ktory podales, to nie jest "zywy" telefon, tylko "hotline-reponder?....znaczy gadac nie trzeba?... <lol>
Awatar użytkownika
xtheo7

A ten numer telefonu, ktory podales, to nie jest "zywy" telefon, tylko "hotline-reponder?....znaczy gadac nie trzeba?... <lol>

Nie, nie trzeba. No chyba, zes sobie wlosy na blond ostatnio ufarbowalas :p
Ostatnio zmieniony 07-09-2008, 20:08 przez xtheo7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bamaza42

na blond?...nie, nie...i nie zamierzam <lol>
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Mają jeszcze śliwki w ofercie.Nie wiem co to za odmiana. Duża i fioletowa jak węgierka ale większe.Ale nie renkloda...
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Doszly mnie dzis sluchy, jakoby w Steinsel mieli nie tylko jablka prosto z drzewa, ale rowniez truskawki prosto z krzaczka <mrgreen> . Czy ktos wie moze cos wiecej na ten temat?
Awatar użytkownika
bamaza42

Jak truskawki, to chyba nie mieli, a maja, albo wrecz beda miec....bo te, co w sklepach tu mozna kupic to przecia chyba nie tutejsze gruntowe, a z innych zgola regionow - gdzie cieplej i wiecej slonca.... ?
Awatar użytkownika
mary_81

bamaza42 pisze:Jak truskawki, to chyba nie mieli, a maja, albo wrecz beda miec..
Bamaza, pisząc „Doszły mnie dziś sluchy, jakoby w Steinsel mieli...” nie miałam oczywiście na myśli „mieli (np. w styczniu <lol> ) i już nie mają”. Jakoś nie wyobrażam sobie użycia innego czasu niż przeszły po wyrażeniu „Doszły mnie dziś sluchy, jakoby...”. Więc może zostańmy przy truskawkach, a nie czepiajmy się użytych przeze mnie czasów. Jeżeli posiadasz informacje na temat truskawek w Steinsel (kiedy, gdzie), będę ci za nie bardzo wdzięczna. Jeżeli nie, to nie poprawiaj mnie proszę, bo to nic do tematu nie wnosi ;) .
bamaza42 pisze:bo te, co w sklepach tu mozna kupic to przecia chyba nie tutejsze gruntowe, a z innych zgola regionow - gdzie cieplej i wiecej slonca.... ?
Chyba więcej pestycydów <rotfl>
MaWi

Post autor: MaWi »

mary_81 pisze:Jakoś nie wyobrażam sobie użycia innego czasu niż przeszły po wyrażeniu „Doszły mnie dziś sluchy, jakoby...”
Moze: Doszły mnie dziś sluchy, jakoby mieliby mieć? <lol>
albo Doszły mnie dziś sluchy, jakoby będą mieli? <hahaha>
lub tez: Doszły mnie dziś sluchy, jakoby będą mieli mieć? <cojest>

A poza offtopikiem ;) – o slynnych steinselskich truskawkach pisza nie tylko w przewodnikach turystycznych (vide: http://www.ont.lu/site_citydetails-fr-192.html ), ale nawet na luksemburskiej Wiki: http://wiki.editpress.lu/wiki/Steinsel Bylo tez na polska.lu o swiecie truskawek przed dwoma laty: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=1505

Moze lokalny ekspert, autor owczesnego watku truskawkowego zechce i teraz cos podrzucic?
Awatar użytkownika
mary_81

No i takie odpowiedzi lubię! Dzięki MaWi za linki! Miejmy nadzieję, że autor ówczesnego watku truskawkowego podzieli się z nami datami tegorocznego Fete du Aerdbeeren :D

Na WiKi piszą również o fèves de marais, czy Fete des fèves również organizują? :p
ODPOWIEDZ