poszukuje osoby posiadajacej bańki do postawienia na plecach przeziebionego dziecka i moglby takowe uzyczyc.
Takie stare sposoby babci
A jeszcze chetniej kogos kto moglby takowe postawic.
jespere - jak nie znajdziesz baniek, można użyć kielonków do wódki
jak stawiać? patyk owiń watą i namocz w spirytusie lub w czyms na tej bazie (wódka, perfumy etc) i zapal watę.
następnie palący się patyk włóż do środka bańki / kielonka aby ogrzać powietrze i po wyciągnięciu szybko przystaw na plecy dziecka; ważne żeby skóra została zassana trochę do środka
powodzenia!
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Banki dostaniesz w kazdej wiekszej aptece (albo zamowisz i beda nazajutrz), pytaj o VENTOUSE. Nie trzeba uzywac otwartego ognia ani zadnego palnika acetylenowego do przypiekania dziecka zywcem, wystarczy odrobina cieplej wody. Uwzaj tylko, bo pelne odessanie powietrza zalaczona do kompletu odsysarka powoduje spore since, wiec w przypadku dziecka nie odsysaj do samego konca. Oprocz ewentualnego podskornego sinca nie zrobisz mu jednak wiekszej krzywdy, wiec nie przejmuj sie na zapas. Skroc jedynie czas z 10-15 minut tortur przypisanych doroslemu do 5-7 minut. Dziecko powinno przezyc i byc Ci dozgonnie wdzieczne :-)
jespere, a jestes pewien, ze banki konieczne?....ja mialam chyba raz w zyciu stawiane i...mam traume po tym wydarzeniu do dzisiaj.......a jakby co, to mam kieliszki, co by sie chyba nadaly....ale na pewno nie podjelabym sie "tego" zrobic, nawet nie swojemu dziecku....
Dziecka nie oparzysz, chyba, ze zapalony "kwacz" spadnie mu na plecy ! Aby tego uniknac, obwin wate cienkim drutem lub wolno sie palacym sznurkiem.
Banki stawiasz na plecach, powyzej lopatek i w dol. Mniej baniek po lewej stronie. Jak banki dobrze sie zassa, to przkryj dziecko koldra i niech lezy bez ruchu jakies 10 min. Banki odsysasz od ciala wsuwajac pod nia palec lub ... lyzeczke od kawy.
Nie stawiaj wszystkich "baniek" : ostatni kielonek przyda sie tobie na ukojenie nerwow po zabiegu .....
nas, niestety, nie ominęło stawianie baniek (a swoje też dobrze pamiętam, choć nie mam z tego powodu traumy)
jeżeli chodzi o małe dziecko to 6 wystarczy: stawiasz je symetrycznie w stosunku do kręgosłupa, ale nie za blisko tegoż i tak:
2 na górnej części łopatki (blisko barku)
2 na dolno-środkowej częsci łopatek
2 na wysokości nerek lub tam gdzie wyczujesz gdzię się żebra na plecach kończą....
i tak koło 20 minut, ale powinny same odpaść (no i zależy jak duże dziecko)
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Interesujace - pamietam ze jakas straszna zakonnica mi to robila jak bylem dzieckiem, ale po za polska (przynajmniej w RPA) to nikt o tym nie slyszal. Czy ktos wie jak to sie nazywa po angielsku, i czy sa jakies naukowe artykuly ze to naprawde dziala?
co do naukowości to nie wiem, ale jako "przepis babuni" nie może być szkodliwe
a co do słownictwa: sa ma bańka to cupping glass, zaś stawiać komuś bańki to to cup sb
eurokraci.eu
no to tylko amerykanie mogli dojśc do wnioski, że bańki są lekiem na raka i specjalne Stowarzyszenie musi im to uświadamiać jak krowie na rowie, że nie są
generalnie stawianie baniek ma na celu przyśpieszenie krążenia krwi w organizmie, atym samym szybsze wchłanianie i działanie podawanych leków - niczego nie zastępuje a jedynie uzupełnia kuracjew przypadku np. anginy, grypy, zapalenia płuc/oskrzeli ....
eurokraci.eu
Dla Amerykanów stosowanie ziół takich jak mięta, melisa czy koper włoski to już czarna magia, więc się nie dziwię, że bańki to dla nich folklor. No przecież jak lekarz im tego nie zalecił, to w takim razie jakieś przesądy muszą być