Strona 5 z 5

: 13-11-2012, 10:02
autor: bamaza42
No wiec tak - w Aldim w Perl (skadinand wg. mnie swietnie zaopatrzonym, zwlaszcza jak na sklep tego "sortu"), jak chodzi o mleko, to mamy - albo H-Milch, znaczy UHT, albo Bio-Milch, to ostatnie pasteryzowane i homogenizowane, o przedluzonej trwalosci (2 tyg.), do przechowywania w lodowce. Oba rodzaje - albo 1,5%, albo 3,2%.
Sprawdzilam to Bio, 1,5%. Smaczne, nawet moj kot nie gardzi....w przeciwienstwie np. do mleka z Luxlait... ;)

: 13-11-2012, 12:48
autor: zzz
Karmisz (tudzież poisz) kota mlekiem? Nie ma potem "sensacji żołądkowych"?

: 13-11-2012, 13:06
autor: bamaza42
Nie ma, ale nie zawsze chce jakby - czasem wypija ze smakiem,
a czasem wcale... Czasem "zostawia" sobie na potem i zjada dopiero w postaci zblizonej do twarozku ;)
Ale dostaje odrobine, moze ze 20 - 30 ml ... tak dla urozmaicenia, bo je wylacznie sucha karme (innej nie chce!)

: 15-11-2012, 21:10
autor: panda
Bardzo dziękuję bamazo42 za informację. Czyli w ALDI nie mają H (UHT) BIO MILCH. Zawężę poszukiwania do pozostałych wielkopowierzchniowych punktów sprzedaży.
Pozdrawiam

: 16-11-2012, 10:56
autor: bamaza42
Bardzo prosze.
A tak BTW - dlaczego koniecznie UHT? Ja tez kiedys kupowalam tylko UHT - bo dluzsza trwalosc, etc., ale przestalam, po przeczytaniu, ze to mleko, po poddaniu obrobce UHT (b.wysoka temperatura) jest pozbawione wszelkich wartosci, dla ktorych je spozywamy...

: 16-11-2012, 11:58
autor: wilqs72
bamaza42 pisze:Bardzo prosze.
A tak BTW - dlaczego koniecznie UHT? Ja tez kiedys kupowalam tylko UHT - bo dluzsza trwalosc, etc., ale przestalam, po przeczytaniu, ze to mleko, po poddaniu obrobce UHT (b.wysoka temperatura) jest pozbawione wszelkich wartosci, dla ktorych je spozywamy...
A to bardzo ciekawe - jakich konkretnie wartości?
Wapnia, białka czy tłuszczu w procesie obróbki termicznej chyba się raczej nie pozbywamy, co do witamin (B, C) i kwasu foliowego - owszem, ubywa ich ok. 20-25% (czyli pozostaje 75-80%), ale i tak to warzywa i owoce są ich podstawowym źródłem w diecie, a nie mleko

: 16-11-2012, 12:28
autor: panda
Już miałem wyjaśnić, ale kol. wilqs72 w zasadzie mnie wyręczył ;)
pozdr.

: 16-11-2012, 13:41
autor: bamaza42
Ale no wlasnie, oprocz witamin (ubytek moze byc jednak wiekszy...) cos z tym wapniem tez sie dzieje....tak czytalam - sama nie sprawdzalam, nie jestem chemikiem ;)

: 16-11-2012, 18:37
autor: MaWi
bamaza42 pisze:cos z tym wapniem tez sie dzieje..
hm... moze zamienia sie w zloto? Wiem, ze wielu nad tym pracowalo od stuleci <roll>