Kontakt z Polakami

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Lannek

Kontakt z Polakami

Post autor: Lannek »

Dzień dobry szanowi Państwo!

Mam na imię Paul (Paweł) i jestem Luksemburczykiem. Zaczynałem uczennie polskiego w 2010 r. na uniwersytecie obok moich studiów głównych... i jeszcze chcę kontynuować! Aby nie zapominać co już uczyłem i kontynuować rozmawiać czasem po polsku, szukam możliwości spotkania z Polakami w Luksemburgu. Przedwczoraj byłem w ambasadzie Polskiej w Luksemburgu i oni mi powiedziali,że regularnie jest spotkanie w Cafe Luxembourg w Vianden. Chciałbym informować się, kiedy będzie następne spotkanie Polaków w tym miejscu albo gdzieś innego.

Z poważaniem,
Paul Lanners.
MaWi

Post autor: MaWi »

Czesc Paul,

bardzo sie ciesze, ze znalazles polska.lu – tu jest miejsce dla wszystkich, ktorzy szukaja kontaktu w jezyku polskim, nawet jesli jezyk polski nie jest ich jezykiem ojczystym! Co do spotkan Polakow, to nie ma takiej tradycji spotkan cyklicznych i w stalych miejscach, nie oznacza to bynajmniej, ze Polacy nie spotykaja sie! Bywa czasem, ze spotkania organizowane sa przy okazji polskich imprez kulturalnych. Obecnie zbliza sie Festiwal CinEast ( http://www.cineast.lu/ ), ktory nie jest co prawda impreza wylacznie polska, ale polskich akcentow jest tam bardzo duzo! CinEast to bedzie dla ciebie okazja nie tylko spotkania sie z Polakami, ale przede wszystkim obejrzenia swietnych polskich filmow z polska sciezka dzwiekowa (a wiec przy okazji – super mozliwosc podszkolenia jezyka!).

Obserwuj informacje pojawiajace sie na polska.lu, bo czesto sa to zapowiedzi polskich imprez kulturalnych (uwaga – pierwsza – juz we wrzesniu! ale co to bedzie – potrzymam was jeszcze w niepewnosci ;) ).

No i – co zdarza sie czasem – bywa, ze ludzie organizuja sie na wspolne spotkania (w barze czy pubie, takze wspolny wypad na jakis mecz lub piknik) wlasnie przez polska.lu. Jest tez kilka aktywnych profili Polakow na FaceBooku – nie podaje tu linkow, bo nie wszystkie znam, ale mysle, ze nie powinno byc wielkim problemem ich znalezienie.

Ancien Cinema jest rzeczywiscie takim polskim miejscem w Luksemburgu. Tu czesto spotkaja sie Polacy; czesto organizowane sa tam polskie imprezy kulturalne; warto sledzic ich agende ( http://www.anciencinema.lu/ ). Jest tez polska restauracja w Luksemburgu na Neudorfie ( http://www.novaosada.lu/ ). Tam zawsze spotkasz jakichs Polakow; co wiecej – tam mozesz sprobowac specjalow polskiej kuchni!

Powodzenia w nawiazywaniu kontaktow z Polakami w Luksemburgu i – do zobaczenia na imprezach organizowanych i/lub wspieranych przez polska.lu!
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Myślę, że koledze Lannek należy się wielki szacunek ! Ja sam chciałbym znać język luksemburski, tak dobrze, jak Lannek zna polski. Owszem w poście są drobne błędy, ale niektórzy Polacy robią większe ; ) . Swoją drogą nie przypominam sobie by jakiś Luksemburczyk kiedykolwiek pisał na naszym forum ; ) , więc wpis Lannka (Lanneka ?, niech się wypowiedzą językoznawcy) od razu przykół moją uwagę.

Pozdrawiam serdecznie / Mat beschte Gréiss,
panda
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
ODPOWIEDZ