Szukam kontaktu z osoba pracujaca w bankowosci / finansach

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Mirella

Szukam kontaktu z osoba pracujaca w bankowosci / finansach

Post autor: Mirella »

Hej,

Pracuje dla firmy audytorskiej w Londynie.
W zwiazku z tym , ze zamierzam zmienic prace tak pomyslalam, ze moze i prace i od razu miejsce zamieskania!
Mieszkam tutaj od 5 lat prawie i jestem juz troche zmeczona ta bieganina tutaj , chetnie przenioslabym sie do jakiegos spokojnieszego miejsca.
I rozwazam Luksembourg (choc moze po Londynie byloby to az za spokojne miejsce ;-) )

Po umieszczeniu mojego cv na monster.com bardzo duzo osob do mnie dzwonilo i widze , ze jest duze zainteresowanie kwalifikacjami jakie mam.

Czy ktos moze pracuje tutaj w bankowosci / finansach / ksiegowosci kto moglby mi cos powiedziec o rynku tutaj?

Moze ktos ma jakichs znajomych do ktorych moglby podac namiary?

Dziekuje z gory za wszelka pomoc
lestat

Post autor: lestat »

Można powiedzieć, że pracuję w finansach. Rynek pracy w tej akurat dziedzinie jest bardzo duży i dynamiczny. Pracę znaleźć i zmienić nie ma większego problemu. Wszystko zależy od miejsca w którym chcesz pracować oczekiwan płacowych i doświadczenia. Zarobki są dość mocno zróżnicowane pomiędzy sektorami funduszy, banków oraz sekcjami finansowymi w "normalnych" firmach.
Napisz na priv co dokładnie Cię interesuję to spróbuję pomóc.
Dużo info znajdziesz na forum, jako że temat pracy i zarobkow był dość często przerabiany.

Pozdrawiam.
misio

Post autor: misio »

Jesli chodzi o duze banki to "podobno" jest zastoj, tzn w zwiazku z niepewna sytauacja na rynkach nie rekrutuja. Niby tak, a niby nie - widze po swojej firmie.

Wydaje mi sie ze z twoim doswiadczeniem nie powinnas miec problemu ze znalezieniem pracy tutaj - jesli nie postawisz zaporowych wymagan finansowych. Pamietaj, ze lokalni Francuzi/Niemcy czy Belgowie siedza cicho jesli chodzi o zarobki, bo zawsze moga wrocic do siebie i robic za 1500 EUR...

Z tym CV na monster to... wiesz moim zdaniem sredni pomysl. Jesli jakas firma sie do ciebie zwroci - chodzi o firme rekrutachyjna - to podkresl zeby wyslali CV po twojej akceptacji oferty. Czemu? Sa firmy, ktore potrafia wyslac gdzie sie da i potem taka osoba ma roczna karencje na aplikowanie do danej firmy.
BBACCUS

Post autor: BBACCUS »

Moj maz jest w bankowosci. Ja nie. Ale nie na ten temat chcialam pisac. Bardziej na temat przeprowadzki z Londynu do Luksemburga. Moj maz jest Londynczykiem i mieszkalismy w UK razem prawie 7 lat. Zycie w Luksemburgu jest BARDZO ODMIENNE od tego w Londynie i w UK. I moze dobrym pomyslem bylby przyjazd do Luksemburga przed podjecicem ostatecznej decyzjii o przeprowadzce.
Powodzenia.
misio

Potwierdzam, jest odmienne. Nie zbzikuje sie od "mind the gap" w metrze podczas 40 minut podrozy <rotfl>
BBACCUS

Zbzikowac mozna od wielu rzeczy. Mind the gap mozna przezyc, zalezy co komu przeszkadza.
Jesli ktos lubi spokoj, lack of soul and identity to Luksemburg jest idealnym miejscem.
misio

Z drugiej strony mieszkac w Londynie tylko dlatego ze "to jest Londyn i nawet Soho jest" - tez nie tlumaczy nieczego.

Faktem jest ze Lux sie albo lubi albo nie <lol>
BBACCUS

To prawda, chyba mozna sie przyzwyczaic do zycia w Luxemburgu. Moze jestem tu jeszcze za krotko albo juz za dlugo i zaczyna mi brakowac ludzi na ulicach....
A tak naprawde to Luxemburg ma bardzo wiele pozytywnych stron i pewnie finansowo jest jednym z bardziej oplacalnych miejsc w Europie.
Anyway, Powodzenia w szukaniu pracy.
misio

No i potwierdze, ludzi malo na ulicach. Sa zwykle w scislym centrum. Raz tylko widzialem ich duzo. To bylo 3 lata temu. Spadl duzy snieg i komunikacja padla. Ludzie szli do domow na piechote :)
Mirella

Wlasnie, ja bardzo tesknie za komfortowym zyciem.
Tzn w londynie spedzam przynajmniej 1.5 godziny dziennie w pociagu.
Koszt zycia jest bardzo wysoki poza tym.
Osoby z firm rekrutacyjnych, z ktorymi rozmawialam byli przemili i kompletnie inni niz tutaj. Takze juz zauwazylam kompletna roznice.

Na razie jestem na etapie wywiadu.

Druga sprawa jest taka , ze przeprowadzalabym sie sama. Nie mam tam zadnych znajomych. I chyba z tego co slysze , tutaj nie jest tak latwo znalezsc znajomych?
Bardziej takie miejsce przyjazne dla zycia rodzinnego?
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Jeżeli chodzi o pracę, osoby z dobrym profilem finansowym nie mają się czego obawiać. Koleżanka, po umieszczeniu CV na Monster.lu dostała pracę będąc w Polsce, bez przyjazdu na interview - umowę wysłano jej pocztą.

Z kolei, w kwestii znajomosci: Luksemburg jest bardzo prorodzinny, wielu singli skarży się, że jest tu dla nich zbyt mało rozrywek, ale wszystko jest kwestią gustu i podejścia. Jeżeli ktoś jest z natury otwarty, znajdzie znajomych wszędzie. Jakos nigdy nie odczułam, żeby tutaj było to jakoś szczególnie trudne.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Mirella pisze:I chyba z tego co slysze , tutaj nie jest tak latwo znalezsc znajomych?
"tutaj" - znaczy w Lux, czy w Londynie?...Bo jesli chodzi o Lux - to juz masz paru znajomych - "tutaj", na forum.... Ja to forum znalazlam, jeszcze w strej formie i miejscu, na portalu "Gazety", na jakis czas przed przyjazdem (juz wiedzialam, ze jade) i nawiazalam sporo znajomosci, ktore caly czas trwaja, juz w realu...jestem tu prawie 3 lata :)
Mirella

Ogolnie jak przegladalam rozne posty to jestem zaskoczona ze ludzie sa ogolnie tak pozytywnie nastawieni do wszystkiego i ogolnie "na tak".
Wszyskto takie troche sielskie- anielskie.
I takie konktretne odpowiedzi i wszyscy od razu tacy pomocni!
Duzy PLUS!
misio

Maly kraj = malo osob a wiekszosc sie zna a jak nie zna to moze poznac. To odpowiedni hamulec :)

Ale sprzeczki tez sie zdarzaja - jak wszedzie.
ODPOWIEDZ